Ihmiset & kulttuuri

Viljelijöiden arvostus palautuu vielä, uskoo bailaava farmari

Ihmiset & kulttuuri

Viljelijöiden arvostus palautuu vielä, uskoo bailaava farmari

Ihmiset & kulttuuri 19.03.2017 Sharon Springs

"Viljelijöitä tarvitaan tässä maailmassa sataprosenttisesti, mutta he eivät saa siitä mitään krediittiä", sanoo Jay Lavery, tällä hetkellä Yhdysvaltojen suosituin farmari.

Paksuun hupparitakkiin pukeutunut mies harjaa heiniä eläinsuojan käytävältä vuohien seuratessa hänen touhujaan. Pian videolla alkaa Sia ja Cheap Thrills soida ja Jay Lavery hytkyä. Harja saa jäädä, kun Jay kumppareissaan keikkuu musiikin tahtiin käytävää edestakaisin.

Yhdysvaltalainen farmari julkaisi tanssivideonsa Facebook-sivullaan joulukuun lopulla, ja nyt se on kerännyt jo yli 10 miljoonaa katselukertaa. Pari viikkoa sitten hän pisti julkiseksi myös toisen videon, jossa puolestaan varastotilan siivoaminen johtaa lanteen vispaukseen.

"Ensin tein videon ystävieni hauskuuttamiseksi, sitten minua yllytettiin pistämään se julkiseksi kaikille", Lavery kertoo MT:lle puhelimitse Sharon Springsin kylästä, joka sijaitsee noin kolmen tunnin ajomatkan päässä New Yorkin kaupungista.

Ystävieni mielestä maatilan osto oli täysin hullu teko.

Videon suosio on ollut Laverylle täydellinen yllätys. Ainut tavoite oli saada ihmiset hymyilemään ja nauramaan – ja sen hän on totisesti tehnyt.

Hän kertoo muun muassa veljensä rohkaisseen, että videon välittämä elämänilo on juuri sitä, mitä presidentinvaalien jälkeisessä hämmennyksessä kamppaileva Yhdysvallat kaipaa – kuten koko maailma.

"Palaute on ollut valtaosaltaan positiivista, vaikka eihän se ole mitenkään tavallista, että tällainen vanha mies tanssii videolla", sanoo Lavery, 51, siis mies ihan parhaassa iässä.

It's that time of the year for the Lets Move Challenge. Dancing is how I stay warm in the barn and I never know when I'm going to break out into a dance. But what most people don't know is that 15 years ago I had a traumatic back injury that caused me to have several back surgeries including a discectomy and a spinal fusion and never ending back pain. Dancing along with yoga and meditation are my only alternatives to pain medication. So I hope this can inspire anyone to move in spite of pain and I hope this puts a smile on your face for the New Year.

Julkaissut Jay Lavery 30. joulukuuta 2016

Aina Lavery ei ole ollut yhtä hyvässä kunnossa, sillä 15 vuotta sitten hän loukkasi selkänsä, ja kipuja on ollut siitä lähtien. Tuon hän kertoi myös julkaisemansa videon johdannossa.

"Vaikeinta oli ottaa apua vastaan, sillä olin ennen loukkaantumista todella aktiivinen liikkuja. Sitten en aluksi saanut edes housuja jalkaan tai päässyt vessaan", Lavery kertoo tuskistaan. Fyysisistä vaivoista seurasi myös masennusta ja paniikkikohtauksia.

Lavery on lähtöisin Albanysta, mutta hän asui New Yorkissa 26 vuotta ja oli muun muassa stand up -koomikko ja lentoyhtiön stuertti.

Selkävaivat pakottivat vaihtamaan alaa, ja suunta oli kliiniseen psykologiaan ja yliopistouraan.

Reilut kaksi vuotta sitten Lavery kypsyi vielä suurempaan elämänmuutokseen. Hän osti maatilan muutaman sadan asukkaan Sharon Springsistä, noin 80 kilometrin päässä Albanysta, koska halusi lähemmäksi lapsuudenperhettään.

Lavery ei ole kotoisin maatilalta, eikä hänellä ollut alasta muutenkaan muuta kokemusta kuin se, että hän on aina pitänyt eläimistä ja rakastanut ja kunnioittanut luontoa.

"Ystävieni mielestä maatilan osto oli täysin hullu teko."

"Maanviljelijän ammattia ei arvosteta, vaikka he tekevät todella kovaa ja tärkeää työtä. Viljelijöitä tarvitaan tässä maailmassa sataprosenttisesti, mutta he eivät saa siitä mitään krediittiä", Lavery sanoo.

Jay Lavery kasvattaa tilallaan muun muassa kalkkunoita, jotka ovat Yhdysvalloissa erityisesti kiitospäivän ruokaa.

Eläimiä Laverylla on tätä nykyä yli 200: vuohien lisäksi muun muassa kalkkunoita, kanoja, ankkoja ja lampaita.

"Kasvatan myös sieniä, ja kiusana ovat etanat ja kotilot. Ratkaisuna ovat ankat, jotka eivät välitä sienistä mutta rakastavat etanoita ja kotiloita."

Lavery on vannoutunut luonnonmukaisuuden kannattaja. Esimerkiksi kemikaalit tai geenimanipulointi eivät saa häneltä puolustusta.

"Täytyy toteuttaa sitä, mikä toimii luonnossa. Luonnonmukaiset keinot on tunnettu jo tuhansia vuosia, ja uskon että ne yleistyvät taas."

"Meidän täytyy tehdä tämä maailma tuleville sukupolville paremmaksi – ei vähemmän huonoksi."

