Itämeren pohjassa makaavat kemialliset aseet vuotavat - Maaseudun Tulevaisuus - Maaseudun Tulevaisuus
Maaseudun Tulevaisuus

Itämeren pohjassa makaavat kemialliset aseet vuotavat

Itämeren pohjassa makaavien kemiallisten aseiden myrkyt näyttävät vaikuttavan Itämeren eläimiin. Alustavat testit antavat viitteitä, että toisen maailmansodan aikaisista aseista vuotavat äärimmäisen vaaralliset myrkyt päätyvät kaloihin ja simpukoihin.

Simpukat, jotka ovat olleet lähellä upotusalueita, ovat huonommassa kunnossa kuin muualla. Ne ovat rasittuneita, eli ovat olleet vedessä, jossa on myrkkyjä tai saasteita. Vielä ei pystytä sanomaan, onko kyse juuri taistelukemikaaleista, sanoo suunnittelija Anu Lastumäki Suomen ympäristökeskuksesta.

Itämeressä lojuu valtava myrkkypommi. Liittoutuneet upottivat sinne sodan jälkeen kymmeniätuhansia tonneja hermokaasuja ja muita aineita.

Joukossa on aineita, jotka aiheuttavat muun muassa syöpää, ja ne voivat päätyä kalojen kautta myös ihmisiin. Suora kontakti aineisiin on ihmiselle erittäin vaarallinen.

Jos kalastajat troolaavat niitä ylös, vaikutukset ovat todella merkittävät, Lastumäki sanoo.

Aseiden nostaminen voisi asiantuntijoiden mukaan aiheuttaa jopa nykyistä suurempaa vahinkoa. Alueille voitaisiin antaa kalastuskieltoja.

Lue lisää

Mikkeliläinen koulukoti on rajoittanut lasten liikkumista lainvastaisesti – asiaan puututtiin tarkastuksessa

Päivi Räsänen väittää: Valtakunnansyyttäjä määräsi puheistani esitutkinnan tarkastamatta tv-ohjelmaa, jota rikosepäily koskee

Vankilassa istuvaa oppositioehdokasta ei päästetä presidenttiehdokkaaksi Valko-Venäjällä

Hovioikeus antoi MV-julkaisua koskevan päätöksen