Ihmiset & kulttuuri

Teatteriarvio: Teatterin lämpiöön kohosi kahden näyttelijän voimin oikea Hölmölä

Kahden näyttelijän puolituntinen esitys tutustuttaa lapsiyleisön tuttuihin kansansatuihin rennolla otteella.
Krista Mäkinen / Kansallisteatteri
Helena Vierikko ja Ella Pyhältö kantavat säkeissään valoa pimeään tupaan.

Varmasti lähes kaikki ovat kuulleet hyväntahtoisista hölmöläisistä ja heidän yrityksistään pidentää peittoa tai kantaa valoa pimeään tupaan. Kansallisteatterin Hölmöläiset-näytelmässä tutustutaan puolessa tunnissa näihin ja moniin muihin hölmöyksiin.

Näytelmä on mitä oivallisin kosketus teatterimaailmaan jopa alle kouluikäisille, sillä muutaman tovin jaksaa kyllä istua lattialla tai jonkun sylissä. Hiljaakaan ei tarvitse olla, vaan näyttelijöitä pääsee neuvomaan kunhan muistaa viitata.

Helena Vierikko ja Ella Pyhältö puhuttelevat lapsia kunnioittavasti, eikä käsikirjoituskaan vähättele nuoren katsojaryhmän älykkyyttä. Kaikkea ei selitetä puhki, vaan pohtimista jää varmasti myös kotimatkalle. Pyhältön ilmaisussa on lämpöä ja kujeellisuutta, joka koskettaa aikuisiakin.

Suuren näyttämön lämpiöön kootun katsomon takarivistä on varsin huonot näkymät, mutta lattiapaikoilta lavasteita voisi melkein koskea. Seinien muotokuvista tuijottavat jo kauan sitten parrasvaloista poistuneet näyttelijät. Heidän katseidensa alla muovataan uutta teatterin ystävien sukupolvea.

Hölmöläiset Kansallisteatterissa 30.9. saakka.

Lue lisää

Teatteri: Palkittuun romaaniin perustuva Bolla luikertelee ihon alle – vääränlaista rakkautta väärässä paikassa väärään aikaan

Yle uutiset: Aikakapselit johdattivat ekaluokkalaiset vuosikymmenten takaiseen koulumaailmaan – oppivelvollisuutta juhlitaan lastenkulttuurikiertueella Keski-Pohjanmaalla

Eespäin, eespäin tiellä Thalian

Hitaasti koronteenikuplaan hiipivä toivo laukaisi itkettävän ikävän