Ihmiset & kulttuuri

Teatteriarvio: Lesken lemmenleikeistä kiehahtaa koko kylän soppa

Teatteri Hyökyvuori Espoossa esittää elokuussa tulkintansa Maiju Lassilan Viisas neitsyt -näytelmästä.
Tytti Hannila / Teatteri Hyökyvuori
Jopa pappi Mooses Jerusalemi (Arto Härkönen) tempautuu mukaan Maiju Miehimyksen (Sirkku Laurila) veikeään liehittelyyn.

Pakkasmäen ulkoilmanäyttämön katsomo nouse jylhänä jyrkkää mäenrinnettä kuin antiikinaikainen amfiteatteri ikään. Parhaassa tapauksessa selkäänsä voi lepuuttaa yläpuolella olevan rivin reunaa vasten, mutta kesäistä sateen varalle ei katsojaa ole suojattu. Näyttämölle kuitenkin näkee hyvin, vaikka eteen sattuisi istumaan pitkäkin teatterin ystävä.

Kirjailija ja toimittaja Algot Untolan kirjoitti Viisas neitsyt -näytelmän kirjailijanimellä Maiju Lassila yli sata vuotta sitten. Kaunis leski Maiju Miehimys (Sirkku Laurila) saa kaikki kylän miehet rakastumaan itseensä. Seuraa surua, suuttumusta ja jopa pelko käräjille joutumisesta.

Näytelmän keskusajatus on elää nykyäänkin kuten sata vuotta sitten. Miten löytää rakkaus, ja entä jos toinen ei rakastakaan takaisin? Kulttuurimme kieroutuneisuudesta muistuttaa kuitenkin se, että näytelmän miehet syyttelevät ensin Maijua omista lankeemuksistaan, ja kun se ei auta, nostetaan syntipukiksi vanhapiika Abrahamskan (Riitta Teikari), joka juoruilullaan ja paheksunnallaan on saattanut yleiseen tietoon salaiset lemmenleikit.

Ensi-illan jännitys tukahdutti Espoossa näytelmän alkuosan palon. Orkesteria sai välillä johtaa käsivarsi villisti viuhuen, mutta hiljalleen yhteinen rytmi alkoi löytyä – ihan kirjaimellisestikin. Pieni juonen napakoittaminen ja punaisen langan korostaminen heti alkuun olisi voinut silti olla paikallaan. Tekijöistä hohti kuitenkin aito innostus yhteiseen ponnistukseen.

Erityismaininnan haluan antaa Leena Airaksisen lavastukselle ja puvustukselle. Koko näyttelijäkaartille on onnistuttu haalimaan aikaan sopivat vaatteet niitä liikaa korostamatta. Yksinkertainen lavastus pyykkinaruilla roikkuvine lakanoineen on puolestaan hurmaava, ja välillä oivallisesti käytetty myös koreografian apuvälineenä.

Viisas neitsyt Teatteri Hyökyvuoressa Espoossa 27.8. saakka.

Lue lisää

Teatteri: Palkittuun romaaniin perustuva Bolla luikertelee ihon alle – vääränlaista rakkautta väärässä paikassa väärään aikaan

Broadway-musikaali valloitti Törnävänsaaren kesäteatterilavan – "Vastaavaa ei ole esitetty tässä maassa aiemmin missään"

Kesäteatterien lavoilla on taas eloa, mutta yleisömäärät vaihtelevat – yhden asian suhteen kesä on ollut hyvin poikkeuksellinen, kerrotaan Kiuruvedeltä

Pertti Koivulan mielestä maakuntien kulttuuriperintöä voisi hyödyntää enemmän taiteessa – "Maaseudulla vietetty aika tekee hyvää luovuudelle"