Ihmiset & kulttuuri

Satu Silvo Jouko Turkan kuolemasta: Guru on kuollut

Turkka tunnettiin tiukkana ja intohimoisena teatterintekijänä, joka vihasi miellyttämistä.
Teatterisuuruus Jouko Turkka (1942–2016) kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 74-vuotiaana. LEHTIKUVA / Tor Wennström

Näyttelijä Satu Silvo oli Jouko Turkan oppilas Teatterikorkeakoulussa 1980-luvulla. Silvo kertoo arvostaneensa Turkan nerokasta ajattelua siitä, miten taide vaikuttaa koko yhteiskunnassa ja mikä merkitys ja jälki taiteella on.

"Guru on kuollut. Jokke (Turkka) kuitenkin kulkee jokaisen produktion mukana tavalla tai toisella – joko muiden uteliaisuutena siitä, millaista silloin ennen oli tai omassa työssä siten, että en koskaan päästä itseäni helpolla", Silvo kertoo STT:lle.

Turkka tunnettiin tiukkana ja intohimoisena teatterintekijänä, joka vihasi miellyttämistä.

"Hän oli jopa fanaattinen miellyttämisen suhteen. Sanoi, että "te saatana miellytätte", vaikka me emme yhtään miellyttäneet ja teimme juuri niin kuin hän halusi. Siitä tuli jopa ahdistavaa, mutta vuosien varrella tällaiset asiat ovat kuitenkin tasoittuneet."

Silvo muistaa, että Turkassa oli kiivauden lisäksi herkempikin puoli. Tämä saattoi välillä muuttua kuin pieneksi pojaksi, joka ei tiennyt mitä sanoa.

"Kerran kouluaikana menin kädet vapisten kertomaan hänelle, etten voi osallistua yhteen produktioon. Pelkäsin, että tuleeko hän päälle ja erottaako koulusta. Mutta sitten hän ottikin olkapäästä kiinni ja sanoi, että "Satu, sun ei tarvitse tehdä tätä produktiota"".

Turkan rehtoriaikana 1980-luvulla Teatterikorkeakoulun dramaturgian lehtorina toiminut Jussi Parviainen on murheellinen ja vihainen ystävänsä ja kollegansa kuolemasta.

"Hänet työnnettiin syrjään, yksinäistyi eikä kestänyt enää yksinäisyyttä hengissä."

Parviaisen mukaan Turkasta näki, että tämä aisti lopun lähestyvän. Syrjään työntäminen alkoi Parviaisen mukaan Turkan Teatterikorkea-uran jälkeen.

Turkan professorin virka päättyi hänen entisten oppilaidensa provokatiiviseen Jumalan Teatteri -episodiin, jota Turkka kieltäytyi tuomitsemasta. Yleinen mielipide kääntyi Turkkaa vastaan, ja hän erosi.

Parviaisen mukaan Turkan myöhempiä produktioita muun muassa KOM-teatterissa keskeytettiin ja taiteilija ajettiin ulos elinympäristöstään.

"Hänet keskeytettiin ja ajettiin tyhjiöön työnsä kanssa. Siihen juuri ihminen kuolee. Tuollaiselle ihmiselle... yksikään syöpä ei ole niin aggressiivinen kuin tuollainen elämäntilanne."

Näyttelijä Riitta Havukaisessa Jouko Turkka herättää ristiriitaisia muistoja. Yksi tärkeimmistä Turkan opetuksista oli Havukaisen mukaan pelottomuus: että selviää mistä vain.

"Eteeni ei ole tullut ohjaajaa tai vastanäyttelijää, jota olisin pelännyt  –  koska Turkkaa pelättiin jo ihan tarpeeksi", Havukainen sanoo.

Teatterilegenda, ohjaaja ja kirjailija Jouko Turkka kuoli 74-vuotiaana. Hän kuoli pitkäaikaiseen sairauteen 22. heinäkuuta Pirkkalassa Pirkankoivun palvelutalossa. Asian vahvisti STT:lle Turkan poika, Juha Turkka.

Turkan kuolemasta kertoi ensimmäisenä Pirkkalainen-lehti.

Lue lisää

Muusikoksi aikonut Saara Jokiaho päätyi teatteriin mutkan kautta

Kuinka näyttelijä muistaa vuorosanansa? Näin vastaa näyttämöiden kestosuosikki Leena Uotila, 72

Rajaton teatteri ei pelota äänin eikä valoin

Epp Perälä toi improvisaatioteatterin lakeuksille