Kantri

10 000 euron kulttuuripalkinto Paranoidia soittaville Äijäkanteleille – katso video!

Kouvolalainen Äijäkanteleet -kanteleyhtye sai kulttuuripalkinnon soittamisen ilosta ja rajojen riemukkaasta rikkomisesta. Elokuussa Aitomäen kylälle saapuu vieraita Japanista.
Ville-Petteri Määttä
Äijäkanteleet ovat herättäneet kiinnostusta myös Japanissa.

Suomen Kulttuurirahaston Kymenlaakson rahaston kulttuuripalkinto myönnettiin Äijäkanteleet-yhtyeelle maakuntarahaston 55. vuosijuhlassa torstaina Kotkassa.

Palkinto on arvoltaan 10 000 euroa.

Äijäkanteleet on vuonna 2012 Kouvolan Aitomäessä perustettu kansanmusiikkia esittävä kanteleyhtye.

Yhtye muodostuu 13 miehestä, joiden ikähaitari venyy parikymppisestä liki seitsemäänkymmeneen.

Suomen kulttuurirahaston mielestä Äijäkanteleet pöllyttää ilolla ja hyvällä itseluottamuksella ennakkokäsityksiä kansanmusiikista ja kymenlaaksolaisesta miehestä.

Teemu Haimi Äijäkanteleista toteaa, että 10 000 euron palkintosumma tulee tarpeeseen.

"Tavoitteena on uudistaa ja kehittää yhtyeen toimintaa. Raha tullaan käyttämään uusiin soittimiin sekä laulu- ja soittokurssimaksuihin. Myös matkakuluja on jouduttu maksamaan omasta pussista, joten siihenkin asiaan saadaan helpotusta", kylvöhommista tavoitettu maanviljelijä-kansanmuusikko iloitsee.

Tänä kesänä Äijäkanteleet esiintyy muun muassa Kaustisten kansanmusiikkijuhlilla ja Pelimannien Suvisoitoissa Miehikkälässä.

Viime vuonna yhtye kävi esiintymisreissulla Japanissa. Elokuun 6. päivä Aitomäen kylälle saapuu vastavierailulle kanteleensoittajia Japanista.

"Japanilaiset tulevat yhden päivän ajaksi Aitomäelle. Suunnitelmissa on pitää yhteiset kanteletreenit ja sitten tutustuttaa heidät saunomiseen ja suomalaiseen ruokaan. Illalla vuorossa on yhteisesiintyminen, joka huipentuu huutokatrilli-kansantanssiin, jonka opetimme heille Japanin-vierailun yhteydessä. Esiintyminen on julkinen ja sinne on vapaaehtoinen pääsymaksu."

Päivän päätteeksi japanilaiset majoittuvat yhtyeemme johtohahmon Juhannus Niemen maatilan aittaan.

Kymeenlaakson äijämuskarilaisten tavoitteena on tutustuttaa ihmiset kansanmusiikkiin pehmeämpää reittiä pitkin. Fanijoukko on kasvanut tasaisesti.

"Olemme saaneet runsaasti kannustusta muun muassa Facebookissa. On hienoa huomata, meidän lisäksi tämä on hieno juttu myös meidän fanijoukoille", Haimi toteaa.

Kantrin tammikuun (16) lehdessä oli juttu Äijäkanteleista. Samalla julkaistiin oheinen video Älä Väinö vainoo -kappaleesta, joka on cover-versio Black Sabbathin Paranoidista.

Lue lisää

Viljelijä luottaa tulevaan, kun hän ei muutakaan voi – "Ei tässä olisi mitään järkeä, jos ei usko, että voi onnistua"

Kouvolassa savimaat kuivuivat nopeasti – "Kevätviljan kylvöt alkoivat aikaisemmin kuin koskaan 2000-luvulla"

Traktorin etupainona jo ennen syntymää

"Hevarimaajussin" morsiamen etsiminen osui kiireiseen kylvöaikaan