Ihmiset & kulttuuri

Mikkeliin halutaan Sodan ja rauhan keskus Muisti

Keskus aiotaan perustaa talvi- ja jatkosotien aikaiseen Päämajataloon, jossa ylipäällikkö Mannerheim esikuntineen johti sotaa 1939–44.
Hedenström
Suomalaisia sotilaita Raatteentiellä Suomussalmella matkalla rajalle.

Päämajakaupunki Mikkeli on saamassa merkittävän sotahistoriallisen matkailukohteen, jonka nimeksi tulee Sodan ja rauhan keskus Muisti. Asiasta tiedottaa Mikkelin kehitysyhtiö Miksei Oy.

Muistista tulee kansainvälisesti ja kansallisesti merkittävä tieto- ja oppimiskeskus, joka välittää viime sotien ajan tapahtumat ja kokemukset uusimman näyttelyteknologian avulla. Se tulee kertomaan suomalaisten lasten, naisten ja miesten tarinan talvi-, jatko- ja Lapin sodissa ihmislähtöisestä näkökulmasta.

Muistin kerronta pohjaa tuoreimpaan tutkimustietoon. Keskuksen näyttelyt luovat moniaistisen ja henkilökohtaisen elämyksen sodan moninaisuudesta. Muistin tehtävänä on tarjota objektiivista tietoa sodasta ja välittää ymmärrystä rauhan välttämättömyydestä tuleville sukupolville.

Osaksi keskusta perustetaan johtava sotahistoriallisen tiedon verkkopalvelu, Memoriaali. Muisti ja Memoriaali päivittävät sota-ajan kokemukset nykyaikaan digitaalisen teknologian avulla.

Päätös Sodan ja rauhan keskuksen perustamisesta tehdään Mikkelin kaupunginvaltuustossa ensi vuonna. Kustannukset ovat noin viisi miljoonaa euroa. Keskuksen perustaminen edellyttää julkista ja yksityistä rahoitusta sekä poliittista tahtoa.

Lue lisää