Ihmiset & kulttuuri

Tangokuningatar ja tenori "pölökkykasan vierestä" vievät lauluterveiset Suomen veteraaneille Kanadaan

Muista minua -konsertti­kiertue vie satavuotiaan Suomen terveiset Kanadaan muuttaneille veteraaneille ja heidän jälkeläisilleen.
Jenna Bågeberg ja Raimo Salo vievät Suomalaisen musiikin ilosanomaa valtameren taakse. Heille on kunnia-asia saada esiintyä veteraaneille ja lotille. Kuva: Jaana Kankaanpää

Mitä mahtaa kuulua Suomesta Kanadaan muuttaneille veteraaneille, lotille ja heidän jälkeläisilleen? Siitä lähtee ottamaan selvää tehokaksikko, jonka juuret ovat syvällä Pohjois-Karjalan ja Keski-Suomen mullassa.

Vuoden 2007 tangokuningatar, ammattilaulaja Jenna Bågeberg sekä dokumenttiohjaaja, yliluutnantti ja itseoppinut tenori Raimo Salo reissaavat elokuun alussa valtameren taa viemään ministeritason terveisiä satavuotiaasta Suomesta. Konserttikiertue Muista minua on osa Suomen juhlavuoden ohjelmaa.

Kuulijakuntaan toivotaan niin veteraaneja, heidän jälkipolviaan kuin muitakin Kanadassa asuvia suomalaisia. Sota-ajan ja 50-luvun ympärille rakentuvassa ohjelmistossa on muun muassa Toivo Kärjen tuotantoa höystettynä Salon tuottamalla ja Esa Sirosen ohjaamalla dokumenttielokuvalla Askelten kaiku, joka kertoo Rintamaveteraaniliiton jäsenistöstä, toiminnasta ja sodasta selviämisestä.

”Konsepti on ihan omanlaisensa”, intoilee Bågeberg. Hän tunnustaa olleensa pienestä pitäen vanhemman polven musiikin ystävä. Toivo Kärjen tangot ovat rakkaita, ja yksi suurista idoleista on Laila Kinnunen.

Salo puolestaan ponnistaa laulajaksi Kyyjärveltä pienviljelijäperheestä ”pölökkykasan vierestä”. Uskonnollisen perheen vesa tapaili virsien nuotteja pihakivellä seisten jo kaksivuotiaana. Sittemmin musisointia on tullut harrastettua useissa kokoonpanoissa.

Toisiinsa Bågeberg ja Salo tutustuivat ilmavoimien big band -keikalla 2012.

Kaksikko odottaa Kanadan kiertueelta lämminhenkisiä kohtaamisia kanadansuomalaisten kanssa. Bågebergia kiehtovat myös Kanadan luonto ja maisemat, sillä hän ei ole aiemmin matkustanut Euroopan ulkopuolella.

Tangolaulaja pitää kunnia-asiana sitä, että yleisössä on veteraaneja ja lottia. Heidän asiansa ovat tulleet tutummiksi Salon kanssa tehdyn yhteistyön myötä.

Salo puolestaan iloitsee, että Bågeberg jatkaa hänen aloittamaansa työtä veteraanien parissa. Konkari on itse kuullut monen monta tarinaa niin reissuillaan kuin dokumenttifilmienkin teossa.

Yksi erityisesti mieleen jäänyt on Viktor Pussisen tarina. Mies lähti 50-luvun alussa perheineen Vancouveriin Kanadaan, jossa etsittiin puuteollisuuteen työntekijöitä. Palkka oli parempi kuin Suomessa, jossa podettiin myös asuntopulaa. Moni rintamaveteraani koki Ilmapiirin ahdistavaksi. Pussisen omakohtaisen tarinan voi kuunnella jutun lopusta löytyvästä linkistä.

Moni Kanadaan muuttanut veteraani ei päässyt sodan traumoja karkuun valtameren takanakaan. Kärsittiin alkoholismista ja yksinäisyydestä. Paikallisten keskuudessa tupattiin sanomaan, että suomalaisen tunnistaa takakontissa mukana kulkevasta hirttoköydestä. Vastapainona synkille puheille suomalaisia arvostettiin kovina työntekijöinä.

Sotien jälkeen moni suomalainen nosti kytkintä Pussisen tavoin. Yhä Thunder Bayn asukkaista joka kymmenes on suomensukuinen. Yhteensä kanadansuomalaisia on runsaat 130 000.

Suomen kieli on nuoremmilta polvilta unohtunut, mutta perinteitä vaalitaan yhä ja juuria arvostetaan. Sen Salo on huomannut aiemmilla Kanadan ja USA:n matkoillaan.

Tulevalla reissulla laulajat ovat luvanneet pitää päiväkirjaa kohtaamisista. Kanadansuomalaisten kuulumisia on luvassa MT:n Viikonvaihteessa syksyllä.

Muista minua -konserttikiertuetta tukevat muun muassa Keski-Suomen liitto, Toivo Kärjen perikunta, Rintamaveteraaniliitto, Suomen Sotaveteraaniliitto, Keski-Suomen paikallisosuuspankit ja Kyyjärven kunta.

Muista minua -konsertteja järjestetään Suomessa 20.5. Suomussalmella, 21.5. Paltamossa ja 15.7. Ilomantsissa. Konserttien vieraskirjat viedään Kanadan Suomalaiselle Kulttuuriliitolle.

Lue lisää

Tutkimus: Länsi-Kanadan metsäkatastrofi uhkaa koko Pohjois-Amerikan havumetsävyöhykettä

Korona aiheutti bambupulan – Kanada joutuu palauttamaan pandoja Kiinaan, Ähtärin pandoilla ei ole pulaa popsittavasta

Ainakin 16 ihmistä kuoli ampumisessa Kanadan maaseudulla

Kanadan Trudeau: Jos tilanne Iranissa ei olisi kiristynyt, alas ammutun koneen matkustajat olisivat yhä elossa