Ihmiset & kulttuuri

"Kurjaliston muodostuminen suurkaupunkeihin on Suomessakin iso riski"

Kirjailija Sirpa Kähkösen mielestä 60-luvun muuttoliikkeestä pitäisi ottaa nyt oppia. "Se aiheutti myös pahoinvointia ja rikkonaisuutta."
Kari Salonen
"Ei voida olettaa, että eläminen maaseudulla lakkaa ja kaikki siirtyvät tyytyväisenä matalapalkkahommiin kaupunkeihin", sanoo kirjailija Sirpa Kähkönen.

Suuri muuttoliike 1960-luvun Suomessa oli kirjailija Sirpa Kähkösen mukaan väistämätön rakennemuutos, koska pienet tilat eivät enää elättäneet.

Maaltapaolla oli kuitenkin kääntöpuolensa, josta Kähkösen mielestä pitäisi ottaa nyky-yhteiskunnassa oppia.

"Hallitsematon muuttoliike aiheutti myös pahoinvointia ja rikkonaisuutta. Ihmiset tulivat kaupunkeihin omaisuus pienessä kassissa, eikä tulevaisuudesta ollut tietoa", sanoo Kähkönen, joka käsittelee teoksissaan mikrohistoriaa, pienen ihmisen arkea ja sen suhdetta isoihin mullistuksiin.

Suurkaupunkikurjaliston muodostuminen vaikkapa Pariisin tai Lontoon tapaan on Suomessakin iso riski. Kähkösen mielestä esimerkiksi opiskeleva nuori voi eteenpäin pyrkiessään hyvinkin tehdä kolmea huonosti palkattua työtä, mutta kestävä ratkaisu se ei pidemmän päälle elämässä ole.

"Ei voida olettaa, että eläminen maaseudulla lakkaa ja kaikki siirtyvät tyytyväisenä matalapalkkahommiin kaupunkeihin."

Helsinkiin kaavailtujen kaupunkibulevardien rakentaminen ei Kähkösen mielestä ratkaise sitä tosiasiaa, että maaseudulla asuminen kytkeytyy monille voimakkaasti elämän merkityksellisyyteen ja laatuun, kuten luonnonläheisyyteen.

"Ei kaikilla ole kiinnostusta muuttaa jonkin itäväylän kannen päälle asumaan."

Finlandia-ehdokkaana olevan Sirpa Kähkösen haastattelu 18.11. Maaseudun Tulevaisuudessa.

Lue myös:

"Aluepolitiikan mollaaminen on ylimielistä"

"Trumpilla ei saisi lapsia pelotella"

Lue lisää