Ihmiset & kulttuuri

Pääsiäispöydän munankuorista syntyy näyttävää mosaiikkia

Munankuorista on taiteiltu mosaiikkia jo sydänkeski­ajan Italiassa. Nykyään tekniikka sopii pääsiäisen askarteluun.
Munankuoria on värjätty puna- ja keltasipulilla, kurkumalla, teellä sekä punakaalilla. Tummanruskeat kuorenpalat on värjätty punasipulilla, jonka väriliemessä porisi myös ruosteinen naula.

Pääsiäiskoristeiden askartelussa voi hyödyntää kotikeittiön hävikkiä. Munan­kuoret voi värjätä vaikkapa punajuuren kuorilla tai kahvin­poroilla.

Koreassa ja Vietnamissa hanhen­munien sirpaleilla koristellut pinnat ovat perinteinen taidemuoto, johon kuuluu kuorien värin muunteleminen paahtamalla. Euroopassa on askarreltu munankuorimosaiikkia jo sydänkeskiajan Italiassa. Giorgio Vasarin 1500-luvulla julkaistussa teoksessa kuvataan taiteilija Gaddon 1300-luvulla tekemiä munan­kuorimosaiikkeja kotikaupunkinsa Firenzen kirkossa.

Munankuorimosaiikissa voidaan sommitella särkyneitä kuoren palasia pinsetillä asettelemalla tai painaa liiman pinnalle isompia palasia niin, että ne rikkoutuvat paikoilleen.

Harmonisia töitä saa käyttämällä luonnollisen värisiä, toisiinsa sointuvia kuoria, ja niitä voi värjätä valmiiksi luonnonainein tai elin­tarvikevärein. Valmiin työn pintaa voi muokata maalamalla, hiomalla ja lakkaamalla.

Lue lisää: Pirkko Kuusela ja Sirpa Eloranta: Munankuorimosaiikki. 144 sivua. Moreeni 2015.

Yksinkertaista ja hauskaa

Munankuorimosaiikin pohjaksi käyvät pinnat, joihin yleisliima tarttuu. Askartelukauppojen pahvi- ja puuesineet sopivat tähän, mutta vanhojen rasioiden ja huonekalujenkin pintaa voi somistaa mosaiikilla.

Tarvikkeet: Koristeltava esine, yleisliimaa, vesivärejä, valmiiksi värjättyjä munankuoria, hienoa hiekkapaperia ja askartelu- tai huone­kalulakkaa.

1. Liota munankuoria vedessä, niin kuoren sisäpinnan kalvo pehmenee ja sen voi poistaa vetämällä. Huuhtele ja kuivaa kuoret.

2. Maalaa tai kuvioi muuten koristeltava pinta ja anna sen kuivua. Vesivärin lisäksi skräppipaperit tai sanomalehti käyvät pohjalle. Valkoinen munankuorimosaiikki näyttää erityisen hyvältä tummalla, yksivärisellä pohjalla.

3. Levitä yleisliimaa siveltimellä pienelle alueelle kerrallaan. Valitse sopiva kuorenpala ja sovita se paikalleen. Isompia palasia voi painaa niin, että ne rikkoontuvat. Märän liiman päällä kuorenpalasia voi hieman liikutella, jotta saat pohjaa näkyviin.

4. Voit hioa mosaiikista terävät kulmat, puhaltele pöly pois ja lakkaa pinta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Pääsiäisen paluuliikenne vilkkaimmillaan

Karitsat kiinnostavat Helsingin Haltialassa – kotieläintilalla käynti on monelle pääsiäisperinne

Testaa tietosi MT:n suuressa Munavisassa!