Ihmiset & kulttuuri

Viha ei pysy enää piilossa – moni tarvitsisi apua tunteen käsittelyyn

Ihmiset & kulttuuri 31.12.2016

Lapsena Jari Koponen meni koirankoppiin hakemaan lohtua, kun ukki oli raivonnut. Nyt hän ohjaa muita ihmisiä turvallisesti pelon ja vihan tunteisiin.


Sanne Katainen
Jari Koposen mukaan viha on kuin lohikäärme. Molemmat ovat yhtä ylivoimaisia, ettei niiden kanssa auta lähteä tappelemaan.

Vihaa on ihmisissä aina ollut ja varmasti on aina oleva.

"Ainut ihminen, joka ei vihaa, on kuollut ihminen", toteaa Jari Koponen, työnohjaaja ja yhteisöpedagogi.

Koponen pitää vihatyökursseja, joissa hän ohjaa ihmisiä tunnistamaan vihan tunnetta – ja myös sen taustalla olevaa pelkoa, surua ja rakkauden kaipuuta.

Häntä ei ole yllättänyt, miten paljon yhteiskunnassamme on nyt vihaa. Se on meissä suomalaisissa sukupolvien – ja etenkin sotien – perintönä. Se hukutettiin ensin jälleenrakennuksen vimmaiseen työntekoon, ja myöhemmin se peittyi nousukauden luomaan hyvinvoinnin huomaan.

"Nyt nuo pidäkkeet eivät enää toimi. Se, mitä on yritetty pantata ja piilottaa, ei enää pysy piilossa."

Vihan kohteeksi joutuvat niin lähimmäiset kuin aivan tuntemattomatkin – nyrkeillä ja netissä. Turvapaikanhakijat synnyttävät joissakin suoranaista raivoa.

Koposen mielestä kyse on siitä, että hyvinvointiin tuudittautuneen suomalaisen turvallisuuden tunne on taloudellisenkin kriisin takia hajalla. Pelot kumpuavat esiin ja laukaisevat vihan.

Ja nuo tunteet eivät Koposen mukaan mitenkään liity suoraan ilmiöön nimeltä pakolaiset tai maahanmuuttajat.

"Ne tulevat ihan ihmisten omista lapsuuden haavoista."

Koirankoppi oli Jari Koposen oma turvapaikka lapsuudessa savolaisella maatilalla. Hänen ukkinsa saattoi räjähtää ruokapöydässä, lyödä nyrkkiä pöytään, kiroilla ja haukkua.

"Silloin kaikki muut vain pintahengittivät ja yrittivät olla ärsyttämättä ukkia. Minä olin hänelle arvokas pojanpoika, mutta minäkin pelkäsin häntä", Koponen kertoo.

Lapsena hän päätti olla koskaan suuttumatta, ja omiin vihan tunteisiin hän tutustui vasta aikuisena terapiassa. Kun hän alle kolmekymppisenä teki ensimmäisen kerran toiminnallisen vihatyöharjoituksen, eli löi rullalle käärityllä sanomalehdellä tyynyä, hän otti sen tyyliin: vahva nuori mies tässä näyttää voimaansa, taatusti miehet kunnioittavat ja naiset ihailevat!

"Terapeutti totesi siihen, että Jari, sinä saat kyllä suorittaa tämän tehtävän, koska sinä osaat, mutta sinä saat myös tuntea vihaa, mutta sitäkään ei ole pakko tehdä", Koponen muistelee. Hän tunnustaa odottaneensa huomiota ja ihailua juuri suorituksesta, ja se alkoi hävettää. Kaikki voima katosi hänestä.

"Käsitin, että koko elämäni olin yrittänyt kontrolloida vihan tunnetta."

Kokemus avasi Koposen silmät: hän tajusi että vihassa on kyse aivan perustavanlaatuisesta asiasta ja hän halusi perehtyä siihen lisää.

Lopulta kristallisoitui, että viha on vain voimaa, ja niin ylivoimaista, ettei sitä pysty hallitsemaan. Ainoa tapa elää sen kanssa on sen kunnioittaminen.

"Vihan tehtävä on suojella ja puolustaa, ja sen herättää aina pelko. Pelko hälyttää vaarasta, joka uhkaa rakkautta, hyvinvointia, turvallisuutta."

Väkivaltakin Koposen mukaan syntyy pelosta.

"Jos pelkoa ei kuunnella, taistellaan sitä vastaan ja käytetään vihaa pelon torjumiseen ja siitä selviytymiseen. Tuo kalvaa sisältä ja roiskuu ulospäin: on pahantuulinen, tulee sanottua ikävästi ja kohtelee toisia tai itseään huonosti", Koponen sanoo ja lisää, että myös välinpitämättömyys voi olla vihan ilmaisua.

Hänen vihatyökursseillaan ihmiset kertovat ja käyvät läpi kokemuksiaan, ja niin naisista kuin miehistäkin kumpuaa aivan samoja asioita: tunnetta hylkäämisestä, rakkaudettomuudesta sekä hyväksynnän puutteesta – ja niistä aiheutuvaa surua.

Kun oppii kuuntelemaan, mistä pelot omassa elämässä ovat lähtöisin, Koposen mukaan myös vihaa oppii ymmärtämään. Enää ei tarvitse kohdella itseään huonosti tai hyökätä muiden kimppuun.

"Kokemuksen kautta oppii, ettei pelossa ole mitään pahaa eikä vihassakaan. Ei myöskään surussa ja rakkaudessa."

Viha rauhoittuu.

Lue myös:

Koko kansa Koposen vihatyökurssille!

Lisää tietoa vihatyökurssista

Aiheeseen liittyvät artikkelit