Ihmiset & kulttuuri

Puolisoehdokkaat haistavat äkkiä onko maatilan elämässä mitään järkeä

Punkkaritukkainen uusioperheen äiti Salla Säteri ravistelee tulevaisuuden maanviljelijöitä todellisuuteen. Tilojen jatkajat päätyvät helposti peräkammarin pojiksi.
Rami Marjamäki
"Kerran kysyin nuorilta, kumpi menee edelle: sukutilan jatkuminen vai riittävät tulot perheelle? Kaikki opiskelijat vastasivat, että sukutilan jatkuminen", kertoo Salla Säteri.

Jos maatilan tulot eivät riitä perheen elättämiseen ja tilan elinpiiri alkaa kaventua, seuraukset ovat kauaskantoiset.

"Taloudellisista vaikeuksista seuraa syrjäytymistä. Tämän päivän puolisokandidaatit haistavat äkkiä, onko elämäntavassa mitään järkeä", varoittaa Salla Säteri, Hämeen ammatti-instituutin Mustialan yksikön lehtori ja MTK Pälkäneen sihteeri.

Säteri pelkää heikommin menestyvien tilojen jatkajien ajautuvan peräkammarin pojiksi.

"Jostain niitä puolisoita on hankittava, kun kylillä ei nuoria ole juuri jäljellä. Pitäisi olla sille puolisokandidaatille tarjota muutakin kuin työleiri."

Säteri on huolissaan maatiloista, joiden vuositulot eivät riitä kattamaan edes viljelyn kustannuksia. Koneet ja rakennukset ränsistyvät.

"Metsän käyttö maatalouden rahoituksessa on köyhintä. Että metsällä paikataan maatalouden tappioita. Eihän siinä ole enää järkeä. Millä ne peräkammarin pojat tulevat toimeen?"

Säteri ei halua sanoa, että kaikkien pitäisi tienata ja kuluttaa paljon.

"Töitähän jokaisella maatilalla on, kyse ei ole siitä. Eikä siitäkään, etteikö maatilalla olisi hyvä olla. Mutta riittääkö siitä rahaa kaikille? Tässä yhteiskunnassa pitää jollain lailla elääkin."

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Äidit palaavat perhevapaalta töihin aiempaa nopeammin – eniten lisäystä 1–2-vuotiaiden äideillä

Äiti on rakas kaikilla murteilla – lukijoiden lempimurresana viittaa kuitenkin toiseen tärkeään ihmiseen

Vähähiilinen maatalous on koko Suomen etu