Ihmiset & kulttuuri

Teatteriarvio: Muistatko Anni Helenan ja Valion voin? Hämeenlinnassa tunnelmoidaan 60-lukua

Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri on kuorruttanut Suklaasydän-näytelmän menneiden vuosien hittikappaleilla.
Hanna Kanerva / Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri
Anna Hanski ja Juhani Laitala (edessä) sekä Sani, Otto Kanerva ja Annika Eklund tulkitsevat 60-luvun kappaleita niin koskettavasti, että näytelmän olisi voinut muuttaa musikaalikonsertiksi karsimalla jo valmiiksi löyhän juonen minimiin.

"Anni Helena ja Valion voi, maukkaat muistot leipoi!"

Jo kauan sitten televisioista kadonneet mainoslauseet, hulmuavat helmat ja tutut laulut pikkuisista bikineistä ja suklaisista sydämistä. Katsojan syntymävuodesta riippuen Hämeenlinnan Uusi Kesäteatteri tarjoaa joko nostalgiamatkan aiempaan elämänvaiheeseen tai tunnelmointia vuosikymmeneltä, jolta ei omia muistikuvia ole ehtinyt piirtyä.

Suklaasydäntä kaupitellaan kesäteatterina, mutta ennemminkin se on musikaalikonsertti, jonka pääosassa ovat 60-luvun kappaleet. Laulukimaran ympärille on rakennettu hatara juoni, jota ilmankin olisi pärjätty. Tapanin (Juhani Laitala) tanssiravintola on rahavaikeuksissa, ja koko rakennusta uhkaa purkutuomio. Ravintolan eloisa työntekijäkolmikko (Anna Hanski, Sani ja Annika Eklund) alkaa punoa juonia jättimäisen rahasumman haalimiseksi kokoon.

Kesäteatterin kliseet -bingoa saa rastittaa esityksen aikana kiusaannuttavan usein. On humalaista toikkarointia, väsynyttä miesten väliselle pusulle ja naiseksi pukeutuneelle miehelle naureskelua sekä pikkutuhmaa vitsailua. Otto Kanervan osaksi on langennut ylinäyteltyjen hauskuutushahmojen esittäminen.

Edes käsiohjelmassa tarinaan ympätty yhteiskunnallinen silta puutalojen purkumaniaan ei auta rikastuttamaan lähes olematonta juonta. Myös henkilöhahmot ovat onttoja, naishahmot ovat lähestulkoon samasta muotista aivan kuin menneiden vuosien taustalaulajat, jotka asettuvat riviin lavan takaosaan.

Onneksi Suklaasydämessä estradin etuosakin annetaan sentään naisten käyttöön. Etenkin Annika Eklund loistaa soolokappaleissaan, mutta moniääniset harmoniat soivat muissakin tulkinnoissa. Suklaasydän on kepeää kesäviihdettä, joka saa penkkirivit liikahtelemaan yleisön ujosta svengailusta. Tutut veisut soivat päässä varmasti vielä kotimatkallakin.

Suklaasydän Hämeenlinnan Uudessa Kesäteatterissa 12.8. saakka.

Lue lisää

Teatteri: Palkittuun romaaniin perustuva Bolla luikertelee ihon alle – vääränlaista rakkautta väärässä paikassa väärään aikaan

Broadway-musikaali valloitti Törnävänsaaren kesäteatterilavan – "Vastaavaa ei ole esitetty tässä maassa aiemmin missään"

Kesäteatterien lavoilla on taas eloa, mutta yleisömäärät vaihtelevat – yhden asian suhteen kesä on ollut hyvin poikkeuksellinen, kerrotaan Kiuruvedeltä

Pertti Koivulan mielestä maakuntien kulttuuriperintöä voisi hyödyntää enemmän taiteessa – "Maaseudulla vietetty aika tekee hyvää luovuudelle"