Ihmiset & kulttuuri

Nuorelle yrittäjälle luksus tarkoittaa tuoreita sämpylöitä ja suukkoa sialta

Vuoden nuori yrittäjä Punkaharjulta uskoo yksinkertaisten asioiden voimaan. Hän toivoo, että maatilan eläinten kanssa ollessaan lapset oppivat, että tuotantoeläinten hyvinvointi edellyttää myös vaivannäköä.
Ari Nakari
Eläimet ovat keskeinen osa maatilamatkailutilan toimintaa. Vuohilla on Hepokatissa myös omia hommia: ne saavat kuoria oksista onkivapamateriaalia.

Aiemmin Hepokatin tila oli Maria Utille kesänviettopaikka. Hän asui Lappeenrannassa ja jonkin aikaa myös ulkomailla opiskellessaan Singaporessa liiketaloutta.

Erilainen ylellisyys vei kuitenkin voiton: Ollessaan kesätöissä enonsa leivissä maatilalla Utti huomasi, että paikassa on potentiaalia.

Maatilamatkailutila Hepokatin kehittämisestä tuli entisen kaupunkilaistytön intohimo.

"Visioni on, etten halua muuttaa paikkaa liikaa. Minulle luksus ei tarkoita taulutelevisiota, vaan aitoja asioita", 27-vuotias Utti toteaa.

Luksus tilalla syntyy kohtaamalla asiakkaat ja pitämällä kiinni yksityiskohdista, joiden avulla näytetään että asioiden eteen nähdään vaivaa. Sellaisia ovat esimerkiksi aamupalalla tarjottavat, itse leivotut sämpylät.

Tänä vuonna Hepokatissa järjestetään ensimmäistä kertaa lasten kesäleiri. Sen käyneet saavat minifarmari-tittelillä varustetun diplomin.

Leirillä opetellaan hoitamaan eläimiä, käydään metsäretkillä ja leivotaan.

"Se voi kuulostaa tylsältä ja tavalliselta, mutta monelle sellainen on ihan ihmeellistä. Kun mietin omaa elämääni taaksepäin, noilla hetkillä oli itsellekin merkitystä."

Utti tekee työtään omistautuneesti. Tänä vuonna hänet valittiin Vuoden nuoreksi yrittäjäksi Punkaharjulla.

Eläinten pito on keskeinen osa matkailutilan henkeä.

Tuotantoeläinten, kuten sikojen, lähelle monet lapset eivät kovin helposti pääse. Täällä he voivat nähdä, millaisia ne ovat – ja millaista vaivannäköä niiden pito vaatii.

"Ihmiset haluavat, että eläimillä olisi paremmat olot. Jos halutaan parempia oloja, pitää olla valmis maksamaan niistä."

Omavaraisuuteen ei ole Utin mielestä paluuta, mutta välikäsiä pitäisi poistaa ja sesonkiajattelua lisätä.

Utti painottaa lisäksi, että eläimen ja ihmisen laadukas ovat kaksi eri asiaa.

"Tavoitteena eläimille on laadukas elämä. Minä miellän sen niin, että eläimellä täytyy olla lajinomaiset olot. Ei eläinten kohtelu ihmisenäkään ole niillä hyväksi."

Maaseutu on Utille ikuinen inspiraation lähde, vaikka toiminta ei aina olisikaan maaseudulla.

"Maaseudun haasteena on, että tarvitsemme kohtauspaikkoja. Vaikka on sähköisiä viestimiä, todelliset verkostot syntyvät ihmisten välille."

Muutosta ei tarvitse arkailla.

"Jokainen sukupolvi yrittää täälläkin tavallansa, mutta aina säilyttäen paikan hengen."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Outo muutos vielä harkintaan

Onko työllisyysasteen nostolle järkiperusteet?

Yritä sinä vaan