Ihmiset & kulttuuri

Kyläläiset ostivat koulun eurolla - kylän yhtiö hoitaa päivähoidon ja koulun

Kun koulu ja päivähoito lakkautettiin, Eskolan asukkaat perustivat oman osakeyhtiön, Kyläpalvelut Oy:n.
Saara Tuominen
Jaakko Paananen ja Matilda Aspfors ovat hoidossa Eskolan kyläläisten ylläpitämässä ryhmäperhepäiväkodissa. Kirjoilla on 17 lasta, mutta paikalla saa olla kerrallaan vain 12. Siksi vanhemmat sumplivat hoitoaikoja yhdessä.

Suomessa on lakkautettu 2000-luvulla toistatuhatta koulua, suurimmaksi osaksi kyläkouluja. Näin teki myös keskipohjanmaalainen Kannuksen kaupunki, joka ilmoitti vuonna 2013, että reilun 400 asukkaan Eskolassa koulu ja päiväkoti suljetaan.

Kyläläiset eivät kuitenkaan luovuttaneet vaan perustivat oman osakeyhtiön, Kyläpalvelut Oy:n. Yli toistasataa kyläläistä osti osakkeen, ja suurimman potin osti kyläyhdistys kesäteatterituloilla.

Kaupungille ehdotettiin, että Kyläpalvelut ottaisi kontolleen koulurakennuksen hoidon ja ruuanvalmistuksen, jos koulu ja päiväkoti voitaisiin säilyttää. Kaupunki ei hyväksynyt ehdotusta mutta suostui myymään Kyläpalveluille koulun sivurakennuksineen – yhdellä eurolla.

"Siihen ei uskottu, että voisimme perustaa päivähoidon saati koulun", kyläaktiivi Jaakko Hautamäki sanoo.

Nyt Eskolassa on ryhmäperhepäiväkoti sekä kotiopetusryhmä. Vanhempainyhdistys tekee talkootöitä, joilla kustannetaan opettaja neljäksi päiväksi viikossa. Viidentenä päivänä opetuksen hoitaa joku vanhemmista.

Hautamäki uskoo, että kun palvelut heikentyvät, kylissä kasvaa vastavoimaa.

"Voi olla, että kolmas sektori tarjoaa tulevaisuudessa niitä palveluita, joihin kunnat eivät pysty."

Eskolassa halutaan olla asiassa edelläkävijöitä. Perusteilla on Kyläpalveluiden opastuskeskus, jonka avulla eskolalaiset jakavat muille kylille tietoa siitä, miten he ovat palvelunsa järjestäneet.

Perjantain Viikonvaihde-liite kertoo enemmän, millaista on elo Eskolassa, periksiantamattomien pitäjässä.

Lue lisää

Maaseudulla ihmisen uupumus voi päästä poikkeuksellisen pitkälle ennen kuin siihen herää, mutta toivoa on aina – "suojelemme itseämme, kun kehotamme toista piristymään"

Romupihat eivät houkuta matkailijoita eivätkä edistä Suomi-kuvaa – maaseutumaiseman ylläpito vaatii yhteistä vaivaa

Yle uutiset: Syrjäseuduille on vaikea löytää päteviä pelastajia - samaan aikaan tehtävien määrä maaseudulla kasvaa

Väitöskirja: Maaseudun lapsilla Suomessa parhaimmat motoriset taidot – ulkona vietetty aika näkyy lapsen tasapainossa