Ihmiset & kulttuuri

Kalannahasta vyöksi ja lehmänsarvesta soittimeksi

Made on kauniskuvioinen kalannahka. Ahven taas vaatii tiukkaa työstöä.
Sue Salminen
Parkittua lohennahkaa.

Herkullisen madekauden voi hyödyntää myös suuntaamalla kurssille, jossa opitaan parkitsemaan kalannahkaa ja lopuksi tehdään kalannahalla somistettu vyö.

"Matikka on sitkeydeltään parhaimpia, ja se on todella kauniskuvioinen", kehuu Axxell Brusabyn opettaja Hanna Nore.

Kurssilaiset voivat tuoda mukanaan tuoreena pakastamiaan kalannahkoja. Nore sanoo, että kaikki kalat käyvät, mutta ahventa hän ei ihan aloittelijalle suosittele.

"Se on paksunahkainen, piikikäs taistelijakala, joten sen työstäminen on muita työläämpää. Suomutaskut ovat yllättävän tiukkoja", Nore kuvailee.

Axxellin valikoimassa on monia luonnonläheisiä kansanopistokursseja, kuten käsintehtyä saippuaa, lautanauhaa, kehruuta ja puukon tekoa. Kesäkuussa Kemiönsaarella valmistetaan lehmäsarvesta viikinkiaikainen puhallinsoitin.

Huhtikuussa alkavalla nahan parkinnan peruskurssilla (grundkurs i garvning) opitaan parkitsemaan nahkaa ja turkiksia luonnonmukaisilla menetelmillä. Vuoden kestävällä linjalla on yksi lähiopetusviikko kuukaudessa.

Lue myös:

Näin syntyy puunkuorella parkittua nahkaa.

Hylkeen suolista takki ja hirven kopukasta nappi.

"Supikoira on turkiksena aliarvostettu."

Lisätietoja: axxell.fi

Lue lisää

Särjen kalastusaika käynnistyy vesien viilentyessä – kauppoihin on tullut paljon uusia luonnonkalatuotteita

Kotimaisen kalan kulutus halutaan kaksinkertaistaa – vuotuisesta kalansaaliista vain kolmisen prosenttia nautitaan lautasilta

Perinneparkitus ei ole katoavaa kansanperinnettä – "Kasviparkitut taljat ja nahat ovat tulevaisuutta"

Kuolleita kaloja on huuhtoutunut Säkylän Pyhäjärven rannoille jopa tuhansia kiloja – pitkään jatkunut helle osasyynä kuolemiin