Ihmiset & kulttuuri

Tuomiokapituli päättää sateenkaaripastori Sadinmaan kohtalosta

Ihmiset & kulttuuri 13.09.2017

Tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan maaliskuun alussa.


LEHTIKUVA / Roni Rekomaa
Pappi Kai Sadinmaa vihki maaliskuun alussa useita sateenkaaripareja avioliittoon.

Helsingin tuomiokapituli päättää tänään, miten se suhtautuu samaa sukupuolta olevia pareja vihkineestä pastorista tehtyihin kanteluihin.

Helsingin Kallion seurakunnan entinen pastori Kai Sadinmaa vihki maaliskuun alussa useita sateenkaaripareja avioliittoon. Hänestä on tehty tuomiokapitulille kaksi kantelua.

Tuomiokapituli voi esimerkiksi pyytää Sadinmaata noudattamaan lainmukaista menettelyä pappina, antaa Sadinmaalle varoituksen tai kieltää tältä määräaikaisesti tai pysyvästi oikeuden toimia pappina.

Tuomiokapitulille lähettämässään vastineessa Sadinmaa perusteli vihkimisiä muun muassa perustuslailla, ihmisoikeuksilla ja tasa-arvolla. Hänen mukaansa sateenkaariparien vihkimiselle ei ole raamatullista estettä.

Tasa-arvoinen avioliittolaki tuli voimaan maaliskuun alussa. Evankelisluterilaisen kirkon virallinen kanta on ollut, että lainmuutoksesta huolimatta kirkollinen vihkiminen ei ole mahdollista samaa sukupuolta oleville. Kirkolliskokous ei ole ottanut vielä kantaa asiaan.

Sadinmaa aikoo protestoida päätöstä kiinnittämällä itsensä kokouksen ajaksi jalkapuuhun tuomiokapitulin eteen Helsingin Bulevardilla.

Aiheeseen liittyvät artikkelit