Maaseudun Tulevaisuus

Ilmastotavoite voi viedä puolet EU:n lihanaudoista

Jos maatalouden kasvihuonepäästöjä EU:ssa pitäisi vähentää 28 prosenttia vuoden 2005 tasosta, naudanlihakarjan määrä unionissa vähenisi yli puolella ja lihan tuotanto lähes kolmanneksella. Suomen maatalous voi vähentää kasvihuonepäästöjä muutaman prosentin ilman tuotannon laskua.
Jaana Kankaanpää
Suomessa MTT on laskenut, että maatalous voi vähentää kasvihuonekaasuja muutamalla prosentilla ilman tuotannon laskemista.

BRYSSEL (MT)

Maatalous ei voi osallistua EU:n ilmastotavoitteisiin ilman merkittäviä leikkauksia tuotantoon, selviää Euroopan komission tutkimuslaitos Joint Research Centerin (JRC) tutkimuksesta.

Eniten tuotantoa jouduttaisiin leikkaamaan naudanlihasta. Jos maatalouden kasvihuonepäästöt vähenisivät 28 prosenttia vuoden 2005 tasosta, naudanlihakarjan määrä EU:ssa vähenisi yli puolella ja lihan tuotanto lähes kolmanneksella, JRC laskee.

Suomessa karjan koko supistuisi enimmillään puoleen. Naudanlihan tuotanto laskisi vaihtoehdosta riippuen 17–30 prosenttia. JRC on laskenut kuusi eri mallia.

”Tuotanto laskisi eniten alueilla, joilla se on tehokkainta. Siellä päästöjen vähentäminen maksaa eniten. Tämä ei kannusta niitä, jotka ovat juuri investoineet, vaan heitä rangaistaan”,  Euroopan tuottajajärjestöjä edustavan Copa-Cogecan asiantuntija Evangelos Koumentakos sanoo.

Esimerkiksi Hollannissa naudanlihan tuotanto vähenisi enimmillään 40 prosenttia ja Tanskassa sekä Ruotsissa puolella.

Tuottajajärjestöjä tutkimuksen tulokset eivät yllätä.

”Olemme sanoneet koko ajan, että ilman tuotannon laskua tavoitteisiin ei päästä”, Koumentakos sanoo.

EU haluaa vähentää kasvihuonekaasujen päästöjä 40 prosenttia vuoteen 2030 mennessä vuoden 1990 tasosta. Maatalouden tai eri maiden osuuksia ei ole määritelty.

Luonnonvarakeskuksen professori Kristiina Reginan mukaan Suomessa maatalous voi vähentää kasvihuonekaasuja muutaman prosentin ilman tuotannon laskua.

”Olemme laskeneet, että realistisilla keinoilla ei kymmenien prosenttien päästövähennykseen päästä.”

Tuotannon lasku lisäisi viljelijöiden tuloja kaikissa vaihtoehdoissa.

Lue aiheesta lisää ja katso kartat naudanlihantuotannon laskusta eri osissa EU:ta perjantain Maaseudun Tulevaisuudesta.

Lue lisää

Metsänviljely keino sopeutua ilmastonmuutokseen

Tutkimus: Uhanalainen ruijanesikko jäämässä ilmastonmuutoksen jalkoihin

YK: Koronarajoitusten aiheuttamat päästövähennykset olivat vain pieni notkahdus – ilmakehässä olevien kasvihuonekaasujen määrä jatkaa kasvuaan

Euroopan unionilla on näytön paikka