Ihmiset & kulttuuri

Kymmeniä sijaislapsia ja suurta surua – tällaisia ovat sunnuntaina palkittavat äidit

Äitienpäivänä kunnioitetaan taas ansioituneita äitejä. Tuusulalainen perhehoitaja on avannut ovensa jo kymmenille autettaville.
Kimmo Haimi
Erja Sarenius-Salmenkivi on pitänyt muista huolta koko uransa ajan. "Omatkin lapset tietävät, että olen sellainen hoitajatyyppi ja äitihahmo."

Tasavallan presidentti Sauli Niinistö luovuttaa tänään äitienpäivänä 33 äidille Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein tunnustuksena ansioituneesta kasvatustyöstä.

Ansiomitalit luovutetaan Mannerheimin Lastensuojeluliiton ja sosiaali- ja terveysministeriön järjestämässä äitienpäiväjuhlassa.

Tuusulalainen perhehoitaja Erja Sarenius-Salmenkivi on yksi niistä, joille tasavallan presidentti ojentaa sunnuntaina kunniamerkin ansiokkaasta kasvatustyöstä.

Hän on yhdessä aviomiehensä Ilkka Salmenkiven kanssa tarjonnut lapsuuden jo lähes 50 kehitysvammaiselle tai vaikeassa asemassa olleelle lapselle ja nuorelle aina vuodesta 1997 lähtien.

"Se tuntuu tosi hienolta. Olen ehkä sitten tehnyt jotain, että olen sen ansainnut. Siltä se tuntuu", toteaa Sarenius-Salmenkivi tunnustuksesta.

Ajatus perhehoitajuudesta syntyi, kun uusioperheen yhteiset lapset olivat muutaman vuoden ikäisiä. Vanhustenhuollossa ja kehitysvammaisten kanssa aiemmin työskennellyt Sarenius-Salmenkivi pääsi näin hoitotyön ohella viettämään enemmän aikaa perheen omien lasten kanssa.

Samalla hän on päässyt auttamaan vaikeassa tilanteessa olleita lapsia ja nuoria elämänsyrjään kiinni. Varsinaisia vanhempia ei kuitenkaan korvaa kukaan, ja hoidettavat kutsuvatkin Sarenius-Salmenkiveä Erjaksi tai mammaksi.

"Kuljen niin pitkään rinnalla, kuin on tarvis. Olen usein sanonutkin biologisille vanhemmille, että kiitos, kun luotatte meidän hoitavan teidän lastanne. En halua omia kenenkään lapsia."

Omien lastensa kasvattamisen ohella moni muistakin palkituista on ansioitunut järjestötyössä tai toiminut puolisonsa kanssa sijais- ja tukiperheenä.

Nuorin palkituista, 43-vuotias kuuden tyttären äiti ja maatalousyrittäjä Lyöttilän kylästä, Henna Leiramo on osallistunut aktiivisesti vapaaehtois- ja järjestötoimintaan Iitin seudulla.

Perheen oli tarkoitus myös kunnostaa ostamansa Kausamon asema yritys- ja kulttuuritoimintaa varten. Menneenä vuonna Leiramon aviomies kuitenkin menehtyi yllättäen, ja hän jäi yksin hoitamaan tyttäriään.

Tyrnäväläinen Arja Matinolli on puolestaan työskennellyt jo 36 vuotta lasten ja nuorten parissa lastenhoitajana ja nuorisosihteerinä ja toiminut aviomiehensä kanssa sijaisperheenä kolmelle nuorelle sekä neljälle tukiperhelapselle.

Kaikki 14.5. palkittavat äidit:

Yrittäjä Anneli Ahonen, Lappeenranta

Perhepäivähoitaja Saimi Anias, Joroinen

Terveydenhoitaja, TTM Anneli Isotalus, Alavieska

Sairaanhoitaja Anna-Maija Juvela, Ikaalinen

Kotiäiti Eila Karjula, Lumijoki

Viestittäjä Tyyne Kankkunen, Kuopio

Perhehoitaja Lea Kumpulainen, Pihtipudas

Maatilan emäntä, perhehoitaja Elina Kumpuniemi, Simo

Mielisairaanhoitaja, sielunhoitoterapeutti Maija-Liisa Kuronen, Taipalsaari

Yrittäjä, terveydenhoitaja Riitta Latvakoski, Kemijärvi

Keittiötyöntekijä Salme Laurikainen, Porvoo

Porotilan emäntä, perhepäivähoitaja Lahja Lehtola, Inari

Yrittäjä Henna Leiramo, Iitti

Pankkitoimihenkilö Leena Luoma, Maarianhamina

Lastenhoitaja Arja Matinolli, Tyrnävä

Pankkitoimihenkilö Eira Matintalo, Huittinen

Maatalon emäntä Annikki Mokkila, Vesanto

Erikoissairaanhoitaja, osastonhoitaja Rita Nuutinen, Turku

Apuhoitaja, maatilan emäntä Irja Ohtamaa, Nivala

Lähihoitaja Leila Paunonen, Rantasalmi

Luokanopettaja Tamara Pekkarinen, Kinnula

Rouva Mirjam Pekola, Salo

Toiminnanjohtaja Sinikka Putkonen, Helsinki

Filosofian maisteri Maria Renman, Hammarland

Lastenhoitaja, perhetyöntekijä Raija Roitto, Jyväskylä

Varastotyöntekijä Helli Ruuth, Eurajoki

Tarkastusassistentti Gerda Sandström, Kokkola

Perhehoitaja, perushoitaja Erja Sarenius-Salmenkivi, Tuusula

Maatalon emäntä Irja Seppälä, Kouvola

Lakkaaja Liisa Suomi, Karkkila

Lehtori, FM Christina Sylvin, Espoo

Maatalon emäntä, yrittäjä Marja-Liisa Tapanainen, Virrat

Perhehoitaja Seija Uutela, Virolahti.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Tuhannet suomalaiset perheet suuntaavat äitienpäivälounaalle tutulle huoltoasemalle – juhlapäivä aiheuttaa piikin ABC-asemien kävijämääriin

Arvokkaan tunnustuksen saava Ulla Vallenius on koko kylän äiti – pöytään mahtui parhaimmillaan 20 syöjää

Anni Paakkunaisen blogista tuli niin suosittu, että hänen kannatti jättää rahoitusala – näin kakut onnistuvat myös sinun juhlissasi