Ihmiset & kulttuuri

Viljelijöitäkin tukenut Bob Dylan palkittiin Nobelilla

Protestilaulajana läpilyönyt Dylan käynnisti amerikkalaisviljelijöitä auttaneet Farm aid -konsertit 80-luvulla.
Chris Pizzello
Bob Dylanin vuonna 1988 käynnistynyt ja edelleen jatkuva Never ending tour on osoittautunut nimensä veroiseksi. Kuvassa hän esiintyy Los Angelesissa vuonna 2012.

Ruotsin akatemia myönsi tänään kirjallisuuden Nobel-palkinnon amerikkalaiselle laulajalle Bob Dylanille. Dylan aloitti uransa 1960-luvun alussa protestilaulajana. Hänen kirjoittamansa Blowin´in the Wind on yksi tuon aikakauden hienoimmista lauluista.

Vuosikymmenen puolivälissä Dylan vaihtoi protestilaulut surrealistisiin rock-sanoituksiin. Ne mullistivat laululyriikat ja ovat varmaan yksi vahvimmista perusteista Nobelille.

Dylanin sanoitusten vaikutus levisi laajalle ja se on kuultavissa kaikkialla. Ei tarvitse kuin avata radio tai mennä keikalla kuuntelemaan nykyrockia.

Suomessa Dylanin sanoitukset innoittivat esimerkiksi Hectoria ja Juice Leskistä, jotka kummatkin tekivät niistä omia käännöksiä. Myös monet muut Suomirockin pioneerit ammensivat oppinsa Dylanin lauluista.

J.Karjalainen ja hänen sukupolvensa jatkoi samoilla jalanjäljillä ja monet nykyään radiossa soivista tähdistä ovat samaa jatkumoa. Monet heistä ovat Olavi Uusivirran ja Palefacen tapaa kuunnelleet suoraa Dylania.

Vuonna 1985 Dylan osallistui massiiviseen Live aid -tapahtumaan, jossa kerättiin varoja Afrikan auttamiseen. Dylan herätti pahennusta toteamalla kesken esityksensä, että eikö myös ahdingossa olevien amerikkalaisviljelijöiden tukemiseksi voisi järjestää konsertteja.

Siitä heräsi ajatus Farm Aid -konserteista. Dylan itse esiintyi niistä ensimmäisessä, joka järjestettiin vielä samana vuonna. Farm Aidillä on kerätty rahaa kymmeniä miljoonia dollareita viljelijöille jaettavaksi.

Dylan on kiertänyt maailmaa lähes tauotta tuosta lähtien. Hän antoi 1980-luvun lopulla kiertueelleen nimen "Never ending tour" ja on tavallaan edelleen tuolla samalla tiellä. Tuo päättymätön kiertue on kolunnut maapallon ympäri useaan kertaan, ja se on tuonut Dylanin Suomeenkin useaan otteeseen.

Täällä Dylan esiintyi viimeksi pari vuotta sitten Pori Jazzissa. Edellisellä kerralla Porissa käydessään, vuonna 1996, hän lauloi etelädakotalaisen viljelijäperheen äärimmäisestä ahdingosta kertovan Ballad of Hollis Brown -kappaleensa.

Kuten Eppu Normaali irvailee, Bob Dylan on muutakin kuin laulaja. Hän on julkaissut myös pari kirjaa sekä pitänyt taidenäyttelyitä. Hän on myös näytellyt elokuvissa ja hänen paljon kopioitu Subterranean homesick blues -videonsa on yksi ensimmäisistä musiikkivideoista.

Dylan varttui Minnesotan pohjoisosassa olevalla Hibbingin kaivospaikkakunnalla. Siellä oli myös paljon suomalaisia. Dylanin ensimmäisen tyttöystävänkin kerrotaan olleen suomalaissyntyisen. On mahdollista, että Girl from the north country -laulussa on kuultavissa tuota vaikutusta.

Yle kertoi taannoin, että Dylan osti myös ensimmäisen kitaransa suomalaiselta mieheltä.

Nobelin kirjallisuuspalkinto on yksi viidestä alkuperäisestä Nobel-palkinnosta. Sitä on myönnetty ansioituneille kirjailijoille vuodesta 1901 alkaen. Sen arvo on vajaa miljoona euroa.

Dylania voi syystä pitää aikakautemme suurimpana runoilijana. Rocksanoitusten nostaminen kirjallisuudenlajiksi ei silti miellytä kaikkia. Ruotsalaisille pitää siksi nostaa hattua arvokkaan Nobel-instituution railakkaasta pölyttämisestä.

Nobelin lisäksi Dylanin palkintokaapista löytyy elokuva-alan Oscar-palkinto sekä melkoinen joukko musiikkialan Grammyja. Sen lisäksi hän on saanut esimerkiksi ruotsalaisen Polar-palkinnon sekä Ranskan ja Yhdysvaltain myöntämiä korkea-arvoisia huomionosoituksia ja onpa hän kunniatohtorikin.

Lue lisää