Ihmiset & kulttuuri

Nykylapset eivät liiku tarpeeksi selvitäkseen työkykyisinä eläkeikään

Kun lasten liikkuminen vähenee kaiken aikaa, ylipaino ja terveysongelmat lisääntyvät. Liikkuva koulu –ohjelman johtaja Antti Blom on huolissaan lasten toimintakyvyn riittävyydestä eläkeikään asti.
MARJA SEPPÄLÄ
Liikkuva koulu ohjelmajohtaja Antti Blom patistaa lapsia pois tietokoneiden ja kännyköiden taikamaailmasta.

Lasten liikuntaa pitää pikaisesti lisätä. Kun kesäloma alkaa, yhä useampi nuori istuu päivät pitkät kotona sosiaalisen median ääressä.

"Lapset ja etenkin nuoret pitää saada irti tietokoneiden ja kännyköiden taikamaailmasta. Mitä enemmän he istuvat kiinni koneissaan, sen vähemmän he liikkuvat", toteaa ohjelmajohtaja Antti Blom Opetushallituksesta.

Blom vetää hallituksen kärkihankkeisiin kuuluvaa Liikkuva koulu –ohjelmaa nyt kuudetta vuotta. Hankkeen taustalla on huoli lasten ylipainon kasvusta ja liikkumisen vähentymisestä.

"Jos nykymeno jatkuu, nykylasten toimintakyky ei riitä eläkeikään. Samaan aikaan eläkeikää halutaan nostaa. Yhtälö ei toimi, jos siihen ei puututa heti."

Liikuntatutkimukset ja Liikkuva koulu -ohjelman käytännön työ ovat paljastaneet myös harmillisen kehityksen maaseudun lasten liikuntatottumuksissa. Syrjäisimpien seutujen lasten mahdollisuudet liikkua kavereiden kanssa ovat kaikkein vähäisimmät.

"Monesti luullaan, että juuri maaseudulla lapset liikkuvat kaiken aikaa. Se ei enää pidä paikkaansa. Jos kylällä ei ole saman ikäisiä lapsia, yksittäiset lapset jäävätkin koulupäivän jälkeen kotiin tietokoneen kanssa. On vanhempien tehtävä saada lapset tavalla tai toisella liikkeelle."

Lue Antti Blomin koko haastattelu maanantain Maaseudun Tulevaisuudesta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

WHO: Juomaveden mikromuovin määrä ei vielä terveysriski ihmisille – tulevaisuuden riski aiotaan selvittää

Nyt se on tutkittu: Elintapaohjaukseen osallistuminen ja kännykkäsovelluksen käyttö auttavat muuttamaan elintapoja terveellisemmiksi

Maaseudun yritykset tyytyväisiä kuntaansa