Ihmiset & kulttuuri

"Teit meistä kauniin" ei ole vain Apulanta-elokuva vaan myös vaikuttava lama-ajan kuvaus

Ihmiset & kulttuuri 07.09.2016

Tuukka Temosen esikoisohjaustyö Teit meistä kauniin kertoo Heinolan metsäteollisuuskaupungista 90-luvun laman kourissa.


Teit meistä kauniin -elokuva piirtää kuvan nuoresta Apulanta-yhtyeestä.

Apulanta-yhtyeen menestyskappaleen mukaan nimetty elokuva kertoo Apulannan varhaisvuosien ohella väkevästi 1990-luvun alun lamavuosista päijäthämäläisessä Heinolan metsäteollisuuskaupungissa, jota talouskurimus koetteli monin tavoin.

Vaikka yhteiskunta vavahteli ympärillä, nuoruuden kiihko vei nuoria muusikkoja eteenpäin. Rockmusiikki ja erityisesti punk oli henkireikä, jonka kautta lama-ajan lapset saattoivat löytää mielekästä tekemistä ja purkaa turhautumistaan volyymia säästämättä.

Näistä lähtökohdista Apulannasta kehittyi yksi Suomen menestyneimmistä rock-yhtyeistä, vaikkakin läpi kovien kasvukipujen. Ohjaaja ja yhtyeen ex-basisti Tuukka Temonen antaa kasvot talousromahduksen runtelemille ihmisille bänditarinan kautta, koskettihan se kipeästi hänen omaakin lähipiiriään.

Marraskuussa 1991 tehty devalvaatio nosti ulkomaisia lainoja ottaneiden valuuttavelkoja.

Konkurssiin meni myös Temosen vanhempien perheyritys Heinolassa. Ohjaaja kuvaa arkailematta vaikeaa isäsuhdettaan ja vakavaa sairautta, joka vei isän liian varhain.

Tuukan isää näyttelee Tommi Taurula, joka tunnetaan myös Salattujen elämien Kari Taalasmaana. Hänen roolisuorituksensa lukeutuu elokuvan parhaisiin.

Päärooleissa esiintyy useita nousevia kykyjä, joista ainakaan kaikki eivät vielä ole suomalaisille tuttuja. Bändin laulajaa Toni Wirtasta näyttelee Tatu Sinisalo, rumpali Sipe Santapukkia Teppo Manner ja ex-basisti Tuukka Temosta Iiro Panula.

Yhtyeen perustajan ja nyttemmin entisen jäsenen Antti Lautalan roolissa on Roope Salminen ja vaihto-oppilas Amanda Gaynorin roolissa Mimosa Willamo.

Elokuvassa näyttelee lisäksi tuottaja ja apulaisohjaaja Olga Temonen, joka esittää Sipe Santapukin äitiä.

Bänditarinan sekä orastavien ja päättyvien teiniromanssien lomassa nähdään Yleisradion uutisvälähdyksiä, joissa vilahtelee useita tuon ajan eturivin poliitikkoja kuten Iiro Viinanen ja Esko Aho.

Nopearytmiseen elokuvaan on sisällytetty lisäksi kuvamateriaalia työttömien suurmielenosoituksesta, joka keräsi yli 10 000 ihmistä eduskuntatalon eteen marraskuussa 1993.

Minua elokuvan dokumentaarisuus ei häirinnyt, vaan pikemminkin päinvastoin. Dramaattiset uutiskuvat antavat tarinalle syvyyttä ja myös tiettyä spektaakkelimaisuutta.

Sitä paitsi 90-luvun alun lama on edelleen Suomen lähihistorian kipeä kohta, jota ei ole vielä ainakaan liikaa populaarikulttuurin puolella käsitelty. Kaatuneet yritykset jättivät jälkeensä satojatuhansia työttömiä. Tapahtumien jälkijäristyksinä seurasi myös itsemurhia ja perheiden hajoamisia.

Ilahduttavaa onkin, että nuorisolle suunnattuun elokuvaan on saatu yhteiskunnallinen ulottuvuus ilman saarnaavaa maailmanparantamista.

Erikoismaininnan ansaitsee konserttikohtauksessa soittava Santa Cruz -yhtye, joka esittää elokuvassa Apulannan aikalaisorkesteria, lahtelaista Tehosekoitinta.

Amerikkalaistyylisellä hardrockilla mainetta niittänyt bändi on onnistunut muuntautumaan lahtelaispunkkareiden kuosiin ja soittokin sujuu uskottavasti.

Suomalainen punkrock- yhtye Heinolasta. Perustettu vuonna 1991.

Aloitti punkilla, myöhemmin­ musiikkiin tuli myös hardrock-sävyjä.

Myytyjä albumeita yli 500 000, singleistä 21 noussut Suomen virallisen singlelistan kärkeen.

Nykyiset jäsenet: Toni Wirtanen (laulu, kitara), Sipe Santapukki (rummut, laulu) ja Ville Mäkinen (basso).

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT