Ihmiset & kulttuuri

Teatteriarvio: Herra Hakkarainen urheilee hereillä ja unissaan

Helsingin Puotilan kesäteatterin lastennäytelmässä tuttu unissakävelijä nähdään kerrankin silmät auki.
Ingemar Raukola / Puotilan kesäteatteri
Herra Hakkarainen (Karo Lauronen) opettaa Tarmolle (Mikko Lauronen), että urheileminen voi olla myös hauskaa.

Herra Hakkarainen on totuttu näkemään silmät kiinni haahuilevana taustahahmona Mauri Kunnaksen kirjoissa. Suuri suosio on nostanut unissakävelijän jopa kirjojen päärooliin, mutta silti yöasuisen hahmon näkeminen hereillä ja puhuvana tuntuu kummalliselta. Ehkä jopa vähän väärältä.

Puotilan kesäteatterissa esitetään tänä kesänä Kunnaksen kirjaan perustuva Herra Hakkarainen ja suuri urheiluesitys. Takkulan perheen nuorimmaista (Mikko Lauronen) ei kiinnosta urheilu lainkaan. Eikä muuten siivoaminen tai suihkussa käyminenkään. Koulun liikunnanopettajan varasijaiseksi saapuva Herra Hakkarainen (Karo Lauronen) innostaa pienen Tarmon leikin avulla niin urheilemaan kuin huolehtimaan kotinsa ja kehonsa puhtaudesta.

Kesäsateelta teatterikansaa suojaa Puotilassa katsomon ylle rakennettu katos, mutta sitä vasten hakkaavien pisaroiden vuoksi vuorosanojen kuunteleminen on toisinaan mahdotonta. Välillä esiintyjien käytössä oleva mikrofoni taas tekee äänimaailmasta vielä vaikeammin hallittavan. Dialogi, jossa toinen näyttelijä turvautuu äänentoistoon ja toinen ei, on hankalaa seurattavaa.

Myös Sami Rannilan dramatisointi olisi kaivannut pientä terävöittämistä. Pieniä lapsia eivät viihdytä pitkät monologit, paremmin toimii urheilukilpailujen lennokas tunnelma.

Teknisistä puutteistaan huolimatta Herra Hakkaraisen kohellukset toimivat jopa lapsen ensikosketuksena teatteriin. Penkissä saa liikahdella ja välillä huutaakin. Ja selviäähän tarinassa myös se, miksi on pakko käydä suihkussa.

Herra Hakkarainen ja suuri urheiluesitys Puotilan kesäteatterissa Helsingissä. Ensi-ilta lauantaina 10.6., esityksiä 13.8. saakka.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Musiikkiteatterin rutistus: 1 500 talkootuntia vaatinut katsomo ja esitys valmiiksi ajallaan – "Henkinen tuki ja huumori pelastavat"

"Ruikonperän multakurkun" ura katkesi dramaattiseen halvaantumiseen: "Ilman valtion taiteilijaeläkettä suolat olisivat loppuneet kupista ja kuhmut otsasta”

Teatteriarvio: Ylioppilasteatterilaiset haaveilevat metsään muuttamisesta ja luovat ikioman metsästrategiansa