Ihmiset & kulttuuri

Uutistausta: Kun vegaani kävi maitotilalla – sovittelujournalismia yli rajojen

Maaseudun Tulevaisuus ja Vihreä Lanka julkaisivat samasta aihepiiristä omanlaisensa uutiset.
Lari Lievonen
Samalle raitille mahtuvat Harri Tuomainen (vas.) ja Aleksi Kalliojan hyvin, vaikka kaikesta ei ruuantuotannossa ollakaan yhtä mieltä.

Helsinkiläisen Aleksi Kalliojan viikonlopusta Harri Tuomaisen maitotilalla Siilinjärvellä kerrottiin perjantaina 19. toukokuuta yhtä aikaa MT:ssä ja Vihreässä Langassa (VL).

Leppoisan myönteisinä kavereina niin Harri kuin Aleksi kestävät eriäviä mielipiteitä, joita ruokaan ja sen tuottamiseen liittyy. Ennen tapaamista kumpikin myönsi minulle pelkäävänsä, että heidät laitetaan toisilleen vastakkaisiin ruutuihin - jonkinlaisiksi ääripäiksi.

Tavoitteena oli kuitenkin nimen omaan toimia päinvastoin.

Lähtökohta poikkeukselliseen, kahta erilaista taustaa edustavan lehden yhteistyöhön on Tampereen yliopiston sovittelujournalismin työpajassa, johon osallistuin alkuvuoden aikana.

Sovittelujournalismissa etsitään toimituksiin työkaluja, joilla purkaa nykyiselle julkiselle keskustelulle tyypillisiä vastakkainasetteluja. Tiedonvälityksessä jatkuva kiire ja kilpailu uutisvoitoista - verkossa ne kuuluisat klikkiotsikot - tahtovat niitä osaltaan voimistaa.

Juttuideani lähti työpajassa sitä muiden toimittajien keskuudessa pohtiessani heti "myönteisessä mielessä laukalle". Ruoka yhdistää ja sen tuotantotavoista ja alkuperästä ollaan todella kiinnostuneita.

Työpajan vetäneet tutkijat Laura Ahva ja Mikko Hautakangas Comet -tutkimusyksiköstä ehdottivat, että ruokaa hyvin eri kulmasta katsova Vihreä Lanka voisi käsitellä samaa tapaamista.

Vihreän Langan toimituksessa siihen tarttui päätoimittaja Riikka Suominen. Hän oli osallistunut vastaavaan, lajissaan ensimmäiseen työpajaan viime syksynä.

Harri Tuomainen valikoitui hankkeeseen MT:n ja tarkemmin sanoen Pohjois-Savon tuottajaliiton kautta alueen maaseutunuorten joukosta, koska helsinkiläisvieras haluttiin viedä nimen omaan nurmivaltaiseen karja-Suomeen.

Aleksi Kallioja puolestaan löytyi VL:n kontaktiverkostosta.

MT ja VL valitsivat artikkeleidensa näkökulman ja painopisteet itsenäisesti omia lukijoitaan ajatellen. Yhteistyötä tehtiin uutisten ajoituksen suhteen.

Yhdistävää oli kustannussyistä se, että kuvaajana molemmille lehdille toimi pohjoiskarjalainen Lari Lievonen, joka avustaa MT:tä säännöllisesti.

MT:ssä jutun taittoi Stiina Hovi ja sen hiomisessa lopulliseen muotoonsa auttoi Katja Lamminen.

Viikonlopun keskustelu ei ollut kaikilta osin helppoa. Sen niin Harri kuin Aleksi myönsivät minulle, kun jututin kumpaakin kasvotusten erikseen jälkikäteen.

"Jossain kohtaa meille tuli tietty seinä vastaan. On vaikea puhua pidemmälle, kun tavat nähdä asiat ovat niin erilaiset. Tarvitaan aikaa, että ehtii itsekin ajatella ja vertailla", Aleksi kuvaili.

Kummankin ajatus on kuitenkin selkeä: keskustelua kannattaa jatkaa. Maailma ei parane solvaten, mutta sovitellen voidaan hyvinkin edistyä - vaikka vain piirun verran kerrallaan.

Tämän tavoitteen edistämiseksi uutiskokonaisuudet tulevat myös lmaiseksi kummankin lehden verkkosivuille kaikkien luettaviksi.

MT:n viikonvaihdesivujen artikkelit (pdf-tiedosto)

Vihreän Langan artikkelit (pdf-tiedosto)

Lue lisää

"Edessä on vaikea syksy" – Tampereen yliopisto arvioi vähentävänsä jopa 215 henkilötyövuotta tukipalveluistaan

Suomalaiselle hyvä hinta-laatusuhde on tärkein valintakriteeri ruokakaupassa – nuorille aikuisille helppous ja ruoasta saatava mielihyvä on muita ikäryhmiä tärkeämpää

Tutkijat: Ilmanvaihdossa on unohdettu hengitystiesairauksien torjunta

Liha-alan vaikuttaja Veijo Votkin on kuollut