Ihmiset & kulttuuri

Tee taulakäävästä sytyke ja kokeile, miten vaivalloisesti nuotio syttyi entisaikoina

Tulusraudan lyömän kipinän pyydystäminen taulaan kuljettaa aikaan ennen moderneja tulentekovälineitä.
Kari Salonen
Tuluksissa on tulusrauta eli karkku, taulaa ja muita sytykkeitä. Hiiltynyt rasia sisältää lunttua, eli rei’itetyssä metallirasiassa nuotiolla hiillostettua kangasta, risuja ja käpyjä, jotka nappaavat tulen nopeasti.

Taulakääpä on yleinen koivun lahottaja, jota saa kerätä jokamiehenoikeu­della. Taulakäävän ominaisuudet sytykkeenä ovat niin hyvät, että ennen tulitikkujen yleistymistä taulaa valmistettiin teollisesti.

Taula kulki entisaikain ihmisen mukana tuluskukkarossa vyöllä, ja joidenkin tietojen mukaan rullalla korvassa, missä se pysyi kuivana. Tulukset tarkoittavat tulentekoon tarvittavia välineitä: tulusrautaa, taulaa ja sytykkeitä.

Taulan lisäksi tulen tekoon tarvitaan tulusrauta ja piikivi.

Kipinä napataan tulusraudan alla pideltävään taulanpalaan, jossa tuli kytee hyvin. Taulasta tulen alku siirretään sytykkeisiin, joissa voi olla esimerkiksi tuohta.

Sytyke taulakäävästä

Tarvikkeet: tuore taulakääpä, puukko, ruokasoodaa, puunuija. Liottamiseen tarvitset lisäksi vettä ja astian, ja nuijimisen alustaksi sileän puun.

Taulan teko onnistuu tuoreesta taulakäävästä, mutta jos taula ehtii kuivahtaa, liota sitä vedessä yön yli ennen aloittamista. Irrota kääpä puusta sitä vahingoittamatta.

1. Kuori taulakäävän päältä harmaa kuori vuolemalla pieniä lastuja. Kuoren alta paljastuu nahanvärinen malto, johon jäävät kuorenpalaset hankaloittavat taulan käsittelyä. Vuole aina itsestäsi poispäin.

2. Käännä kuorittu kääpä ja poista siitä pillistö. Se onnistuu puukolla pienissä osissa. Jos taulakääpä on tuore ja joustava, voi käävän painaa pölkkyä vasten auki, jolloin pillistö on helpompi vuolla pois.

3. Kun olet saanut mallon puhtaaksi, sekoita desilitra ruokasoodaa vajaaseen litraan vettä ja upota käävän malto siihen. Nesteeksi käy myös liuos koivuntuhkalipeästä tai virtsa. Liota taulaa vähintään vuorokausi, huuhtele ja purista se kuivaksi. Nuiji ja kauli taulaa: se venyy hitaasti nahanomaiseksi levyksi. Nuijiminen onnistuu parhaiten pölkyn kyljellä: kuvassa näkyvällä tavalla puun syyt voivat repiä taulan. Venyttele lopuksi taulaa käsissäsi ja anna sen kuivua kokonaan.

4. Kipinä tarttuu taulaan, kun se asetetaan tulusraudan lyöntikohtaan eli raudan keskikohtaan iskusuunnan alle. Kun kipinä alkaa kyteä taulassa, puhalla siihen ja ruoki sitä tuohella, katajaniinellä ja muilla sytykkeillä.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Luvattomia nuotioita ja roskaamista – Metsänomistajia ärsyttävät jokamiehenoikeudella metsissä törttöilevät kulkijat

Älä tee tulta edes rakennetulle tulipaikalle – metsäpalovaara on pian historiallisen korkea

Komea sammalgraffiti syntyy seinään sokerin ja piimän avulla, mutta odotteluun tarvitaan annos kärsivällisyyttä