Ihmiset & kulttuuri

Vanhalle tuolille uusi elämä näillä nikseillä

Kunnostamalla saat persoonallisia esineitä, joita ei tule vastaan joka kodissa.
Kari Salonen
Vanhan tuolin kunnostamiseen on hyvät mahdollisuudet, kun ulkona on kuivaa ja valoisaa. Kuvassa tarvittavia välineitä.

Pahaltakin näyttävä puuhuonekalu on pelastettavissa. Nämä tuolit olivat olleet varastossa, jossa lakkaus ja verhoilu olivat kärsineet kosteudesta.

Pintakäsittelyllä, löystyneiden liitosten korjaamisella ja istuimen verhoilulla uudistetaan tuolit nopeasti ja edullisesti. Korjauskelpoisia huonekaluja löytyy nettihuutokaupoista, kirppiksiltä ja roskalavoilta.

Huonekalun iän voi selvittää tyylin ja pintakäsittelyn perusteella. Väristä voi päätellä, mitä pintakäsittely on: lakan meripihkan väri voi olla sellakkaa ja krakeloituva pinta selluloosalakkaa. Verhoilujen alta usein paljastuvat alkuperäiset tekstiilit ja pehmusteet.

Puuhaan ryhtyessä on syytä ottaa huomioon kemikaaliriskit. Kuumailmapuhallinta ei suositella. Sen käytössä muodostuvat käryt ovat myrkyllisiä ja kuumuus vaurioittaa puuta. Myöskään lipeäpesu ei sovi kunnostettaville huonekaluille. Kemikaaleja vapautuu myös hionnassa, joten sitä on vältettävä ellei tiedä, millaista pintaa käsittelee.

Kirppikseltä tai lavalta voi tulla mukaan ei-toivottuja vieraita. Varmuuden vuoksi voi jättää huonekalun ulos kovalla pakkasella tai saunottaa tiiviisti peitettynä.

Jos pinta on hyvässä kunnossa ja käsittely sellainen, että sen päälle voi maalata tai lakata, pestään pinta ensin käyttäen maalarinpesua. Tämän jälkeen tehdään haluttu pintakäsittely tuotteen ohjeen mukaan.

Huonekalun entisöinti säilyttää esineen historian kaikkine taitoineen. Arvohuonekaluja käsittelee huonekalurestauroija tai -konservaattori.

Jos kuvan tuolit entisöitäisiin ajanmukaisesti, ne lakattaisiin puhdistuksen jälkeen selluloosalakalla ja verhoiltaisiin käyttäen alkuperäisen tyyppistä harmaavanua ja verhoilukangasta.

Huonekalun kunnostaminen käyttöesineeksi sopii vähemmän arvokkaille löydöille, jolloin voidaan käyttää myös nykyaikaisia materiaaleja. Tämäntyyppisiä koivutuoleja on paljon liikkeellä, joten niitä uskaltaa myös tuunata.

Muista kuitenkin, että entisöinti ei ole välttämättä nykyaikaisten käsittelyjen jälkeen enää mahdollista.

Tarvittavia työkaluja ovat kuminuija tai vasara, puukko, puristimet, mitta, sikli ja santapaperi sekä pintakäsittelyyn tarvittavat lakka tai maali ja pensseli. Hengitys­suojaimen käyttö on hiottaessa tärkeää. Työsken­tele hyvin ilmastoidussa tilassa.

1. Jos tuolissa on selvästi huteria liitoksia, tuolin osat naputellaan irti esimerkiksi kuminuijalla. Tuolia voi suojata myös puupalalla. Jos puuhun jää jälkiä, voidaan kohtaa turvottaa kostuttamalla kolhiintunut kohta vedellä. Näin saadaan puun syyt kohoamaan takaisin.

2. Näiden tuolien lakkapinta on vaurioitunut käytön ja kosteuden myötä. Jopa pinta­hometta on tarttunut huonon varastoinnin aikana, joten koko pinta pitää poistaa. Tällaiset homevauriot eivät kuitenkaan haurastuta puuta eivätkä etene huone­kaluissa pintaa pidemmälle. Lakkapinta poistetaan maalinpoistoaineella ja tuolit hiotaan kevyesti hienolla hiekkapaperilla. Maalinpoisto­aineen jäämät on poistettava tarkasti pesemällä, koska uusi pintakäsittely ei tartu kohtaan, johon on jäänyt ainetta.

3. Ennen uutta liimausta poistetaan vanha liima puukolla liitos­tapeista ja -koloista. Vanha liima on usein kovaa ja irtoaa suhteellisen helposti. Pursota liimaa koloihin ja aseta tuolin osat paikoilleen. Kiinnitä puristimet ja suojaa puu puristimen aiheuttamilta painaumilta puu­palikoin tai pahvilla. Poista mahdol­liset liimapurseet. Muista suorittaa ristimitan tarkistus: vastakkaisten jalkojen välimatka tulisi olla sama. Tällöin saadaan tuolista symmetrinen. Anna liiman kuivua mieluusti seuraavaan päivän, jolloin liimaus on varmasti vahva. Älä irroita ja liimaa ehjiä liitoksia vain varmuuden vuoksi.

4. Puupinnat viimeistellään vesi­ohenteisella kaluste­lakalla tuotteen ohjeen mukaan. Anna lakan kuivua seuraavaan päivään.

Ohje tuolin verhoiluun ilmestyy 20.5.

Lue lisää

Komea sammalgraffiti syntyy seinään sokerin ja piimän avulla, mutta odotteluun tarvitaan annos kärsivällisyyttä

Tee itse: Lintuallas tuo vilskettä pihapiiriin

Itse tehdylle puunkantotelineelle jää hintaa alle 10 euroa

Tee itse: Oma taikinajuuri syntyy laadukkaista raaka-aineista