Viljelijän jaksaminen kumpuaa arjesta - kyselyssä esiin nousivat muun muassa urheilu, usko ja seksi - Ihmiset & kulttuuri - Maaseudun Tulevaisuus
Ihmiset & kulttuuri

Viljelijän jaksaminen kumpuaa arjesta - kyselyssä esiin nousivat muun muassa urheilu, usko ja seksi

Viljelijät ammentavat voimaa ihmissuhteista ja harrastuksista. Yksi joogaa, toinen leikkii lastenlasten kanssa, kolmas kertoo rentoutuvansa petipuuhissa.
Kari Salonen
Musiikki ja liikunta ovat viljelijöiden harrastuksista suosituimmat.

Tuoreen tutkimuksen mukaan tuottajat jaksavat työssään entistä huonommin. Velat, byrokratia, työmäärä ja ainainen kiire kalvavat voimavaroja.

MT kysyi lukijoiltaan marraskuussa, kuinka he pitävät huolta jaksamisestaan. Nettikyselyyn kertyi vastauksia 39 kappaletta. Toistuvimmat teemat olivat hyvät ihmissuhteet, harrastukset ja riittävä lepo.

Ihmissuhteet ovat monelle henkireikä. Parisuhde, perhe, ystävät ja kollegat auttavat jaksamaan.

”Vaimon kanssa puhutaan ja tuetaan toisiamme”, kertoo Juha.

Seksi vaimon kanssa rentouttaa", paljstaa Luomu.

”Suurin apu jaksamiseen on läheisten ihmisten tuki ja ammattikollegoiden vertaistuki. Suureksi avuksi ovat myös harrastukset ja siellä olevat ihmiset”, toteaa Jarkko.

Moni vähentää kiireisinä aikoina ystävien näkemistä ja harrastamista. Kuitenkin juuri ne voisivat tarjota väylän palautua.

Toisaalta joissain vastauksissa tuli myös ilmi, että rakoileva parisuhde saattaa kuluttaa voimia. Epätoivoa aiheutti myös puute kumppanista, jonka kanssa voisi jakaa huolet.

”Pidän rahahuolet omana tietonani, en voi sydänsairasta puolisoa niillä rasittaa. Itse alan olla kyllä aika loppu ja kiukkuinen kaikille”, harmitteli nimimerkki Puolikas.

Joillekin antaa voimaa usko Jumalaan.

”Usko Jeesuksen huolenpitoon auttaa”, kertoo Minä.

”Luotan Jumalan hyvään tahtoon ja viisauteen. Toki uskonikin on ajoin koetuksella ja puhumistakin tarvitsen”, sanoo Taapero.

Joskus vähemmän on enemmän. Omat voimavarat kohdennetaan tarkkaan, mikä tarkoittaa, että joistain asioista on luovuttava.

”Liikkumalla, vähentämällä turhia luottamustehtäviä ja muita töitä. Olen huono emäntä, otan omaa aikaa. Luovun ihmissuhteista, joihin annan enemmän kuin saan”, toteaa Itsekäs.

”Pieniä asioita eteenpäin, jos suuret ei luonnistu. Tunne, että edes tekee asioita oikeaan suuntaan, on tärkeä”, kuvailee Jani.

Suosittu keino palautumiseen on ajatusten vieminen pois työstä. Mieluisan asian tekeminen virkistää aivoja.

Harrastuksista musiikki ja liikunta ovat suosituimpia.

”Soitan kitaraa. Opettelen kenties jonkun uuden kappaleen. Katson elokuvan, jolloin saa ajatukset arjesta irti. Vietän aikaa perheen kanssa keskittyen siihen hetkeen”, sanoo Äänen sen kitarani kuulen.

”Keksitään isännän kanssa aina uusia projekteja, tuunataan vanhoja, kierrätetään. Lapset kun oli mukana käytiin joka viikonloppu talvisin metsässä ja kuunneltiin klassista musiikkia, lasten soittoharrastuksia ja myöhemmin musiikkia You Tubesta. Käsillä tekeminen, musiikki ja liikkuminen luonnossa ovat meidän pelastus”, kertoo Tiina.

Myös esimerkiksi kutominen, jooga, juoksulenkit ja metsätyöt nimettiin voimaa antaviksi puuhiksi.

Joidenkuiden mielessä siinsi lomamatka tai pieni irtiotto, jolloin pääsee konkreettisesti pois työasioiden ääreltä.

”Yritän järjestää 1–2 lomareissua vuodessa, jolloin olisi muutaman päivän pois kotoa”, vastaa Jari.

Jaksamista verottavat usein taloudelliset huolet, joten mielenrauhaa voi antaa myös toinen työ.

”Toinen työ, josta saa rahaa”, ilmoittaa Tuleva ex-maatalousyrittäjä jaksamiskeinokseen.

Kun stressiä on liikaa, se hiipii myös uniin – tai pikemminkin sen puutteeseen. Unirytmistä kiinnipitäminen kuitenkin kannattaa.

”Otan joka ilta unilääkkeen. Muuten en saa nukuttua”, paljastaa Huonosti jaksan.

”Yritän pitää unirytmin hyvänä. Se auttaa jaksamaan, kun ei lomia saa pidettyä, eikä muutakaan vapaa-aikaa”, kertoo Pöndeli.

Lue lisää

Lammastilojen määrä laskussa – suurilla ja pohjanmaalaisilla tiloilla vähiten jatkamishaluja vuoden 2025 jälkeen

Joka kolmas suomalainen myöntää laiminlyövänsä pelastusviranomaisten suosituksia: Joissain kodeissa olevia palosammuttimia ei ole tarkastettu ikinä

Nämä ovat suomalaisten seksiasentojen inhokit ja suosikit – seksuaaliterapeutti selittää, mistä erot mieltymyksissä johtuvat

Kysely: Jos hallituksen ehdottama perhevapaamalli toteutuu, isälle kiintiöidyt perhevapaakuukaudet valuvat yhä äideille