Maaseudun Tulevaisuus

Kääretorttupohja sopii moneen täytekakkuun

Maaseudun Tulevaisuus 07.05.2015

Täytekakku on kevään juhlissa kahvipöydän keskipiste. Jos pelkäät kakkupohjan lässähtämistä uunista oton jälkeen, tee kääretorttupohjia.


JAANA KANKAANPÄÄ
Täytekakku saa seepraraidat, kun pyörität vuorotellen suklaisia ja tavallisia kääretorttusuikaleita lumipallomaisesti kasvavaan kakkuun.

Kakkupohjan valmistamiseen sopii helppo muistisääntö: yhtä paljon munia, sokeria ja jauhoja. Riko haluamasi määrä munia yhteen lasiin. Toiseen samankokoiseen mittaat sokeria ja kolmanteen jauhoja munien tilavuuden verran.

Kääretorttupohjat ovat nopeita valmistaa ja onnistuvat varmasti. Kokoa pohjista reilun kokoinen levykakku. Raidallisen kakun voit koota yhdistämällä vaaleaa torttupohjaa ja kaakaolla maustettua unelmatorttua.

Kierrä täytteellä siveltyjä tummia ja vaaleita suikaleita lumipallon tapaan niin isoksi kakuksi kuin haluat. Suikaleen leveys määrää kakun korkeuden. 8–10 senttimetriä leveillä suikaleilla syntyy näyttävä kakku.

Kesäinen kakku saa pinnalleen esimerkiksi tuoreita marjoja, makeisia ja marenkeja. Sulatetusta suklaasta voi pursottaa sankarin nimen tai päivämäärän. Minimalistinen koristelu voi olla tyylikäs, esimerkiksi ruusu, jonka varsi kiedotaan alumiinifolioon.

Kääretorttu- tai kakkupohja
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
1 dl perunajauhoja
1 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
Vaahdota huoneenlämpöiset munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja lisää ne vaahtoon. Sekoita tasaiseksi. Levitä taikina voidellun leivinpaperin päälle uunipellille. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Ripottele toiselle paperille sokeria. Kumoa pohja.
Jos teet kakkupohjan, niin kaada taikina voideltuun ja korppujauhotettuun 2 1/2 litran tasapohjaiseen vuokaan. Paista 175 asteessa kypsäksi, noin 35 minuuttia.

Unelmatorttupohja
4 munaa
1 1/2 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
3 rkl vehnäjauhoja
4 rkl kaakaojauhetta
1 tl leivinjauhetta

Vaahdota munat ja sokeri. Yhdistä kuivat aineet ja sekoita ne varovasti vaahtoon. Levitä taikina leivinpaperille uunipellille. Jätä taikina reunoilta hiukan paksummaksi, etteivät reunat kuivu. Paista 200 asteessa noin 10 minuuttia. Kumoa kypsä pohja sokerilla ripotetulle leivin- tai voipaperille.

Aiheeseen liittyvät artikkelit