10 pyhää lähdettä - Tunnetko niiden tarinat? - Kantri - Maaseudun Tulevaisuus
Tiesitkö? Voit lukea viikossa 3 artikkelia ilman tilausta - hanki rajaton lukuoikeus nyt 9,90€/kk
Kantri

10 pyhää lähdettä - Tunnetko niiden tarinat?

Suomessa on tuhansia lähteitä, jotka ovat muinoin olleet pyhiä paikkoja. Niille on uhrattu, tehty taikoja ja käytetty parantamisrituaaleissa.
Tuomo Kesäläinen
Uhrilähde, Jämijärvi

Tässä on esitelty kymmenen lähdettä, joiden tarinat kertovat menneiden sukupolvien tavoista, perinteistä ja uskomuksista. Jokainen säilynyt lähde on luonnon aarre ja suojelun arvoinen.

Uhrilähde, Jämijärvi. Suomen erikoisimpiin luonnonihmeisiin lukeutuva, muinainen uhrilähde. Lähteen erikoisuus ovat pyöreät lähteen silmät, joista pulppuava vesi saa hiekan vellomaan lumoavasti.

Vornanlähde, Pielavesi. Vedellä uskottiin olevan ominaisuuksia, jotka antavat siinä kastetuille poikalapsille poikkeuksellisen voiman, älyn ja nokkeluuden. Kerrotaan, että Urho Kekkonen on kastettu lähteen vedellä.

Sulaojanlähde, Utsjoki. Karigasniemelle johtavan tien varressa sijaitseva lähde on purkausmäärältään Suomen suurin. Lähde on myös saamelaisten pyhä paikka, ja sen veden uskottiin olevan parantavaa.

Tuomo Kesäläinen
Sulaojanlähde, Utsjoki

Leväluhdan uhrilähde, Isokyrö. Paikalla on vaatimaton lähde, josta on arkeologisissa kaivauksissa löydetty rautakaudella kuolleiden vainajien jäännöksiä. Lähdettä pidetään uhripaikkana ja vainajia ihmisuhreina.

Mustalähde, Kuopio. Uhrilähde, jonka veden ja sen pohjalle kertyvän, rautapitoisen sakan uskottiin parantavan monenlaisia vaivoja. Paikallinen tietäjä käytti lähdettä vielä 1900-luvun alkupuolella.

Kolin uhrilähde, Lieksa. Ukko-Kolin maan kuulun maisemapaikan ja uhriraon läheisyydessä sijaitseva kaunis lähde, joka perimätiedon mukaan on vanha uhripaikka ja Kolin tietäjien käyttämä pyhä paikka.

Kuninkaanlähde, Kankaanpää. ­Kuninkaanlähde oli aikoinaan tunnettu tienvarren taukopaikka ja parantava lähde. Lähde sai nimensä 1700-luvulla, kun Ruotsin kuningas Adolf Fredrik pysähtyi paikalla.

Tuomo Kesäläinen
Kuninkaanlähde, Kankaanpää

Somerojan uhrilähde, Salo. Kaunis, pieni lähdelampi puolen hehtaarin laajuisen luonnonsuojelualueen keskellä. Lähteen veden uskottiin olevan tehokas apu silmä, iho ja mahasairauksiin.

Neulalähde, Pirkkala. Vaatimattoman kokoinen mutta kaunis kalliolähde, joka tunnetaan myös nimillä Martin kaivo ja Hiidenkaivo. Lähde sijaitsee muinaisen uhrilehdon eli hiiden keskellä.

Laurinlähde, Janakkala. Kivisellä kaivorakenteella ympäröityä lähdettä pidetään eräänä Kanta-Hämeen tärkeimmistä uhrilähteistä. Lähteellä juhlittiin ja uhrattiin 1700-luvulle asti Laurin päivänä, 10. elokuuta.

Tuomo Kesäläinen
Somerojan uhrilähde, Salo

Lue lisää

Taikoja, uhreja ja parannusta - Mystiset kiehuvat lähteet kiehtovat mieltä

Kotoilua seuraa kotimaan matkailukesä

Finn Spring Oy pullottaa jopa 90 prosenttia kaikesta Suomen lähdevedestä – vienti on osoittautunut ongelmalliseksi vaikka tuotekehitys on toiminnan moottori

Matkailuyrittäjän kannattaa satsata verkkokauppaan – matkailija haluaa ostaa majoituksen ja aktiviteetit helposti sekä heti, ja mielellään iltaisin kymmenen maissa