Ihmiset & kulttuuri

Tärkeä kulku- ja kauppaväylä vai kuvankaunis maisemareitti? Äänestä nyt Vuosisadan tie MT:n verkossa

Ihmiset & kulttuuri 17.02.2017

Suomen tieyhdistys ja Maaseudun Tulevaisuus järjestävät kevään ja kesän aikana Vuosisadan tie -kilpailun.


Kari Salonen
Minne vuosisadan tie vie? Kerro äänestämällä!
Minne vuosisadan tie vie? Kerro äänestämällä!
Jukka Pasonen
Valitse suosikkisi kymmenestä ehdokkaasta.
Valitse suosikkisi kymmenestä ehdokkaasta.

Suomen tieyhdistys ja Maaseudun Tulevaisuus järjestävät kevään ja kesän aikana Vuosisadan tie-kilpailun.

Kilpailu käydään yleisöäänestyksenä MT:n verkkosivuilla, jossa jokaisesta tiestä on lyhyt kuvaus. Vuosisadan tie julkistetaan elokuun lopussa Suomen tieyhdistyksen satavuotisjuhlassa.

Toimitusjohtajan Nina Raitasen mukaan kilpailu on osa Tieyhdistyksen satavuotisjuhlaa, joka osuu yksiin Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kanssa.

"Tavoitteena on muistuttaa tiestön merkityksestä suomalaisen kulttuurin ja elinkeinoelämän historiassa."

Suomen tieverkon tulevaisuus on ollut esillä erityisesti sen jälkeen, kun liikenneministeri Anner Berner (kesk.) julkisti sittemmin kariutuneen esityksensä liikenneverkkoyhtiöstä tammikuussa.

Seuraavaksi liikenneverkon rahoituksen ja paisuvan korjausvelan ongelmia puidaan parlamentaarisessa työryhmässä.

"Keskustelu osoittaa, että tiestön osalta ollaan isossa murrosvaiheessa. Kysymys on siitä, mitä kansallisomaisuudelle ja maisemalle halutaan tulevaisuudessa tehdä", Raitanen pohtii.

Tieyhdistys pyysi ehdotuksia Vuosisadan tieksi viime syksynä. Ehdotuksista yhdistyksen kokoama raati on valinnut kymmenen kandidaattia. Lisäksi MT:n lukijoiden ehdotuksista on valittu joukkoon yksi tieosuus.

"Maaseudun Tulevaisuus on aidosti valtakunnallinen lehti, jonka lukijoille teillä on erityisen suuri merkitys", Raitanen perustelee yhteistyötä MT:n kanssa.

Erityisesti yksityisteiden edunvalvontaan keskittyneellä Tieyhdistyksellä on tiiviit siteet maaseutuun. Yhdistyksen puheenjohtajana toimii MTK:n puheenjohtaja Juha Marttila.

Taloudellisen ja kulttuurisen kehityksen edistämisen lisäksi teillä on niiden käyttäjille usein vahva henkilökohtainen tunnetason merkitys.

Yleisöäänestykseen on valittu sekä elinkeinoelämän valtaväyliä, kuten Helsingistä Utsjoelle Suomen halkaiseva nelostie että kauniita maisemateitä, kuten Suureen rantatiehen kuuluva Tallinmäki–Virojoki-tie.

Suomalaisten yhteistä historiaa edustaa Talvisodan taisteluissa kuuluisaksi tullut Raatteen tie. Yksi ehdokas finaalissa on lähes jokaisen suomalaisen sielunmaisemaan kuuluva mökkitie.

MT:n lukijoiden toiveesta äänestykseen otettiin mukaan Asikkala–Sysmä–Luhanka-tie. Päijänteen rantoja mukailevan tien varrella näkyy MT:n lukijan mukaan "koko Itsenäisen Suomen historia kartanoista kesäasuntoihin ja siltojen korvaamiin losseihin asti".

Vuosisadan tie-äänestys käynnistyy MT:n verkkosivuilla keskiviikkona ja jatkuu toukokuun 12. päivään. 11 ehdokkaasta kolme eniten kannatusta saanutta tietä pääsee kesä–elokuussa käytävään finaaliäänestykseen.

Äänestys ei näy kunnolla Internet Explorer -selaimessa. Voit avata äänestyksen omaan selainikkunaan tästä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit