Kun jämsäläinen maanviljelijä Antti Mennala, 75, etsiskeli kaksi vuosikymmentä sitten Virosta maatilaa, lehti-ilmoituksella löytyi lopulta Leninin nimelle omistettu näyttelysovhoosi.
"Pihassa seisoi Lenin-patsas. Tilalla oli 45 työntekijää, 3 puimuria, yli 20 traktoria, varastot täynnä tavaraa ja 350 lypsylehmää sekä nuorta karjaa."
Keväällä 1998 tehtiin kaupat. Myyjänä oli konkurssiin mennyt työntekijöiden ja maanomistajien osakeyhtiö.
"Ensin ostimme eläimet, koneet ja rakennukset. Myöhemmin saimme ostettua myös maat, sillä aluksi maanomistus oli epäselvää. Se oli vähän sumussa kävelyä."
Maan hinta oli halvimmillaan alle 200 euroa hehtaarilta.
"Kauppahinta oli 164 000 euroa. Sillä sai maan ja rakennusten lisäksi koneita, varastoja ja jopa osuuden yhdestä kylpylästä."
Kaupan päälle tuli myös linja-auto, jolla tila oli velvoitettu hoitamaan kylän lasten koulukuljetukset.
"Sieltä tuli mukana koko venäjänkielinen Kuren kylä, toistasataa henkeä."
Nykyään tila käsittää 650 lypsävää, 1 200 hehtaaria peltoa ja työllistää 28 henkilöä ympärivuotisesti. Kaikki neuvostoaikainen on tilalla uusittu, maidontuotanto on kuusinkertaistunut ja työvoima puolittunut.
Maatila Virossa ei Mennalan mukaan ole mikään kultakaivos. Osinkoja on jaettu vain yhtenä vuotena.
"Voitot ovat menneet tilan kehittämiseen."
Tällä hetkellä maidontuotanto on Virossa vaikeuksissa. Mennalan mielestä nyt olisi jälleen se hetki, että maata kannattaisi ostaa.
"Siellä ovat nyt suuret tilat vaikeuksissa. Maataloustuotteita tuotetaan alle tuotantokustannusten. Jos jollain nyt on seikkailumieltä, uskoa ammattitaitoonsa ja vähän rahaa – paljoa ei edes tarvitse – sieltä voi saada käsiinsä hienoja tiloja."