Ihmiset & kulttuuri

”Viljelijän on tärkeintä huolehtia omasta jaksamisestaan”

Ihmiset & kulttuuri 04.07.2016

32-vuotiaan luomuviljelijän Jyri-Pekka Lemettisen tilalla on eläimiä joka lähtöön. Aikomuksena on kehittää maatilamatkailua. Lemettinen on ehdokkaana Maaseudun Tulevaisuus -palkinnon saajaksi.


Keiteleläisen Jyri-Pekka Lemettisen maatilalla on muun muassa Hereford-karjaa.
Keiteleläisen Jyri-Pekka Lemettisen maatilalla on muun muassa Hereford-karjaa.
Ankatkin kuuluvat luomutilan asukkaisiin.
Ankatkin kuuluvat luomutilan asukkaisiin.

Maanviljelijä Jyri-Pekka Lemettinen on viljellyt Jokinotkon karjatilaa Keiteleellä viiden vuoden ajan.

Luomussa olevilla 97 peltohehtaarilla kasvaa nurmirehua ja rehuviljaa. Lisäksi on suojavyöhykettä sekä luonnonhoitopeltoa. Metsää tilalla on satakunta hehtaaria.

Jokinotkon karjatilan pääelinkeino on naudan- ja karitsanlihan suoramyynti, mutta eläimiä Jokinotkossa on joka lähtöön.

”Täällä on Hereford-karjaa, kyyttösonneja, lampaita, hevosia, sikoja, poneja, aasi, ankkoja, kanoja ja kaneja... you name it”, Lemettinen luettelee.

Isännän suunnitelmissa on myös laajentaa tilan toimintaa tulevaisuudessa maaseutumatkailuun.

”Tarkoituksena on panostaa maatilaelämyksiin kaupungistuneessa yhteiskunnassa. Kohderyhmänä ovat käytännön maataloudesta vieraantuneet, mutta aihepiiristä kiinnostuneet ihmiset.”

Matkailu on vielä alkutekijöissään, mutta tilan yhteydessä on kaksi huonetta, joissa voi yöpyä.

Lisäksi pihaterassilla tarjotaan ruokaa ja kahvia. Kahvila ja lounasruokala on toistaiseksi suljettu

Maatalousyrittäjänä Lemettinen näkee itsensä tärkeänä osana elintarvikeketjua.

”Jos ei ole suomalaisia viljelijöitä, niin ei ole kotimaista ruokaakaan. Kaikki lähtee pellosta.”

Viljelijä haluaa uskoa, että myös pienemmillä tiloilla olisi tulevaisuudennäkymiä Suomessa.

”Haluan uskoa ja uskon siihen, että pienetkin tilat voivat pärjätä, mutta erittäin tärkeää on, että se oma juttu löytyy. Sitä ei voi liikaa korostaa”, Lemettinen sanoo.

Jokinotkossa siirryttiin luomuun heti, kun sukupolvenvaihdos oli tehty.

”Ympäristöasiat ovat itselleni tärkeitä. Luomuun siirtyminen oli paitsi taloudellinen, myös ideologinen valinta.”

Nuori viljelijä pitää ensiarvoisen tärkeänä omasta jaksamisesta huolehtimista.

”Se on tullut tässä toisen muksun syntymisen jälkeen itsekin opittua vähän kantapään kautta. Ympäri vuorokauden ei kannata tehdä töitä ja palautumisesta on syytä huolehtia. Öisin pitää nukkua ja iltaisin rauhoittua”, Lemettinen kertaa.

”Tosi moni tila on nyt taloudellisesti erittäin tiukoille. Tällaisessa tilanteessa on tavallista, että ongelmat kasautuvat myös henkisellä puolella.”

Viljelijälle on myös tärkeää päästä välillä irtautumaan työympäristöstä.

”Joskus pitää lähteä reissuun. Toisille kotona oleminen sopii, mutta itse pitää päästä välillä pois.”

Lisäksi lähiomaisten merkitys korostuu.

”Sellainen siunaus on itsellä ollut, että olen saanut olla sellaisten ihmisten ympäröivä, jotka ovat olleet valmiita auttamaan. Ystävien ja kavereiden tuki on ratkaisevan tärkeää. Lisäksi minulla on ihanat vaimo ja lapset.”

Juttua täsmennetty 8.7. klo 13:00. Jokinotkon tilan Jokinotkon karjatilan pääelinkeino on naudan- ja karitsanlihan suoramyynti. Kahvila ja lounasruokala on toistaiseksi suljettu

Jyri-Pekka Lemettinen

32-vuotias Jokinotkon tilan isäntä ja luomuviljelijä Keiteleeltä.

97 peltohehtaarilla on rehuviljaa, nurmirehua, suojavyöhykettä sekä luonnonhoitopeltoa.

Satakunta hehtaaria metsää.

Tilalla on runsaasti eläimiä: Hereford-karjaa, kyyttösonneja, lampaita, hevosia, sikoja, poneja, aasi, ankkoja, kanoja ja kaneja.

Maatilan vuosittainen liikevaihto on noin 190 000 euroa.

Perheeseen kuuluu vaimo ja kaksi lasta.

AIHEESEEN LIITTYVÄT ARTIKKELIT