Keskustan Anttila: Naiskato ja yksinäisyys uhkaavat maaseutua - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Keskustan Anttila: Naiskato ja yksinäisyys uhkaavat maaseutua

Yhä useampaa Suomen kuntaa uhkaa naiskato eikä sukupuolijakauma ole tasapainossa, keskustan kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila muistuttaa.
Markku Vuorikari
Yksinäisyys maaseudulla lisääntyy, jos naisten virta vie kaupunkiseuduille.

Tänään lauantaina vietetään kansainvälistä maaseudun naisten päivää.

"Naiset ovat läpi historian toimineet maaseudulla sekä täysipäiväisinä tilojen työntekijöinä, yrittäjinä että lasten hoivaajina ja kodin pyörittäjinä. Maaseutualueiden elinvoima on ollut pitkälti emäntien harteilla. Siksi onkin huolestuttavaa, että yhä useampaa Suomen kuntaa uhkaa naiskato", kansanedustaja Sirkka-Liisa Anttila (kesk.) toteaa.

Anttila korostaa, että Tilastokeskuksen mukaan Suomessa on peräti 155 kuntaa, joissa 20–29-vuotiaiden sukupuolijakauma oli vähintään yhtä epätasapainossa kuin Kiinassa.

Kiina on tunnettu vinoutuneesta väestörakenteestaan ja naisten vähäisestä määrästä suhteessa miehiin.

Anttilan pelkona on, että myös Suomessa maaseudun naiskato jatkossa vain kiihtyy, ja naisten merkittävä enemmistö keskittyy eteläisen Suomen suurille kaupunkiseuduille.

"Sukupuolijakauman tasapainottamiseksi sekä yksinäisyyden lieventämiseksi kunnilla tulisikin olla riittävät resurssit verkostoitumiseen. Myös koulutuspaikkoja mietittäessä olisi huolehdittava, että niitä on riittävästi myös kasvukeskusten ulkopuolella", Anttila linjaa.

Jollei asialle tehdä mitään, uhkaa maaseudun ihmisiä keskustapoliitikon mukaan syrjäytymiskierre.

"Yksinjäämisen muotoja on maaseudulla muitakin. Myös vanhukset sekä päihde- ja mielenterveysongelmista kärsivät jäävät maaseudulla todennäköisemmin ilman tarvitsemaansa apua. Keskittämisen myötä karanneet palvelut ovat yhä kauempana syrjäseutujen asukkaista eivätkä palvelut enää tavoita kaikkein haavoittuvimmassa asemassa olevia", Anttila kritisoi.

Lue lisää

Annika Saarikko kommentoi rajua keskustelua yrittäjien yhteiskuntavastuusta – "Tuntemani yrittäjät ovat ylpeitä siitä hyvästä, mitä heidän veroeuroillaan Suomi tarjoaa kansalaisille"

Perusopetuksen tulevaisuuteen uusia näkökulmia

Jättipäästäjä Kiina pyrkii hiilineutraaliksi vuoteen 2060 mennessä – "Suomella erinomainen tilaisuus hyödyntää tilanne"

Maaseutu on mahdollisuus, tervetuloa!