Ihmiset & kulttuuri

Keskustan Anttila: Naiskato ja yksinäisyys uhkaavat maaseutua

Yhä useampaa Suomen kuntaa uhkaa naiskato eikä sukupuolijakauma ole tasapainossa, keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila muistuttaa.
Markku Vuorikari
Yksinäisyys maaseudulla lisääntyy, jos naisten virta vie kaupunkiseuduille.

Tänään lauantaina vietetään kansainvälistä maaseudun naisten päivää.

"Naiset ovat läpi historian toimineet maaseudulla sekä täysipäiväisinä tilojen työntekijöinä, yrittäjinä että lasten hoivaajina ja kodin pyörittäjinä. Maaseutualueiden elinvoima on ollut pitkälti emäntien harteilla. Siksi onkin huolestuttavaa, että yhä useampaa Suomen kuntaa uhkaa naiskato", kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) toteaa.

Anttila korostaa, että Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on peräti 155 kuntaa, joissa 20–29-vuotiaiden sukupuolijakauma oli vähintään yhtä epätasapainossa kuin Kiinassa.

Kiina on tunnettu vinoutuneesta väestörakenteestaan ja naisten vähäisestä määrästä suhteessa miehiin.

Anttilan pelkona on, että myös Suomessa maaseudun naiskato jatkossa vain kiihtyy, ja naisten merkittävä enemmistö keskittyy eteläisen Suomen suurille kaupunkiseuduille.

"Sukupuolijakauman tasapainottamiseksi sekä yksinäisyyden lieventämiseksi kunnilla tulisikin olla riittävät resurssit verkostoitumiseen. Myös koulutuspaikkoja mietittäessä olisi huolehdittava, että niitä on riittävästi myös kasvukeskusten ulkopuolella", Anttila linjaa.

Jollei asialle tehdä mitään, uhkaa maaseudun ihmisiä keskustapoliitikon mukaan syrjäytymiskierre.

"Yksinjäämisen muotoja on maaseudulla muitakin. Myös vanhukset sekä päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivät jäävät maaseudulla todennäköisemmin ilman tarvitsemaansa apua. Keskittämisen myötä karanneet palvelut ovat yhä kauempana syrjäseutujen asukkaista eivätkä palvelut enää tavoita kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia", Anttila kritisoi.

Lue lisää

Elsi Katainen valittiin euroryhmänsä lulucf-neuvottelijaksi – "Lähden työssäni siitä, että asetus on ennen muuta laskentatyökalu"

Kiina koventaa otteita kryptovaluuttoja vastaan – keskuspankki kieltää kaiken kaupankäynnin niillä

Pääkaupunkiseutu on kärsinyt tänä vuonna tuntuvasta maan sisäisestä muuttotappiosta – suurimmat muuttovoitot ovat maakunnissa

Muuttoliike kaupunkeihin on ollut osittain pakon sanelemaa – entistä useammalla on mahdollisuus asua ja elää väljemmin