Ihmiset & kulttuuri

Mattoa kutomalla harmit haihtuvat ja hartiat vetreytyvät

Suomalainen räsymatto kaunistaa tiloja ja lisää tekijänsä hyvinvointia. Ei ihme, että se on taas huippusuosittu.
Jaana Kankaanpää
Salme Kaivos on kasvanut kangaspuiden keskellä, sillä hänen vaarillaan oli kangaspuita valmistava verstas.

Mänttä-Vilppulassa toteutettiin viime tammikuusta elokuun loppuun kestänyt räsymattotempaus, jossa kudottiin mattoa kangaspuilla reilut 318 metriä. Tempauksella haluttiin lisätä yhteisöllisyyttä, elävöittää keskustaa ja tukea matosta saatavilla myyntituloilla alueen senioreiden ulkoilutus- ja virkistyspalveluita. Matto oli menestys, sillä sitä kävi kutomassa peräti tuhat ihmistä, joukossa niin paikallisia asukkaita, yritys- ja koululaisryhmiä kuin matkailijoitakin.…

Salme Kaivos oli yksi vakiokutojista. Hän kävi kutomassa mattoa tammikuusta elokuun loppuun yleensä joka tiistai. Hän osasi opastaa myös vähemmän kutoneita ja ensikertalaisia, sillä hän on suorastaan syntynyt kangaspuiden keskellä.

"Äitini oli kankuri ja äidin isä valmisti verstaassaan kangaspuita Turun läänin Lapissa vuodesta 1928 alkaen", Kaivos kertoo.

Kotoa saadut opit Kaivos viimeisteli aikoinaan Karkun emäntäkoulussa. Kotona hän kutoo yhä vaarinsa valmistamilla kangaspuilla vuosimallia 1944.

Vaarin verstaalta lähtivät kangaspuut aikoinaan myös presidentinlinnaan Kaisa Kalliolle. Ne ovat hiljattain löytyneet linnan varastolta. Salme Kaivoksen tietojen mukaan kangaspuiden alkuperää varmistetaan parhaillaan.

Kaivos jos kuka tietää, millaista jälkeä kangaspuissa täytyy syntyä. Tarvitaan voimaa, jotta kuteet saadaan lyötyä tarpeeksi tiukkaan.

"Maton pitää olla tukevaa kuin pelti. Sellaisena se pysyy lattialla aina suorassa."

Kaivoksen mielestä maton kutominen sopii loistavasti nykyajan ihmiselle. Kangaspuiden ääressä täytyy keskittyä vain tekemiseen ja lyödä tosissaan. Se jos mikä on loistavaa terapiaa ja akunlatausta. Eri puolilla Suomea toimivat Taitokeskusten matonkudontapaikat ovatkin erittäin suosittuja.

Kutominen ei ole Kaivoksen mielestä kuitenkaan haastavin vaihe maton teossa.

"Vaikeinta on värien suunnittelu, jotta lopputulos olisi sellainen kuin halutaan. Tasainen laatu vaatii myös tasapaksuja matonkuteita. Samaan mattoon ei kannata yhdistää ohuita ja paksuja kankaita."

Verho- tai lakanakankaat leikataan noin 1,5 sentin levyiseksi kuteeksi, farkkukangas noin sentin levyiseksi. Kilosta kudetta tulee noin metri mattoa.

Lue lisää

Tuhat ihmistä kutoi yli 318 metriä räsymattoa Mäntässä

"Aiemmin räsymatto oli vain matto lattialla" – Toivoa antaa uusi sukupolvi, joka näkee myös käsityön arvon sisustuksessa

Räsymattoa kutoessa jalat ja kädet tekevät työtä mieli lepää – "menetin maton raidoiksi parhaat farkkuni, mutta ehkä se oli sen väärti"

Video: Presidentti Kyösti Kallion auto ostettiin Italiasta takaisin Suomeen – näin liikkuu vuoden 1938 Buick Nivalan teillä