Ihmiset & kulttuuri

Vietnamilaislähtöisen Huynh Nhu Karjalaisen leipomon päätuote on muikkukukko: "Aluksi en meinannut tarjeta torilla"

Ihmiset & kulttuuri 30.07.2017

Suomeen tullessaan nuorella Huynh Nhu Karjalaisella oli taskussaan 7,5 dollaria. Nyt hän pyörittää omaa leipomoyritystään Kannonkoskella ja työllistää myös muita.


Sami Karppinen
Muikkukukko on Huynh Nhu Karjalaisen leipomon päätuote, mutta asiakkaille maistuvat myös muut suomalaiset perinneleipomukset sekä kevätkääryleet.

Huynh Nhu Karjalaisen täti tuli Suomeen pakolaisena jo 1980-luvulla. Vietnamilaisen työläisen palkka on noin 150 euroa kuussa. Täti sai houkuteltua sukulaistytön luokseen leveämmän leivän toivossa. Karjalainen lainasi rahat lentolippuun ja lensi Suomeen kesäkuussa 2000.

Saapuessaan Helsinki-Vantaan lentoasemalle hänellä oli turistiviisumi ja 7,5 dollaria rahaa.

"Pariisissa välilaskun aikana aioin syödä, mutta eihän kymmenellä dollarilla saanut kunnon ruoka-annosta. Ostin vain limsapullon."

Karjalainen asettui asumaan tätinsä luokse Tampereelle, ja auttoi tätä kioskin pidossa.

Tutustuminen suomalaismieheen toi Karjalaisen asumaan Kannonkoskelle lypsytilalle jo samana vuonna. Pari meni nopeasti naimisiin ja he saivat kaksi lasta.

Karjalainen oli tottunut Vietnamissa hektiseen ja meluisaan kaupunkielämään. Asuminen maatilalla, pienessä kylässä, metsän ja hiljaisuuden keskellä tuntui aluksi oudolta. Karjalaisen anoppi ehdotti, että leivo ja mene toreille myymään.

"Hän opetti minut leipomaan kalakukkoa, karjalanpiirakoita ja perunarieskaa. Hänen ansiostaan lähdin kiertämään lähikuntien toreja tammikuussa vain puoli vuotta Suomeen tuloni jälkeen."

Torimyynti oli tuttua kauppiasperheen tytölle, joka oli jo 12-vuotiaasta asti elättänyt perhettään myymällä kalaa ja katkarapuja.

Harvinaisen kylmä talvi kuitenkin koitteli Kaakkois-Aasian lämpöön tottunutta.

"En meinannut tarjeta, vaikka paksu haalari oli päällä. Pakkasta oli joka päivä 20–30 astetta, kun kotona Vietnamissa on talviaikaankin vähintään 15 astetta lämmintä."

Toriasiakkaat suhtautuivat eksoottisen näköiseen myyjään aluksi uteliaan varautuneesti. Pikkuhiljaa kauppa alkoi käydä.

Seitsemän vuotta sitten Karjalainen osti vanhan koulurakennuksen ja remontoi sinne leipomon ja ravintolan. Remonttiin kului satojatuhansia euroja.

Monet paikalliset pitivät investointia järjettömänä, mutta kannustajiakin oli. Karjalaiselle on jäänyt mieleen erään eläkeläismiehen neuvo.

"Hän sanoi, että älä usko muita. Jos teet työsi hyvin, pärjäät vaikka olisit kuinka Jumalan selän takana tahansa."

Leipomon päätuote on muikkukukko, mutta listalla ovat myös vietnamilaiset kevätkääryleet.

"Muikkukukkoa myydään eniten. Mutta oikeastaan leivomme mitä vaan asiakas osaa pyytää", Karjalainen sanoo.

Leipomo työllistää nyt kaksi ulkopuolista henkilöä sekä lähiseudun kalastajia. Muikkua menee 100–150 kiloa päivässä.

Lähialueella on yli tuhat kesämökkiä, joiden asukkaat muodostavat suuren asiakaskunnan. Suuri osa ruuasta myydään mukaan otettavina annoksina.

Leipomon ohessa toimii vietnamilainen ravintola. Karjalaisen kotileipomon auto käy joka viikko Kannonkoskella, Uuraisilla, Saarijärvellä, Viitasaarella, Äänekoskella, Karstulassa ja Palokassa. Parhaina päivinä asiakkaita on jonoksi asti.

"On ihanaa lähteä toreille tapaamaan ihmisiä. Vaikka matkalla väsyttäisi kuinka paljon tahansa, piristyn heti torille tullessa. Olen luonteeltani puhelias, joten ihmisten kanssa juttelu sujuu luonnostaan. Juoruilemaan en kuitenkaan ala."

"Eräs karstulalainen mummo sanoo aina, että hän tuli hakemaan aurinkoa torilta. Monet pitävät suomalaisia tosikkoina ja tuppisuina, mutta se ei pidä paikkaansa. Kun ujolle suomalaiselle alkaa puhua, hänen sisältään paljastuu lämmin ihminen."

Yrittäjän mukaan toriasiakkaat ovat aika samanlaisia Vietnamissa ja Suomessa.

"Suomen torit ovat paljon pienempiä ja hiljaisempia, mutta asiakkaita kiinnostavat loppujen lopuksi samat asiat, kuten mistä kala tulee ja mitä se maksaa. Molemmissa maissa halutaan ostaa mahdollisimman halvalla."

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT