Ihmiset & kulttuuri

Säveltäjä jännittää MT:n satavuotisjuhlaa: "Haluaisin, että suomalaiset ymmärtäisivät todelliset juurensa"

Ilmari Mäenpää on säveltänyt MT:n satavuotisjuhlien avausteoksen jousiorkesterille. Teokseen kuuluu visuaalinen esitys suomalaisista mielenmaisemasta.
Pekka Fali
Ilmari Mäenpää on kunnostanut vuonna 1877 rakennetun hirsitalon, jossa hän perheineen nyt asuu. Talon yläkerrassa on myös Mäenpään työhuone, jossa hän säveltää musiikkia.

Kaunis Kiiminkijoki kiinnittää katseen, kun saapuu säveltäjä Ilmari Mäenpään kotipihaan. Vapaana virtaavan joen kuohut ovat avittaneet myös Maaseudun Tulevaisuuden satavuotisjuhlan avausteoksen syntyä.

Joesta nouseva usva, tuntureiden tuuli ja viljapeltojen vehmaus ovat saaneet omat sävelensä Festiva-nimisessä teoksessa. Mäenpään intohimo on yhdistää visuaalinen ja auditiivinen kokemus.

Kuvan ja sävelen yhteistyötä hän tutki jo musiikkitieteen pro gradu -työssään Helsingin yliopistossa. Säveltäjä syvensi opintojaan silloisessa Taideteollisessa korkeakoulussa elokuvailmaisun kursseilla.

Mäenpää perheineen asuttaa Kiimingin Alakylässä Alatalon suvun maalaistaloa, joka on rakennettu vuonna 1877. Hirsitalo ehti olla toistakymmentä vuotta asumattomana, kunnes Mäenpää päätti kunnostaa sen vanhaa tyyliä kunnioittaen.

Yksinkertaista tyylikkyyttä huokuvat myös hänen viimeaikaiset luomuksensa, jotka ovat pitäneet miehen kiireisenä.

Sävellystyön ohessa Mäenpää on työstänyt ja markkinoinut suunnittelemaansa Olokoto-nimistä miniasuntoa, jota valmistetaan Ylikiimingissä Mammuttikodin talotehtaalla.

Kanttihirrestä rakennettu pienoiskoti on herättänyt laajaa kiinnostusta. Mäenpään puhelin pirisee noin 80 kertaa päivässä ja kalenteri on täynnä messuja ja palavereja.

”Vaikea on ollut päästä sävellysmoodiin. Samanlainen fiilis kuin omaa taloa rakentaessa”, Mäenpää naurahtaa.

”Sävellän päässäni koko ajan: autoa ajaessa ja palaverien välissä.”

MT:n tilaustyöstä hän on halunnut riisua ”turhat hörhöilyt”.

Ennen erääseen palaveriin lähtöä Mäenpää istahti sähköpianonsa ääreen ja alkoi tapailla virsimäisiä sointukulkuja. Siitä satavuotisjuhlan avausmusiikki sai alkusysäyksensä.

Mäenpää haluaa korostaa suomalaista kulttuurihistoriaa, johon kuuluvat vahvasti hirsitalot ja kirkot.

”Haluaisin, että suomalaiset ymmärtäisivät todelliset juurensa. Että oltaisiin tasapainossa itsensä, historiansa ja ympäristönsä kanssa.”

Mäenpää kuunteluttaa pätkän sävellystään. Kun sulkee silmät, jousille sovitettu musiikki kuulostaa samaan aikaan raikkaalta ja mahtipontiselta.

Liikutun hieman. On helppo kuvitella, miten suomalaisista sielunmaisemista yhdistetty videoteos täydentää taide-elämystä.

Säveltäjä myöntää jännittävänsä, millaisen vastaanoton teos saa. ”Ei passaa tuottaa fiilistä, että kymmenen minuuttia meni hukkaan. Pahinta on, jos teos jättää täysin kylmäksi.”

100 lukijaa: Ilmari Mäenpää

Ikä: 45

Asuinpaikka: Oulun Kiimingin Alakylä

Missä ja millä luet MT:tä? ”Naapurin maataloon tulee lehti. Se on hyvä syy käydä vierailulla. Verkkolehteä luen myös.”

Mitä teet lehdelle lukemisen jälkeen? ”Naapuri käyttää lehteä uunin pesässä sytytykseen niin kuin kaikki täällä päin.”

Parasta ja parannettavaa MT:ssä? ”Parasta on monipuolisuus ja laatujournalismi. Toivoisin enemmän vuoropuhelua city-maalaisten kanssa, jotka käyvät maaseudulla voimaantumassa. Maataloutta on paljon, voisi painottaa luontoakin.”

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Lämmin sää sulattaa jokijäät – katso video jäidenlähdöstä Kiiminkijoella

Lapin matkailussa suosittu hirsinen miniasunto Olokoto siirtyy Kontion valmistukseen

Otson toimitusjohtaja: Taloudenpito oli aluksi huonoissa kantimissa valtion omistuksessa