Maaseudun Tulevaisuus

Kahvilaketjut luottavat pakastemarjojen laatuun

Useat kahvilaketjut eivät kuumenna tuontipakastemarjoja ennen käyttöä. Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suositteli kevättalvella käyttämään ulkomaisia pakastemarjoja vain kunnolla kuumennettuina ruokamyrkytysten välttämiseksi. Pakastemarjoja epäillään A-hepatiittitartuntojen ja norovirusepidemioiden aiheuttajiksi.

STT kysyi asiaa valtakunnallisista Arnolds- ja Picnic-ketjuista sekä pääkaupunkiseudulla ja Kuopiossa toimivasta Jungle Juice Bar -ketjusta. Niissä käytetään vaihtelevasti sekä kotimaisia että ulkomaisia marjoja. Kahvilaketjut kertovat luottavansa tavarantoimittajien selvityksiin ja laaduntarkkailuun.

Picnicin ketjujohtaja Harri Koivulan mukaan esimerkiksi leivonnaisissa käytettävien marjojen laatu kärsisi kuumennettaessa. Yrittäjät kummastelevat sitä, että Eviran ohjeistus suosii kotimaisia marjoja. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kertoi keskiviikkona, että epidemian lähteeksi epäillään nyt pakastemansikoita. Mitään alkuperämaata, valmistajaa tai tuote-erää ei ole nimetty epäilyksen alaiseksi ja tutkimukset tartunnanlähteen tunnistamiseksi jatkuvat.

Lue lisää

Testiajossa kuusipyöräinen mönkijä: Etenemiskykyä parantaa kolmannen pyöräparin lisäksi edistyksellinen voimansiirtolinja

Mielipide: Hallitseeko työ yrittäjää vai yrittäjä työtään? Menestyvä viljelijä erottuu ei-menestyvistä hyvillä käytännöillään

Puun runkohinnoittelu on yleistynyt – tunnetko ja tiedätkö, mistä siinä on kysymys?

Miksi kartanot eivät houkuta miljonäärejä? – ”Kun maksukyky on tavallisen palkansaajan silmissä posketon, niin omiin mielihaluihin voidaan sijoittaa todella paljonkin rahaa"