Kantri

70-vuotiaan Helmin majatalosta Kauhajoella löytyy maankuulu rokkikellari: "No tokihan minä katoin aamiaisen Sipelle"

Kantri 25.02.2017

Muusikot olivat takavuosina Helmin vakiovieraita, viime kesänä saunomassa kävi Matti Nykänen.


Jouni Hirn
Helmi Saarikosken rokkikellarin seinille on tallennettu ikimuistoisia hetkiä. Kellari on majatalon asukkaiden käytössä. Siellä on vietetty monet keikan jälkeisen jatkot. "Täällä ei ole ollut koskaan järjestyshäiriöitä", majatalon emäntä sanoo.

Helmi Saarikoski pitää Helmin Kortteeri -majataloa Kauhajoen keskustassa. Mummolamaisesta tunnelmastaan tunnetun majatalon erikoisuus löytyy rakennuksen kellarista.

Saarikosken kolmen lapsen aikoinaan sisustama kellaritila sykkii rosoista rokkitunnelmaa ja suorastaan kutsuu juhlimaan.

Sisutukseen kuuluu baaritiski, disko- ja mainosvaloja, nahkasohvia ja erilaisia pelejä. Seinät ovat täynnä artistien nimikirjoituksia, piirustuksia ja valokuvia. Puumerkkinsä ovat raapustaneet muun muassa Apulanta, PMMP, Kotiteollisuus, Klamydia, Maija Vilkkumaa ja Pedro Hietanen.

Muusikot olivat majatalon vakiovieraita vielä takavuosina, koska vieressä sijainnut keikkaklubi Art Rock Cafe majoitti ja ruokki esiintyjänsä Helmillä. Keikkaklubi sulki ovensa muutama vuosi sitten. Artisteja käy kortteerissa enää harvakseltaan.

Nykyisin asiakkaina on firmojen komennusmiehiä, edustajia ja lähinnä viikonloppuisin urheilijoita ja muita matkalaisia.

Moni muusikko tapaa kuitenkin poiketa Helmillä käydessään Kauhajoella.

Kerran Apulanta oli majoittunut erääseen toiseen lähialueen hotelliin. Aamuvarhaisella yhtyeen rumpali Sipe Santapukki koputti oveen ja kysyi, että saako hän tulla aamupalalle. Sipe kertoi, että he olivat puhuneet tulomatkalla poikien kanssa keikkabussissa, miten hienoa olisi päästä Helmille syömään.

"No tokihan minä katoin aamiaisen Sipelle. Juttelimme pitkän pätkän hänen kanssaan."

Majatalon emäntä muistelee huvittuneena myös viime kesää, jolloin kortteerissa majoittui paikallisessa ravintolassa esiintymässä ollut Matti Nykänen.

"Nykänen istui saunan jälkeen ulkona pihakeinussa. Hänellä oli pelkkä saunatakki päällänsä. Ohikulkeneet autoilijat olivat ajaa päin pensasaitaa Matin nähdessään. Hän oli hyvin kohtelias ja asiallinen mies."

Kaikista artisteista on jäänyt mukavat muistot ja koskaan kukaan ei ole käyttäytynyt huonosti, Saarikoski painottaa.

Saarikoski täytti viime toukokuussa 70 vuotta. Samalla hän lopetti majatalon ohessa vuosikymmeniä toimineen lounaspaikan.

Hän jatkaa majatalon pitämistä eläkkeellä ollessakin. Lounaspaikasta luopumisen myötä hänellä on enemmän vapaa-aikaa.

"Varhaisiin ja kiireettömiin aamuihin kahvimukin kanssa rupeaa jo tottumaan. Enää ei tarvitse heti ensimmäiseksi aamulla juosta keittiöön valmistamaan salaattivitriiniä."

Haaveena on löytää innokas jatkaja majatalolle.

"Tässä rakennuksessa voi asua ja yrittää samanaikaisesti. Kehittämismahdollisuuksia on vaikka kuinka paljon", kortteerin emäntä vinkkaa.

Aiheeseen liittyvät artikkelit