Ihmiset & kulttuuri

Maitotilalliseksi tuntemattomalle paikkakunnalle: “Elämä on asenteesta kiinni”

Vuodenvaihteessa Sotkamosta maitotilan vuokrannut Laura Parmainen on kotiutunut hyvin kuntaan, josta ei tuntenut ennen muuttoa ketään.
Miska Puumala
Laura Parmainen on ehdokkaana Maaseudun Tulevaisuus-palkinnon saajaksi. Lukijat voivat äänestää omaa suosikkiaan verkossa 1.-21.8.2016.

Laura Parmainen hyppäsi uusiin saappaisiin vuodenvaihteessa: hän vuokrasi Sotkamosta maitotilan ja hoitaa nyt puolta sataa lypsävää. Vuokrattuja peltoja on viljelyssä lähemmäs sata hehtaaria.

"Vanhemmillani on lypsykarjatila ja omakin tuotantosuunta on ollut alusta asti selvä", Suomussalmelta kotoisin oleva Parmainen kertoo.

"Tämän tilan omistajat ottivat yhteyttä, kun kuulivat entisen kollegani kautta, että etsin vuokratilaa. En tuntenut Sotkamosta aiemmin ketään, mutta paikkakunta on ottanut minut hirmu hyvin vastaan."

Parmaisen omalla kotitilalla sukupolvenvaihdos ei vielä ollut ajankohtainen. Hän opiskeli agrologiksi Iisalmessa, jonne jäivät toinen koti ja aviomies.

"Mies on mukana tilalla viikonloppuisin. Apua saan tarvittaessa muilta maanviljelijöiltä, joita olen tavannut erilaisissa järjestötapahtumissa. Kun parinkymmenen hiehon lauma karkasi, karjan entiset omistajat tuttavapariskuntineen tulivat auttamaan niiden kiinnisaamisessa", Parmainen kertoo.

Parmainen on vuokrannut tilan kymmeneksi vuodeksi. Alalle lähteminen ei pelottanut, vaikka viime kasvukausi oli säiden takia vaikea ja kannattavuuskriisistä on puhuttu jo pidemmän aikaa.

"Kun laskelmat on tehty huonoon aikaan, niihin saadaan oikeat luvut. Ensimmäinen vuosi menee kädestä suuhun mutta sen jälkeen tilanpidon pitäisi helpottaa taloudellisesti", Parmainen arvioi.

"En tietenkään olisi tähän lähtenyt, jos olisin peruspessimisti, eikä tätä jaksaisi, jos navetan oven avaaminen kehtuuttaisi. Elämä on asenteesta kiinni."

Tilan tulevaisuuden Parmainen näkee puhtaasti maidontuotannossa. Kainuussa yli viidennes kaikista pelloista on luomussa, mutta tällä tilalla siihen ei ole suunnitelmia siirtyä.

"Eettisyyttä ja luomua korostava asiakasryhmä on kyllä kasvussa, joten erikoistumiselle on sijaa. Tilakoot tulevat varmasti tulevaisuudessa kasvamaan", Parmainen kuvailee.

"Eläintuotannossa avoimuuden on pakko lisääntyä. Oman tilani toimintaan ovat kaikki tervetulleita tutustumaan sovittaessa. Lehmien ehdoilla mennään: ne pitää saada voimaan hyvin jotta myös tuotanto pysyy hyvänä."

Tilalla asuvat lehmien seurana kaksi kissaa ja poro, josta Parmainen ajatteli kouluttavansa vetoporon. Se on kiireiden vuoksi vielä jäänyt. Työtunteja tulee tehtyä kellon ympäri, mutta yöunista yrittäjä ei tingi.

"Tasapaino työn ja vapaa-ajan sekä yritystoiminnan ja luonnon välillä on minulle erittäin tärkeää. Parasta työssä on, että siinä saa hallita koko palettia: eläinten hoito, konetyöt ja korjaukset sekä kirjanpito kuuluvat kaikki siihen."

Lue lisää

“Toiset laulavat, toiset tanssivat, minulle maatila on keino ilmaista luovuutta”

MT-palkinto Sotkamoon – Laura Parmainen vetosi tuomaristoon uraauurtavalla työllään

Nuorten tuottajien rohkeus teki vaikutuksen yrittäjäpomoon

Sotkamolainen nuori maidontuottaja voitti 10 000 euron ilmavaihtoremontin navettaansa