Ihmiset & kulttuuri

Liekehtivät Euroviisut syntyvät suomalaisvoimin – "Lordin esitys avasi tien miten estradilla voidaan asioita tehdä”

On kesymmät Euroviisut ennen Lordia, ja räiskyvämmät viisut Lordin jälkeen. Suomalaiset huolehtivat, että Globenin finaalissa riittää näyttävyyttä.
Anna Velikova
Globen liekeissä. Azerbaijanin euroviisuesitys oli erikoistehosteryhmälle kaikkein työläin. ”Paljon paukkuja”, kuvailee suomalaisen Pyroman-ryhmän vetäjä 
Markku Aalto. Liekit saadaan aikaan paineistetulla alkoholilla, joka on kaasua turvallisempaa.

Tänään nähdään Eurovision laulukilpailujen 61. finaali. Tukholmassa järjestettävän kisan ennakkosuosikeiksi ovat nousseet Venäjä ja Ranska.

Suomen edustaja Sandhja putosi leikistä semifinaalissa. Finaalissa räiskyvät silti suomalaisvoimat.

Erotuksena muihin on se, että tätä porukkaa ei juuri jännitä.

”Nämä ovat viisut numero seitsemän”, laskee tiimiään luotsaava pyrodesigner Markku Aalto. ”Teemme savujutut, tulet, pyrotekniikan, konfetit – kaikki erikoistehosteet.”

Erehdyksille ei tämän kokoisessa tapahtumassa ole sijaa.

”Euroviisut ovat kuin valtava laiva, joka jyskyttää menemään. Ensimmäistä liveä tehtiin viisi kertaa ennen kuin se tuli telkkarista ulos”, Aalto kertoo.

Myös jättimäisillä screeneillä pyörivät taustat syntyvät suomalaisvoimin. Kymmentä esitystä lukuun ottamatta niiden takana on suunnittelija Mikki Kunttu.

Suunnittelussa on otettava huomioon kappaleen ja sen sisällön lisäksi myös esimerkiksi lavan pinnat ja kuvauksessa käytettävä monikameraohjaus.

”Armenia ja Bulgaria ovat tyyliltään eniten sitä, mitä itse halusin tänä vuonna tehdä. Visuaalinen tyyli ei ole perinteistä tähtisadetta, vaan modernimpaa nykyhetkessä kiinni olevaa tyyliä”, Kunttu mainitsee.

Kunttu on suunnitellut myös finaalissa esiintyvän Justin Timberlaken esitystä.

”Timberlaken visualisointi on haaste. Maailmanluokan tähden esitys on sen mukainen. Tähän mennessä minulla on ollut vapaat kädet, katsotaan miten käy.”

Erikoistehosteista vastaavan Aallon viisuhistoria juontaa juurensa vuoteen 2006.

Tuolloin Lordi toi euroviisulavoille muutakin kuin hirviöasut ja tarttuvan Hard Rock Hallelujahin.

Erikoistehosteiden osalta esitys oli ennenkuulumatonta tykitystä. Shown lopussa lieskat roihahtivat näyttävästi Ateenan Olympic Indoor Hallin lavalla. Vaikutelma ei jäänyt järjestäjiltä huomaamatta. Taustalla hääri kukas muu kuin Aalto tiimeineen.

”Sitä kautta pääsimme sisään”, hän kertoo.

”Euroviisukulttuurissa ei ollut pelattu erikoistehosteiden kanssa niin paljon. Se avasi tien miten estradilla voidaan asioita tehdä.”

Haastavinta Euroviisuissa on Aallon mukaan kulttuurien yhteen saattaminen.

Kymmenien maiden edustajien erikoistehosteiden luotsaamisessa törmäyksiä syntyy ja suunnitelmat on laitettava uusiksi.

Pitkään historiaan on mahtunut myös onnettomuuksia.

”Emma-gaalassa Lordin lavasteet syttyivät tuleen, kun mentiin rehvakkaasti. Ei kaikki välttämättä aina mene niin kuin on suunniteltu.”

Nuorena Aalto ei suunnitellut tehostemieheksi ryhtymistä, vaan oli keskittynyt tekemään musiikki- ja valopuolen töitä. Nyt takana on vankka kokemus erikoistehosteista.

Suomessa tiimin kädenjälki räiskyy tänä kesänä esimerkiksi Cheekin kiertueella.

Erikoisuuksista maailmaa kiertäneen tiimin vetäjä ei enää haaveile.

”Olen päässyt tekemään kaiken mitä olen halunnut, olympialaisista lähtien. Kunhan vaan terveyttä ja töitä riittää.”

Entä mikä on tehosteammattilaisen suosikkiviisu?

”Olen kuullut biisit jo monta kuukautta sitten, ei sitä ajattele että mikä olisi paras”, Aalto summaa.

”Tykkään kyllä Armenian biisistä. Georgiakin on aika mielenkiintoinen.”

Lue lisää

Maaseudun kulttuuritapahtumat voivat lisääntyä kulttuurihankkeen myötä, arvioi Ähtärin kaupungin vapaa-ajantoimen johtaja

Musiikkivideo: "Tässäkö tää oli, valuu veto-ojaan traktorin glykoli" – koukuttava cover-versio Arttu Wiskarin hitistä kertoo turve-alan ahdingosta

Suomen edustaja Blind Channel kahmi neljänneksi eniten yleisöääniä Euroviisujen finaalissa – "Halusimme vakuuttaa yleisön ja fanimme, joten tämä meni tosi hienosti"

Essee: Suomalaiset ovat idän ja lännen välimaastossa – meillä on aina tärkeintä, ettei erotuta joukosta