Historialliset kissat eivät olleet pelkkiä hyötyeläimiä edes maaseudulla – "Kissa on se eläin, jonka ihminen on päästänyt kaikkein lähimmäs itseään" - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Historialliset kissat eivät olleet pelkkiä hyötyeläimiä edes maaseudulla – "Kissa on se eläin, jonka ihminen on päästänyt kaikkein lähimmäs itseään"

1900-luvun alun kuvissa saattaa näkyä samanlainen pulska, raidallinen maatiaiskissa, olipa kuva sitten otettu köyhän perheen savupirtissä tai hienosti puetun säätyläisperheen kanssa.
Edith Södergran/ Finna.fi
Muistitietoa keräämällä on saatu tietoa 1900-luvun alussa eläneistä kissoista. Maaseudulla kissojen ja ihmisten suhteeseen liittyy usein kertomus siitä, miten kissa valitsee paikan ja ihminen sallii sen. Kuvituskuva.

Historiallisiin kissoihin liittyy paljon nykyajan näköharhoja, kertoo yleisen historian professori Taina Syrjämaa Turun yliopistosta.

"Elämme kulutuskulttuurissa, jollaista ei ollut vaikka vuosisata sitten. Ei sen ajan ihminen olisi osannut edes kuvitella nykyajan palveluja itselleen, saati sitten eläimelle. Perheenjäsenyys on vanhempi ilmiö kuin lemmikkeihin kuluttaminen."

MT PLUS
Lue vapaasti kaikki MTPLUS-artikkelit!
Jos olet jo tilaaja, kirjaudu sisään.
Sulje banneri
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Tilaajana luet tämän ja kaikki muut koko Suomea kiinnostavat jutut. Tilaa nyt!
Tilaa MT Digi 9,90 €/kk
Lehden tilaaja, ota digi käyttöön.
MT PLUS
Haluatko lukea koko jutun?
Olet kirjautunut palveluun tunnuksella, jolla ei ole käyttöoikeutta tähän sisältöön. Jos haluat jatkaa tilaajille tarkoitettujen juttujen lukemista, voit tehdä uuden tilauksen.
Tilaa MT Digi
Lue lisää

Tero Pitkämäki innostui keihäänheittoon Tokion 1991 kaksoisvoiton ansiosta – nuorille kivien ja lumipallojenkin heittely on tärkeää, mestari korostaa

Mikä on tihkujortikka? Testaa tietosi MT:n visassa!

94-vuotias luontodokumentaristi David Attenborough liittyi Instagramiin planeetan pelastamiseksi – seuraajia kertyi vuorokaudessa uskomaton määrä

Elokuva-arvio: Hannu Karpo luuli, että Pasilan takana asuu vain landepaukkuja – sai pian huomata kuinka väärässä olikaan