Ihmiset & kulttuuri

“Maaseutu on 2030-luvun uusi musta”

Savonrantalainen Otto Makkonen uskoo, että ihmisiä alkaa palata vielä maalle takaisin rauhan ja turvallisuuden takia. Makkonen on ehdokkaana Maaseudun Tulevaisuus -palkinnon saajaksi.
Lari Lievonen
Otto Makkonen on ehdokkaana Maaseudun Tulevaisuus -palkinnon saajaksi. Lukijat voivat äänestää omaa suosikkiaan verkossa 1.–21.8.

Kauniilla Savonrannalla asuva Otto Makkonen uskoo, että ihmisiä alkaa tulevina vuosikymmeninä palata takaisin maalle. Houkuttimina ovat rauha ja turvallisuus.

"Maaseutu on 2030-luvun musta", Makkonen lohkaisee tarkoittaen, että maalla olosta tulee vielä kestomuotia.

"Tosin kaikki alueet eivät voi olla voittajia. Ne pärjäävät, jotka saavat luotua ja säilytettyä riittävät palvelut."

Avainasioita ovat yrittäjyys, yhteistyö ja verkostoituminen. Savonrannalla on tätä nykyä tuhatkunta asukasta, mutta kesällä väkimäärä nousee yli neljän tuhannen. Yhteisöllisyyttä on luotu jo 35 kesän ajan mökkiläisten ja paikallisten välisessä jalkapallo-ottelussa.

Voitot ovat jotakuinkin tasan. Makkonen vitsailee, että mökkiläisille on annettu tarkoituksella vähän siimaa, jotta nämä pysyvät tyytyväisinä ja palaavat maisemiin joka vuosi.

"Kun talous taantuu, pitää keksiä jotain", hän sanoo kurillaan.

Sukupolvenvaihdoksen vuonna 2005 tehnyt Makkonen on keksinyt tilansa menestykseksi maisemanhoidon lampaiden avulla. Tänä kesänä hänellä on perinnemaisema-alueita kaikkiaan 160 hehtaaria, joista suurin osa Metsähallituksen maita Linnansaaren kansallispuistossa.

Lampaat ovat kesätöissä myös yksityisillä, niin lapsiperheillä kuin vanhemmillakin ihmisillä, jotka haluavat pitää pihapiirinsä elävänä ja hoidettuna. Heistä jotkut myös syövät lampaat, mutta suurin osa eläimistä palautuu syksyllä Makkosen hoteisiin.

Maisemanhoitokohteet tuovat tilan liikevaihdosta reilut puolet ympäristötukina ja hoitokorvauksina. Makkonen myös myy vapaana kasvaneen lampaan lihaa suoraan kuluttajille ja ravintoloihin.

Lypsykarjaa Vaahermäen tilalla oli vielä Makkosen lapsuudessa 1980-luvun loppupuolelle asti. Miettiessään tuotantosuuntaa hän itse päätyi lampaisiin, koska investoinnit ovat kevyempiä lypsyrobotteihin verrattuna.

"Lisäksi peltolohkomme ovat pieniä ja hajallaan, mutta lampaitten laiduntamiseen ne käyvät älyttömän hyvin."

Tavoitteena Makkosella on kasvattaa uuhien määrä noin 300–400:aan ja rakentaa niille yksi rakennus lisää.

Eläinten paimentaminen sujuu, sillä tilalla työskentelee myös neljä bordercollieta. Koirien koulutuksesta on vastannut etenkin Oton puoliso Jaana.

Nähdessään ensimmäisen kerran paimenkoiran tekevän työtään Otto hoksasi, että hänestä tulee lampuri. Hän nauttii yhteydestä, joka parhaimmillaan muodostuu paimenen ja paimenkoiran välille.

"Silloin kaksi mieltä muuttuu yhdeksi, ja asiat tapahtuvat kuin itsestään. Yhdessä koemme niin aamuauringon säteet kuin rajusti piiskaavat syysmyrskytkin."

Otto Makkonen

Ikä: 33.

Asuinpaikka: Savonranta.

Koulutus: Maatalouden sekä lvi-asentajan perustutkinnot, lihan jatkojalostajan erikoistutkinto.

Tuotantosuunnat: lammas- ja metsätalous.

Eläimiä: talvipääluku 250 uuhta.

Peltoa: omaa peltoa 25 hehtaaria, muiden maisemanhoitoalueita 160 hehtaaria.

Metsää: 100 hehtaaria.

Maatalouden liikevaihto: 180 000 euroa.

Perhe: aviopuoliso Jaana, 33, lapset Kuisma, 7, Nooa, 5, ja Viljami, 2 vuotta.

Harrastukset: yhdistystoiminta, monipuolinen liikunta, muun muassa amerikkalainen jalkapallo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

MT-palkinto Sotkamoon – Laura Parmainen vetosi tuomaristoon uraauurtavalla työllään

Nuorille tuottajille annettu jo 1 000 ääntä

Kuka nuorista ruuantuottajista on Maaseudun Tulevaisuus? – Äänestä!