Ihmiset & kulttuuri

“Toiset laulavat, toiset tanssivat, minulle maatila on keino ilmaista luovuutta”

Mantereen tilan 29-vuotias yrittäjä Niina Mayer on jo osoittanut, että reilussa vuodessa ehtii paljon.
Sanne Katainen
Niina Mayer haluaa noudattaa työssään kestävän kehityksen periaatteita. Eläinten ja tuottajien itsensä hyvinvointi ovat hänelle tärkeitä tekijöitä arjen rakentamisessa.

Viime vuonna Niina Mayer otti kotitilansa hoitaakseen yhdessä itävaltalaisen miehensä Philippin kanssa. Sen jälkeen moni asia on muuttunut 300-vuotiaalla tilalla.

Sukupolvenvaihdos tehtiin eräänä lauantaina, ja jo torstaina lypsylehmät saivat seurakseen ylämaankarjaa. Nyt lypsylehmiä ei enää ole, ja tila on keskittynyt luomulihantuotantoon. Laitumella käyskentelee ylämaankarjaa, ja kukot kuopsuttelevat tarhassa.

Mayerille oli selvää, että tilasta on muokattava omien arvojen mukainen – vaikka se vaatisi rohkeutta tehdä asiat toisin kuin ennen. Tilalla hän haluaa toteuttaa itseään ja tehdä merkityksellistä työtä, joka ei hallitse koko elämää.

"Me emme halua elää ollaksemme viljelijöitä, vaan haluamme viljellä elääksemme hyvää elämää", hän tiivistää.

Eettisyys, ekologisuus ja tilan eläinten sekä tuottajien hyvinvointi ovat Mayerille tärkeitä arvoja. Hän luonnehtiikin itseänsä maaseudun uudistajaksi, joka luo uusia maatalouden käytäntöjä.

”Jotkut maalaavat, tanssivat tai soittavat musiikkia, mutta se tapa, jolla ilmennän luovuutta, on oma tila."

Tarhassa sirputtavat nuoret kukot ovat siitä hyvä esimerkki: normaalisti ne päätyisivät teuraiksi, mutta Mayerit ovat kehittäneet niistä menestyvän luomutuotteen.

Tuotteiden suoramyynti hoituu naapurissa sijaitsevassa Tolvilan kartanon Paimenen Makasiini -tilamyymälässä sekä Reko-renkaiden kautta. Asiakkaat ovat löytäneet tuotteet hyvin.

Asiakastyö on Mayerille tärkeää, ja hän haluaa luoda kuluttajille rehellistä kuvaa siitä, mitä ruuantuotanto ja maatilan elämä ovat.

Avoimuus kuuluu tilan toimintaperiaatteisiin, ja tila näkyy nettisivujen lisäksi Instagramissa ja Facebookissa. Kesäkuussa Mayerit järjestivät ensimmäistä kertaa avoimien ovien päivän, ja paikalle saapui 200 kiinnostunutta. Vastaavia tapahtumia on luvassa lisää.

Hallinnollinen työ, markkinointi somepäivityksineen ja matkailu ovat pääosin Mayerin vastuulla. Suuret päätökset pariskunta tekee aina yhdessä. Tilan töissä mukana on myös itävaltalainen harjoittelija.

Tilalla riittää vielä kehitystyötä, eikä vapaa-ajan ja työn erottaminen ole kesän kiireiden keskellä helppoa.

Urheilu on Mayerille paras tapa unohtaa työt ja kerätä jaksamista. Myös sosiaaliset verkostot tukevat, ja lastenhoidossa auttaa itävaltalainen aupair.

"Pitää olla tietoinen omasta rajallisuudestaan ja siitä, ettei voi jaksaa kaikkea", Mayer päättää.

Niina Mayer

Kuka: Mantereen luomutilan 29-vuotias yrittäjä Lempäälästä Pirkanmaalta.

Koulutus: Agronomi ja kotitalousopettaja Helsingin yliopistosta.

Tuotantosuunnat: Tilan päätuotantosuunta on lihantuotanto. Tilalla on myös luomusiipikarjaa, ja tila harjoittaa matkailuyrittämistä.

Pelto ja metsä: Yli 300-vuotiaaseen tilaan kuuluu 120 hehtaaria peltoa ja metsää 75 hehtaaria.

Eläimet: Nautoja tilalla on 90 ja kukkoja 800.

Tilan liikevaihto: vuodessa noin 250 000 euroa.

Perhe: Itävallasta maitotilalta kotoisin oleva aviomies Philipp ja kaksi lasta: 2-vuotias Aatos ja 5-vuotias Anna.

Harrastukset: Urheilu ja tanssiminen. Mayer myös retkeilee perheensä kanssa maakunnassa, ja noin kerran vuodessa he matkustavat Philippin kotitilalle Itävaltaan.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Kuukausien työ tiivistyi Hetkeksi: Ähtärin vanha pappila majoittaa nyt matkailijoita

Kuusamo alkaa hyödyntää rivoja paikannimiä markkinoinnissaan: ”Kireitä siimoja Hevonperseessä”

Apetit tuo luomua valikoimiinsa jo kolmatta kertaa