Jay Lavery panee vuohisuojassa musiikkia soimaan ennen kaikkea eläinten takia.

Laveryn mukaan myös Yhdysvalloissa ihmisten jakautuminen eri ryhmiin suhteessa ruokaan ja ruuantuotantoon on selviö.

"Osa haluaa vain halpaa ruokaa – ja he ostavat sitä paljon. He eivät myöskään näytä ymmärtävän, että ruoka tulee maanviljelijöiltä, he ajattelevat sen tulevan supermarketeista."

Toisaalta Laveryn mielestä on jo nyt paljon ihmisiä, jotka ostavat vähemmän mutta laadukkaampaa.

"Asenteet muuttuvat, tosin hitaasti, mutta ihmiset haluavat nyt osallistua. He ovat kiinnostuneita maatiloilla tehtävästä työstä ja tulevat katsomaan eläimiä."

Lavery kehottaa kaikkia ihmisiä miettimään, millaista ruokaa lautaselleen valitsevat. Lähellä tuotettu on hänestä yksi pätevä valintaperuste.

"Uskon, että myös maanviljelijöiden kunnioitus ja arvostus palautuvat ajan mittaan."

Tilaansa mies hoitaa yksin, joten tointa riittää.

"Esimerkiksi nuoria on vaikea saada maatilalle töihin, koska McDonald’sissa he saavat parempaa palkkaa kuin mitä minä pystyn maksamaan."

Nyt Lavery kertoo elävänsä pitkälti säästöillään. Tuotteitaan, kuten lihaa, hän myy lähitienoon asukkaille ja kesälomailijoille. Vielä hän ei mittavaa laajentamista ajattele, mutta selvää on, että isojakin markkinoita luonnonmukaisesti tuotetulle ravinnolle olisi. Eihän "suuri omena" eli New York miljoonine asukkaineen ja myös huippuravintoloineen ole kuin muutaman tunnin päässä.

"Tuota varten tietysti tarvitsisi jonkin toimijan, joka hoitaisi muun muassa kuljetukset. Minähän en pysty jättämään eläimiä 8–10 tunniksi mitenkään."

Jay Laveryn kalkkunat menisivät kaupaksi taatusti New Yorkissakin, mutta logistiikka pitäisi ratkaista.

Musiikkia Lavery soittaa eläinsuojassa lähinnä talvella ja ennen kaikkea siksi, etteivät eläimet pelästyisi ja stressaantuisi, kun jää ja lumi pitävät katolla meteliä.

"Soitan vaihdellen erilaista musiikkia: klassista sekä meditatiivista ja toisinaan tanssimusaa."

Vuohien keskellä bailaamista Lavery aikoo jatkaa, vaikkei se hänelle suinkaan jokapäiväistä ole. Joskus on hytkyttävä, koska paleltaa. Toisinaan on lähdettävä liikkeelle, kun selkäkipu on niin kova.

"Kipu on kuin itkevä lapsi, sille ei mahda mitään."

Tuskan iskiessä Lavery kertoo kiinnittävänsä ensin koko huomionsa kipuun, sitten alkavansa tehdä jotain muuta vaikka sattuisi. Elämänasenteen ja tanssin lisäksi apua tuovat jooga ja meditaatio.

"Kamppailu on jatkuvaa. Ihminen usein haluaisi vain istua alas eikä tehdä mitään, mutta silloin täytyy toimia juuri päinvastoin: lähteä liikkeelle."

Miehen tanssimuuveista ei uskoisi, että selkävaivoja piisaa. Hän kiittelee kehuista mutta samalla toppuuttelee:

"En minä mikään tanssija ole. Kun videota tarkkaan katsoo, niin eihän minulla ole kuin kolme eri liikettä. Jos minua pyytäisi tanssimaan pidempään, huomaisi sen kyllä", Lavery sanoo nauraen.

Jay Laveryn mukaan parasta hänen työssään on eläinten kasvattaminen.

Kun Lavery ajattelee vuosien takaista loukkaantumistaan, hänestä se on edelleen todella paska juttu, mutta näin jälkikäteen katsottuna siitä on koitunut myös hyvää: nykyinen elämä maaseudulla.

"Ilman loukkaantumista olisin ehkä tekemässä samaa mitä ennenkin, vaikka en edes pitäisi siitä."

Yhdellä miehen videolla lauma kalkkunoita seuraa hauskasti tilan isäntää, seassa on kolme koiraakin. Laveryn mielestä parasta nykyisessä työssä on juuri eläinten kasvattaminen, pahinta se päivä, kun niille pitää sanoa hyvästit.

"En itse teurasta, koska en halua tehdä sitä. Onneksi muutaman kilometrin päässä on toimija, joka sen hoitaa."

Omien eläinten syöminen ei ole hänelle ongelma.

"Ajattelen aina, että minun eläimilläni on ollut vain yksi huono päivä, mutta muuten hieno elämä. Kunpa jokainen meistä voisi elää niin."

Lue myös:

Jay Lavery kutsuu kaikki maailmanlaajuiseen tanssihetkeen 20.3. Lähetä oma videosi MT:lle.

Jay Laveryn blogi, jossa hän kertoo pitävänsä talven kylmistä öistä.

Katso video:

Jayn Laveryn Facebook-sivut, tanssivideo päivityksissä 30.12.2016 sekä 16.2.2017.

Jos et pääse Facebookiin, video näkyy muun muassa Todayn jutussa.

Youtubessa olevasta videosta on jouduttu musiikki poistamaan musiikkiyhtiön vaatimuksesta.

Aiheeseen liittyvät artikkelit