Ihmiset & kulttuuri

Teatteriarvio: Teatterin lämpiöön kohosi kahden näyttelijän voimin oikea Hölmölä

Kahden näyttelijän puolituntinen esitys tutustuttaa lapsiyleisön tuttuihin kansansatuihin rennolla otteella.
Krista Mäkinen / Kansallisteatteri
Helena Vierikko ja Ella Pyhältö kantavat säkeissään valoa pimeään tupaan.

Varmasti lähes kaikki ovat kuulleet hyväntahtoisista hölmöläisistä ja heidän yrityksistään pidentää peittoa tai kantaa valoa pimeään tupaan. Kansallisteatterin Hölmöläiset-näytelmässä tutustutaan puolessa tunnissa näihin ja moniin muihin hölmöyksiin.

Näytelmä on mitä oivallisin kosketus teatterimaailmaan jopa alle kouluikäisille, sillä muutaman tovin jaksaa kyllä istua lattialla tai jonkun sylissä. Hiljaakaan ei tarvitse olla, vaan näyttelijöitä pääsee neuvomaan kunhan muistaa viitata.

Helena Vierikko ja Ella Pyhältö puhuttelevat lapsia kunnioittavasti, eikä käsikirjoituskaan vähättele nuoren katsojaryhmän älykkyyttä. Kaikkea ei selitetä puhki, vaan pohtimista jää varmasti myös kotimatkalle. Pyhältön ilmaisussa on lämpöä ja kujeellisuutta, joka koskettaa aikuisiakin.

Suuren näyttämön lämpiöön kootun katsomon takarivistä on varsin huonot näkymät, mutta lattiapaikoilta lavasteita voisi melkein koskea. Seinien muotokuvista tuijottavat jo kauan sitten parrasvaloista poistuneet näyttelijät. Heidän katseidensa alla muovataan uutta teatterin ystävien sukupolvea.

Hölmöläiset Kansallisteatterissa 30.9. saakka.

Lue lisää

Teatteriarvo: Peter Panin tarinassa on myös traaginen puoli

Teatteriarvio: Riemastuttava Peppi Pitkätossu tekee mitä tahtoo

Teatteriarvio: Kjell Westön romaani on näyttämöllä raastava muistelu 1930-luvun Helsingistä

Teatteriarvio: MTK mainittu! – Mutta keveys on kaukana Kansallisen uutuudessa