Ihmiset & kulttuuri

"Teemme tiiviistä yhteistyötä toisten isäntien kanssa"

Loimaalainen Salomon Koli pitää veljensä ja isänsä kanssa lihakarjatilaa. Hän on yksi MT-palkinnon saajaehdokkaista.
Jaana Kankaanpää
Kolin tilalle viitoittaa maitolaituri. Katso lisää kuvia nuolen takaa.

Varsinais-Suomen viljavia lakeuksia halkoo viivasuora uudenkarhea tie. Se johdattaa maatalousyhtymä Kolin tilalle. Pihapiirissä on viime vuosina ollut jos jonkinmoista myllerrystä. Muutoksia ovat ohjanneet veljekset Salomon ja Valtteri Koli.

Iso pyörä laitettiin liikkeelle vuonna 2013, kun veljesten isä Markus laajensi 60 naudasta 300:aan. Sukupolvenvaihdos tehtiin joulukuussa vuonna 2014 ja tila muutettiin samalla maatalousyhtymäksi.

Salomon Koli on jatkanut tilan kehittämistä innolla. Viime vuonna asfaltoitiin pihat. "Puhtaus on kumminkin puoli ruokaa", hän sanoo. He ovat Atrian sopimustuottajia ja kasvattavat ternistä teuraaksi.

Toinen viimeaikainen rakennusprojekti on ollut kasvattamon viereen rakennetut laakasiilot, jotka ovat helpottaneet työntekoa ja parantaneet rehun laatua. Nautojen päiväkasvu on lähtenyt nousuun. "Meillä on kasvu parantunut vuoden sisään aika roimasti, kuutisenkymmentä grammaa päiväkasvussa."

Tilalla työskentelevät Salomon, Valtteri ja Markus Koli. Kausiaikoina on käytetty lisäksi kolmea ulkopuolista urakoitsijaa kesärehun ajossa.

Yrittäjänä Salomon Kolille on tärkeää se, että toiminta on elinkelpoista. Sen eteen on töitä tehty kelloon katsomatta.

Hän on halukas oppimaan uutta ja kehittämään toimintaansa. Viime vuonna tilalla kylvettiin ensimmäistä kertaa härkäpapua nurmen suojakasviksi, mikä sitten korjattiin kokoviljasäilörehuksi. Idea Kolille tuli Atrian Liha-akatemiasta, jossa eräs nautatilan pitäjä oli kokeillut kasvia.

"Kaikki sanoivat, että ei onnistu mitenkään, jos perustaa nurmen sinne alle", hän kertoo. Riski kuitenkin kannatti. "Heinämaa onnistui ihan täydellisesti, ja härkäpapusato oli viime vuonna valtava. Olen kyllä tyytyväinen, että tuli kokeiltua ja uskallettua tuollaista."

Kolit ostavat yli puolet viljastaan. "Me keskitymme lihantuotantoon ja nurmen viljelyyn. Antaa heidän, jotka osaavat viljanviljelyn, keskittyä siihen". Sopimusviljelyä he haluavat myös lisätä, sillä siitä hyötyvät molemmat osapuolet. "Olemme tiiviissä yhteistyössä toisten isäntien kanssa."

Salomon Koli uskoo, että kotimaiselle naudanlihalle riittää kysyntää tulevaisuudessa. Siksi veljekset kaavailevatkin laajentavansa 600–700 nautaan kolmen vuoden sisällä.

Kuluttajia hän on tavannut Atrian järjestämissä tapahtumissa, joissa on maistatettu tilan jauhelihaa. Kuluttajien kiinnostus kotimaiseen lihaan lämmitti Kolin isäntää. "Se antoi itsellekin sellaista lisävirtaa, että kannattaa sitä tuottaa kuitenkin."

Lukijat voivat äänestää Maaseudun Tulevaisuus-palkinnon saajaksi omaa suosikkiaan 1.—21. elokuuta.

Tietoja

Salomon Koli, 25 vuotta

Maatalousyhtymän päätuotantosuunta on naudanlihantuotanto

Lisäksi Koli tekee sähkötöitä ja pienimuotoista urakointia sivutyönä

Kolin tilalla on noin 300 nautaa

Peltoa on 140 hehtaaria ja lisäksi sopimuspeltoja on 70 hehtaaria ja metsää 5 hehtaaria

Liikevaihto on 300 000 €

Salomon Koli harrastaa talvisin kuntosalia ja moottorikelkkailua, kesäisin uimista ja pyöräilyä

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Vahvista tilayhteistyötä ja ulkoista järkevästi

MT-palkinto Sotkamoon – Laura Parmainen vetosi tuomaristoon uraauurtavalla työllään

Ruoka-ala kaipaa yhteistyötä, ei toisten tölvimistä