Löydä ehdokkaasi: MT:n vaalikoneessa koko maan kuntavaaliehdokkaat
Ihmiset & kulttuuri

Vaalassa kokeiltiin etätöiden tekemistä kunnanjohtajan kotona

"Miksei luovuutta syntyisi maallakin, kunhan ihmiset kohtaavat", sanoo Vaalan kunnanjohtaja Tytti Määttä.
Maiju Pohjanheimo
Maaseudun sivistysliiton projektikoordinaattori Mari Korhonen, Vaalan kunnan projektipäällikkö Satu Himanen, MT:n toimittaja Suvi Jylhänlehto, Vaalan kunnanjohtaja Tytti Määttä sekä freelancer Jaakko Blomberg tekivät töitään Määtän kotona kaksi viikkoa sitten.

"Usein sanotaan, että luovuutta syntyy, kun ihmiset kohtaavat – kaupungeissa. Miksei luovuutta syntyisi maallakin, kunhan ihmiset kohtaavat", Vaalan kunnanjohtaja Tytti Määttä pohtii.

Hän kutsui kotiinsa Säräisniemelle eri alojen ihmisiä tekemään etätöitä. Paikalle saapui kuusi kokeilijaa.

Hoffice eli home office eli kotitoimisto on uusi yhteisöllisen työnteon muoto, jossa normaalisti yksin työtä ihmiset kokoontuvat työskentelemään jonkun kotiin.

Idea on, että kukin tekee töitään hiljaa itsekseen, mutta kahvi- ja lounastauot vietetään yhdessä. Työmuoto sopii erityisesti tietotyöläisille.

Toisten läsnäolo kirittää työntekoa ja tauoilla voi vaihtaa ajatuksia ja kuulumisia muiden kanssa. Eikä tarvitse syödä yksin.

"Tutustuin hoffice-konseptiin kaksi vuotta sitten Tukholmassa. Pidin ensimmäiset hoffice-tapahtumat Helsingissä, ja ne tulivat heti täyteen", Määtän kotona kaksi viikkoa sitten hofficen vetänyt Jaakko Blomberg kertoo.

Blomberg tunnetaan Siivouspäivän sekä erilaisiin tilojen käyttöön ja jakamistalouteen liittyvien yhteisöllisten projektien kehittäjänä.

Hoffice-työpajan aluksi Blomberg kehotti jokaista osallistujaa kertomaan lyhyesti itsestään ja työstään sekä mitä aikoo päivän aikana tehdä.

Sen jälkeen kukin teki töitään hiljaisuuden vallitessa 45 minuutin ajan. Sitten pidettiin 15 minuutin tauko. Toisen 45-minuuttisen jälkeen nautittiin lounasta yhdessä ja kerrottiin, mitä on aamupäivän aikana saatu aikaiseksi.

Iltapäivällä jatkettiin 45 minuutin sessioita taukoineen. Lopuksi taas kerrottiin, mitä on saatu aikaan.

"Jollekin yksin töitä tekevälle aloittaminen voi olla vaikeaa, jollekin taas lopettaminen", Blomberg toteaa. Kun joku toimii kellokallena, tulee pidettyä säännölliset tauot ja vireys pysyy yllä.

Moni etätyöntekijä, freelancer tai yksinyrittäjä kaipaa työyhteisöä.

Hoffice voi tuoda eri alojen ihmisiä yhteen, ja he voivat vaikka pitää yhteiset pikkujoulut.

Tilastokeskuksen mukaan joka kolmas suomalainen tekee etätyötä ainakin satunnaisesti.

Hyvät verkkoyhteydet mahdollistavat etätöiden teon maaseudulla. Vaala haluaa houkutella kuntaan uusia asukkaita ja paluumuuttajia. Myös mökkiläisten toivotaan viipyvän kunnassa pidempään.

"Vaalassa on sadan megabitin laajakaista lähes joka paikassa", Määttä kertoo.

Vaalan kunta lähetti hieman yli kolmetuhatta kyselyä entisille vaalalaisille ja Vaalan vapaa-ajan asukkaille ja kysyi muun muassa kiinnostusta muuttaa Vaalaan tai tehdä etätöitä Vaalassa.

"Saimme yli 600 vastausta. Vastaajista 150 ilmoitti, että on harkinnut tai harkitsee muuttoa Vaalaan", Vetoa Vaalaan -hankkeen projektipäällikkö Satu Himanen kertoo.

"Lisäksi 60 mökin omistajaa ilmoitti tekevänsä etätöitä mökillään ja useita kymmeniä vapaa-ajanasukkaita ja entisiä vaalalaisia olisi kiinnostunut tekemään."

Pienimuotoisen hoffice-kokeilun lisäksi vaalalaiset kokeilivat etätyöpajaa Säräisniemen Ruununhelmi-ravintolassa kahden päivän ajan.

Pop up Hub Oulujärvi Kinos -tapahtumaan osallistui noin 30 entistä ja nykyistä vaalalaista. Joukossa oli myös mökkiläisiä ja naapurikuntien asukkaita.

Hub tarkoittaa ihmispöhinää tai solmukohtaa.

Kokeilusta syntyneiden kokemusten perusteella Vaalan kunta selvittää, olisiko pysyvälle hubille eli yhteisölliselle työtilalle kysyntää.

Työtiloja voisi löytyä esimerkiksi kylätaloista, jotka ovat päivisin tyhjillään.

Määtän mukaan maaseutuympäristö voisi hyvin ruokkia luovuuutta.

"Oulujärvi maisemana on luovuuden lähde", hän intoilee.

Lue lisää

Pimeän hiipparit liikkuvat taas – poliisi on kaukana

Tytti Määttä haluaa kuulla maaseudusta kauniimpia sanoja: "Myös sanonta 'asuttuna pitämisestä' alistaa"

Alueellisen läsnäolon vahvistamiseen on mahdollisuuksia

Vinkit etätyön johtamiseen ja tekemiseen