LÖYDÄ EHDOKKAASI: MT:n vaalikoneessa koko maan aluevaaliehdokkaat
Ihmiset & kulttuuri

Pohjalaisen nuorenisännän touhuja seuraa kymmentuhatpäinen Youtube-yleisö: "Voin näyttää kaupunkilaisille, ettei tämä niin helppoa ole"

Muwex eli Miika Soini julkaisee videoita kasvinviljelytilan töistä, Farming Simulator -pelistä sekä päiväkirjamaisia yksinpuheluita kaikesta mahdollisesta. Tämän jutun yhteydessä näkyy video päivältä, jolloin MT vieraili tekemässä juttua.
Timo Aalto
Päivätyönsä Miika Soini tekee it-tukihenkilönä, mutta kotitilan töihinkin hän osallistuu ehtiessään. Kamera on silloin usein mukana.

Nuori mies kyntää peltoa. Hän koluaa läpi vanhaa navettaa. Hakettaa puuta, pui viljaa, luo lunta. Harjoittelee luonto- ja maisemakuvausta. Pelaa Farming Simulator -tietokonepeliä. Muistelee menneitä ja suunnittelee tulevaa.

Ja niin edelleen – kaikkea mahdollista, mitä parikymppinen maatilan poika Pohjanmaalta nyt sattuukaan tekemään. Erikoista on vain, että samalla kamera käy ja suuvärkki selostaa taukoamatta, hommien siitä liiemmin kärsimättä.

Mies on Muwex, oikealta nimeltään Miika Soini, ja hän jakaa arkikokemuksiaan tuhansille katsojille Youtube-videopalvelussa.

Muwex on vlogit.fi -sivuston seurannan mukaan yli 11 000 tilaajallaan Suomen 132. seuratuin vloggari eli videoblogin pitäjä.

Miksi ja ketä varten hän tätä tekee?

Hetken tuumittuaan Soini kertoo tekevänsä videoita ehkä enemmän yleisöään varten. Mutta myös itselleen.

”En ole ikinä kirjoittanut päiväkirjaa, tämä on vähän niin kuin sitä. Omia videoita on kiva katsoa vaikka kolmen vuoden päästä ja todeta että jaa, meillähän oli muuten tuollaistakin.”

Aika ei käy pitkäksi traktoritöissä eikä koe olevansa yksin, kun samalla vloggaa, Soini mainitsee. Maatalousaiheisilla videoilla on myös valistuksellista vaikutusta.

”Voin näyttää kaupunkilaisille, ettei tämä niin helppoa ole, eikä tahallaan hidasteta liikennettä.”

Soinilla on Muwex-kanavan lisäksi pelaamiseen keskittyvä Muwex pelaa -kanava, englanninkielinen vlogi ja tyttöystävän kanssa yhteinen luontokuvauskanava.

Maanviljelijäksi Soini on tiennyt ryhtyvänsä 5-vuotiaasta alkaen, ja hänellä on alan koulutus. Toistaiseksi isä Veli Soini viljelee vielä kotitilan peltoja. Miika käy päivätöissä it-tukihenkilönä ja auttaa tilan töissä aina ehtiessään.

Konetöihin liittyville videoille on tyypillistä, että erikoiset tilanteet ja mokat herättävät eniten kiinnostusta. Ei siis ihme, että Muwexin katsotuin video on sellainen, jossa traktori juuttuu märkään peltoon kesken äestyksen.

Karjaa kotitilalla oli vielä kuusi vuotta sitten, mutta sitä videoilla ei näy, sillä silloin Soini ei vielä kuvannut videoita eikä lataillut niitä Youtubeen. Teoriassa hän olisi voinut: Youtube perustettiin vuonna 2005 ja ensimmäinen suomalainen video palveluun ladattiin saman vuoden syksynä.

Kipinän Soinin tubettajan uralle antoi Mr. Tuomo, joka on nykyisin Suomen suosituimpia vloggareita 160 000 seuraajallaan.

Matkan varrella taidot ovat karttuneet ja videot ovat nyt laadukkaampia kuin aluksi. Aloittelijoita Soini neuvoo kiinnittämään huomiota äänen laatuun. Kunnon mikrofoni parantaa vaikutelmaa huimasti. Eikä hitaasta alusta pidä lannistua.

”Meni vuosi, että oli alle sata katsojaa. Sen jälkeen on ollut koko ajan tasaista ylämäkeä.”

Palautetta tulee paljon, välillä myös ikävää. Sitä Soini ei jää nykyisin enää murehtimaan, vaikka lyttäävät kommentit aluksi söivätkin motivaatiota.

”Ei muuta kuin poistaa sellaiset, ei niitä tarvitse katsella.”

Vaikka tubettaminen on Soinille harrastus, hän saa pientä korvaustakin vaivannäöstään Youtuben mainosjärjestelmän kautta. Ei paljon, mutta välillä tuloilla voi rahoittaa jonkin uuden vehkeen.

Rahaa tärkeämpi hyöty on kokemus. Soini tietää jo paljon videoiden käsittelystä, kuvaamisesta ja niin edelleen. Joistakin taidoista on ollut apua nykyisellä työpaikallakin.

Aiheita hän käsittelee laidasta laitaan, mutta jossain kulkee raja.

”Toki yksityiselämä on yksityiselämää, siitä en tekisi videota.”

Juttua korjattu 1.2. 16:33 Tilalla oli karjaa vielä 6 vuotta sitten, ei 11 vuotta kuten jutussa aiemmin mainittiin.

Lue lisää

Venäjä närkästyi Youtubelle, uhkaa estää käyttöä alueellaan

Yle uutiset: Viisi kiinnostavaa juttua lauantai-iltaan: Lapsettomuushoidot voivat vaikuttaa uralla etenemiseen, suomalaiskuvaaja turhautui rasismiin ja alaikäisten väkivalta on yleistynyt

Metsäkonevideoiden jättisuosio yllätti Janne Seppäsen, joka selittää kiinnostusta kommenteilla: "Kukaan ei tee harvennusta täysin samalla tavalla"

Tuhannet fanit seuraavat Keisalan lehmien elämää somessa – Anna Länsisalmi-Keisala kertoo maitotilan elämästä selkeästi kanavallaan: "Kaikki huomaa, miten hyvin meillä hoidetaan eläimiä”