Ihmiset & kulttuuri

Loppiaista vietetään ympäri Eurooppaa: uintia kylmässä vedessä ja karkkia lapsille

Loppiaiseen liittyy useissa eteläisen Euroopan maissa enemmän perinteitä kuin meillä pohjolassa. Se tunnetaan kolmen kuninkaan kulkueista.
Suvi Elo
Toisin kuin monissa muissa maissa Suomessa loppiaiseen ei liity erityisiä perinteitä loppiaisajelua lukuun ottamatta.

Loppiainen on monessa maassa tärkeä juhla, johon liittyy paljon perinteitä. Italiassa ja espanjankielisissä maissa lapset saavat loppiaisena lahjoja. Kreikassa ja Bulgariassa miehet pääsevät kisailemaan kylmässä vedessä.

Italiassa lahjat jakaa Befana-noita, joka lentää luudalla loppiaisen vastaisena yönä ja tuo makeisia kilteille lapsille. Huonosti käyttäytyneet saavat palkaksi hiiliä.

Befana saapuu yöllä risoissa kengissään, kuuluu italialainen sanonta Italian matkailusivujen mukaan.

Joillain alueilla loppiaisyönä poltetaan myös kokko pahojen voimien karkottamiseksi.

Kengät liittyvät latinalaisten maidenkin loppiaisperinteisiin. Lapset jättävät vanhoja kenkiä aattoiltana oven ulkopuolelle. Aamulla he löytävät sieltä lahjoja, erityisesti leluja.

Katolisista maista esimerkiksi Belgiassa, Alankomaissa ja Filippiineillä lapset kiertävät loppiaisena talosta taloon laulamassa.

Loppiaiselle ominaisia ovat myös kolmen kuninkaan kulkueet, joita ovat nähneet ainakin ne, jotka ovat joskus viettäneet lomaa uduestavuodesta loppiaiseen Kanariansaarilla.

Kolme viisasta miestä Melchior, Caspar ja Balthazar, jotka meillä tunnetaan Tiernapoikien esityksestä, liikkuvat myös Puolassa sekä Meksikossa ja muissa espanjankielisissä maissa.

Itäinen perinne eroaa läntisestä. Ortodoksimaissa loppiaista vietetään ennen kaikkea Jeesuksen kasteen juhlana. Niinpä Kreikassa papit valelevat kastevettä ristin päälle ja heittävät sitten ristin veteen, kertoo englannin kielellä Kreikasta uutisoiva Greece Reporter -verkkopalvelu.

Perinteeseen myös kuuluu, että mereen hypätään ristin perään, vaikka vesi onkin talvisen kylmää.

Sama perinne elää Bulgariassa. Miehet sukeltavat ristin perään. Se, joka onnistuu nostamaan ristin kylmästä vedestä, viettää uskomuksen mukaan vuotta hyvän onnen saattelemana, kertoo Saksassa ilmestyvän Der Spiegelin uutinen.

Kreikassakin kulkueet ovat liikkeellä, mutta jo loppiaisaaton iltana. Kulkijoille varataan makeisia tai ruokaa palkaksi, sillä he karkoittavat perinteen mukaan erilaisia pahoja tai vieraita voimia.

Venäjällä loppiaista vietetään kolmen viisaan miehen juhlana, mutta vasta 19. tammikuuta.

Lähteenä on käytetty myös International Business Times -uutissivustoa eri maiden kulttuureista kertovaa A Global World -sivustoa.

Lue lisää

Turotapahtumista on tullut loppiaisviikonlopun perinne – joulukuuset upotetaan veteen ja niillä luodaan ahvenille kutupaikkoja

Kauppojen hyllyt ammottavat tyhjyyttään – tässä on S-ryhmän mukaan syy

Loppiaisen aattona

Loppiaisen aattona