Tässä pienessä leipomossa valmistuu yli miljoona ehtoollisleipää vuodessa – öylätin resepti on hyvin yksinkertainen, mutta vaatii näppituntumaa - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Tässä pienessä leipomossa valmistuu yli miljoona ehtoollisleipää vuodessa – öylätin resepti on hyvin yksinkertainen, mutta vaatii näppituntumaa

Öylätit paistetaan suurissa, vohveliraudan näköisissä laitteissa. Diakonissalaitoksen pikkuruinen leipomo sijaitsee Helsingin Kalliossa.
Jarno Mela
Pia Greus on koulutukseltaan metsätalousteknikko, puutarhuri ja nuoriso- sekä vapaa-ajanohjaaja. Sattuman kautta hän päätyi joulukuussa työskentelemään öylättileipomoon. Leipätaikina sekoitetaan vedestä ja hienosta vehnäjauhosta. Ehtoollisleipärauta lämmitetään hieman yli 120 asteeseen.

Ilmassa leijuu lämpimäisten tuoksu. Pia Greus sipaisee mehiläisvahaa valtavaa vohvelirautaa muistuttavan laitteen metallilevyille ja annostelee kauhallisen taikinaa paistumaan.

Sitten vain kansi kiinni iloisen tirinän saattelemana. Parin minuutin päästä leipä onkin jo valmista. Valkoisen pyörylän toiselle puolelle on painunut siisteissä riveissä krusifiksin kuvia.

MT PLUS
Lue vapaasti kaikki MTPLUS-artikkelit!
Jos olet jo tilaaja, kirjaudu sisään.
Sulje banneri
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaajana luet tämän ja kaikki muut koko Suomea kiinnostavat jutut. Tilaa nyt!
Tilaa MT Digi 9,90 €/kk
Jos olet jo tilaaja, pääset lukemaan koko jutun kirjautumalla sisään.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa MT Digi
Lue lisää

Mikä on sähkön verkkojännite Suomessa? Testaa tietosi MT:n visassa!

Oletko isovanhempi? – Vastaa kyselyyn ja kerro, millainen korona-ajan mummola teillä on

Hedelmien ja vihannesten hankintatuki laajenee toiselle asteelle, maidon hankintatukeen luvassa maltillinen korotus

Pankkialalla työskentelevälle viljelijälle Kukka Backmanille maatila on sekä rakas koti että kannattava yritys