Suomalaisille ruisleipä on osa kansallista itsetuntoa, mutta itse kasvia eivät silti kaikki tunnista. Kuvassa ruispeltoa.
Ihmiset & kulttuuri

Tunnistatko perusviljat? Kaura ja ruis ovat katugallupin vaikeimmat tunnistettavat

Ihmiset & kulttuuri

Tunnistatko perusviljat? Kaura ja ruis ovat katugallupin vaikeimmat tunnistettavat

Ihmiset & kulttuuri 22.08.2017

Perusviljat eivät ole aina peruskauraa. Viljojen tunnistaminen osoittautuu MT:n katugallupissa monelle haastavaksi tehtäväksi.

Miten hyvin kaupunkilaiset tunnistavat perusviljat?

MT otti mukaansa vehnää, ohraa, kauraa ja ruista ja suuntasi Helsingin kaduille kyselemään asiaa ohikulkijoilta.

Helpoin tunnistettava oli suppean otannan perusteella ohra. Mukana oli sekä kaksi- että monitahoista ohraa. Pitkät vihneet olivat monille tuttu ominaispiirre, vaikka itse vihne-sana ei olisi ollut.

Vaikein tunnistettava on kenties yllättävä.

Asioiden sanotaan toisinaan olevan selvää kauraa, mutta kaura tuotti useille vastaajille päänvaivaa. Myös ruis haastoi vastaajat.

Kokeile myös:

Mikä on Suomen viljellyin vilja? Entä mistä tehdään himmeli? Testaa tietosi viljavisassa!

Pauli Pärnänen luettelee viljat oikein kuin apteekin hyllyltä. Pian selviää syykin.
Viljoista 2/4 oikein. Espoolainen Ville Heiskanen luulee ensin vehnää ohraksi, mutta tulee toisiin aatoksiin saadessaan oikean ohran käteensä. Myös kaura on Heiskaselle tuttu. Kuvassa vehnää.

Viljoista 4/4 oikein. Pauli Pärnänen luettelee viljat oikein kuin apteekin hyllyltä. Pian selviää syykin: hän on maanviljelijäperheestä Savonlinnasta ja tullut Jaana Mikkosen kanssa kaupunkilomalle. ”Ainoa, mitä emme viljele, on ruis.” Kuvassa vehnää.

Viljoista 1/4 oikein. Ydinstadilainen Olavi Stenmann on varttunut bulevardin kulmassa. 77-vuotias ei usko omien sanojensa mukaan tunnistavansa ensimmäistäkään viljaa. Ruis menee kuitenkin oikein. Kuvassa kauraa.

Viljoista 1/4 oikein. Helsingissä asuva Tanja Saxell, 35, tunnisti ohran heti. Kaura menee oikein toisella yrittämällä. Ruis ja kaura osoittautuivat katugallupin perusteella haastavimmiksi arvattaviksi.

Viljoista 3/4 oikein. Helsinkiläinen Liisa Björkstam on kiinnostunut kasveista. Vehnässä on lyhyet vihneet, ohrassa pitkät, hän tietää. Rukiin kohdalla tulee kuitenkin tenkkapoo.

Aiheeseen liittyvät artikkelit