Perjantain 3.12. lehden jakelussa on häiriöitä. Näköislehti ja verkkosisällöt ovat toistaiseksi vapaasti luettavissa.
Kantri

Sielukkaat sipulit

Voit lukea artikkelin alkuperäisenä näköisversiona pdf-muodossa.
AVAA ARTIKKELIN PDF

Kolumni

Kristiina hurmerinta

Samassa kaartaa aukiolle suuri turistibussi. Mummot sipaisevat huivinsa suoraan. Härkäpapupappa suoristaa villatakkinsa nappirivistön ja laittaa kännykkänsä äänettömälle. Pullavin muori väläyttää kullan kimalteisen hymyn asiakkailleen ja nostaa lisää mahtavia sipulilettejä myyntipöydälleen. Turistien joukosta kuuluu henkäys. Juuri sipulien takia ollaan lähdetty liikenteeseen.

Maistakaa näitä, sanoo pappa ja tarjoaa marinoitua härkäpapua lusikan nokassa. Epäröin hiukan, mutta poimin pavun kuitenkin sormiini ja sujautan suuhuni. Onpa makoisa. Kerrassaan mainio. Pappa selostaa tulkilleni, että hän marinoi härkäpapuja tilliliemessä.

Pikkuruiset papparaiset ja huivipäämummot ovat torinäyttämön tähtiä Peipsijärven kauppa-aukiolla Virossa. Pöytien äärestä kuuluu iloinen puheensorina.

Täällä kiemurtelevat Venäjän vanhauskovaisten perunapolut ja sipulitiet. Meno on verkkaisaa kuin vanhoissa venäläisklassikoissa.Toripöydät notkuvat menneisyyden herkkuja. On pikahapatettua kurkkua, löytyy sieniä ja sen seitsemää sorttia sipulia.

”Ja tässä sieniä, jotka on maustettu mustaviinimarjan lehdillä ja muskottipähkinällä. Nämä tässä ovat isoja malikoita; olen vasta ensimmäisen kerran keittänyt ne etikkaliemessä, enkä vielä tiedä miltä ne mahtavat maistua”, kirjoittaa Nikolai Gogol romaanissaan Vanhanajan tilanomistajat.

Peipsin kulinaarinen brändi näyttää olevan iskukunnossa. Sen gastronomisena symbolina toimii sipuli!

”Mikä vilske”, naurahtaa mieheni ostaessaan rasiallisen metsämansikoita. Bisnes pyörii ja mummot hyrisevät tyytyväisinä. Tänään mennään kotiin laatikot tyhjinä ja rahamassit pulleina.

”Lounaalla tarjoamme aamulla Peipsistä nostettua pientä kuhaa”, kertoo Alatskivessä luomuravintolaa pitävä Marja Korpimäki.

Kuha on hyvää, mutta entäs perunat! ”Mikä laji? Mistä nämä ovat? Mikä maku!” supisee paikalla ruokaileva suomalaisryhmä.

Perunoiden salaisuus on vanhoissa viljelymenetelmissä. Karjanlannalla ilman kemikaaleja tuotetut perunat ovat lounaan kuningattaria. Ne ovat herkkua sellaisenaan. Jos pinnalle sipaisee Kivimäen salaisen reseptin mukaan valmistettua karpalo-sipulihilloa, luulee jo kohta kolkuttelevansa taivaan esikartanoiden ovenpieliä.

Korpimäen ravintolassa saa hyvän käsityksen alueen ruokatuotannosta. Pienet perheyritykset tuottavat käsityönä Viron tavoitelluimpia sipuleita ja tomaatteja. Kalastajien pyytämät lahnat ja ahvenet savustetaan ja myydään tienvarsien kojuissa. Suitsukala on himottu ostos.

Viime vuosina ovat herkkusuumatkaajat löytäneet Peipsin. Bussit kiitävät pitkin sipulitietä, ja letti toisensa jälkeen tekee kauppansa. Luomutomaatit on opittu noteeraamaan korkealle.

Illalla savulahna saa seurakseen varsinaisen paikalliserikoisuuden. Kauniissa lasikulhossa tuodaan pöytään suolakurkkuliemeen säilöttyjä viiriäisen munia.

”Nyt on hyvän parasta. Mutta saisiko niitä perunoita vielä lisää?” kysyy mieheni.

Voit lukea artikkelin alkuperäisenä näköisversiona pdf-muodossa.
AVAA ARTIKKELIN PDF
Lue lisää

Riisin näköinen peruna palkittiin vuoden innovaationa – Tuote on niin hyvä, että se kiinnostaa Ruotsissakin

Rokotusinto nousussa koronakriisin keskellä olevassa Virossa

Koronatoimet eivät ole heikentäneet Suomen ja Viron suhteita, maiden presidentit vakuuttivat – yhteinen rajanaapuri Venäjä nousi esille tapaamisessa

Viron uudeksi presidentiksi tulee Alar Karis